24 / 04 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaatı tamamen bitti!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaatı tamamen bitti!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı otoyollarındaki çalışmaların tamamen bittiğini açıkladı. Açılışa hazır hale getirilen köprüde incelemelerin ardından Bakan Arslan, Garipçe'de basın toplantısı düzenledi.



Ulaştırma Bakanı Arslan, 3 köprü ve bağlantı otoyollarındaki çalışmaların tamamen bittiğini açıkladı.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos'ta açılışı gerçekleşecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde incelemelerde bulundu. Açılışa hazır hale getirilen köprüde incelemelerin ardından Bakan Arslan, köprünün Avrupa Yakası'ndaki ayağı olan Garipçe'de basın toplantısı düzenledi.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü nün inşaatı tamamen bitti!


Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte ana aks olarak bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyalları ve 235 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarının 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın katılımıyla düzenlenecek bir törenle açılacağını belirtti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün rekor bir sürede bitirildiğini ifade eden Ulaştırma Bakanı Arslan, "36 ayda bitirilmesi öngörülüyorken 27 ayda bitirdiğimiz bir projedir. Sadece İstanbul'un 3. gerdanlığını değil bununla birlikte açtığımız 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyolu düşündüğünüz zaman devasa bir proje rekor sürede bitirilmiştir. Projenin maliyeti 8 buçuk milyar TL'dir. Bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesi sadece Türkiye açısından değil dünya açısından rekor bir süredir" diye konuştu.


Ahmet Arslan, "Köprüde 7 / 24 hummalı bir çalışma vardı. Bugün tekrar güzergahta incelemelerde bulunduk. Geldiğimiz son nokta şudur ki; peyzajın son aşamaları ve temizlik hariç proje köprü ve otoyollar tamamen bitmiş durumdadır. Bir iki gün içerisinde temizliği de bitirilmiş olacak. Cuma günü inşallah ülkemizin gurur projesini birlikte insanımızın hizmetine vermiş olacağız. Proje, 4 şerit geliş ve 4 şerit gidişin yanı sıra içinde bulundurduğu 1 şerit geliş ve bir şerit gidiş raylı sistemle birlikte 59 metrelik köprü genişliğiyle dünyada bir ilktir, 322 metrelik kule yükseklikleriyle dünyada bir ilktir. 1408 metrelik ayak açıklığı da dünyada sıralamaya girebilecek, rekor denilecek bir rakamdır" dedi.


'17-18 katı ağaç dikilecek'


Bakan Ahmet Arslan, projenin çevreye etkilerinin fayda ve zarar açısından çok konuşulduğunu kaydederek, bu konuda değerlendirmelerde bulundu. Ahmet Arslan şunları söyledi: 


"Kesinlikle tarihi şehrimiz olan içinden deniz geçen İstanbul şehrimizin ağır vasıtalardan kaynaklı yükünü alarak bırakın çevreyi zararı tam tersine çevreci bir projeyle özellikle emisyonu azaltacağız. Özellikle tarihi dokusuyla dünyanın gözbebeği olan İstanbul'un hem trafik yükünü hem de çevrecilik anlamda zararlı yüklerini İstanbul'un omuzlarından almış olacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile birlikte süreci başından itibaren titiz bir şekilde takip ederek yaklaşık 300 bin ağaç Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından başka yerlere aktarılmıştır. Buna karşılık bu projede şu an 2 buçuk milyon ağaç dikmiş durumdayız. Ancak günde 10 bin ağaç daha dikiyoruz ki bununla birlikte bu projede 5 milyon 100 bin ağaç dikeceğiz. Yani buradan başka yere aktarılan ağaçların yaklaşık 17-18 katı ağaç dikilecektir."


Dünya




Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, peyzajın son aşamaları ve temizlik hariç Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolların tamamen bittiğini belirterek, "En geç salı günü temizlik dahil bütün çalışmalar bitmiş olacak. Cuma günü 26 Ağustos'ta ülkemizin gurur projesini ülkemizin hizmetine vermiş olacağız" dedi.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Bakan Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, köprü ile birlikte ana aks olarak bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyollarının ve 215 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarının 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve yurt dışından misafirlerin katılımıyla açılacağını söyledi.


Köprü için 36 ay öngörüldüğünü ancak 27 ayda bitirildiğini dile getiren Arslan, bunun rekor sürede bitirilen devasa bir proje olduğunu aktardı.


Arslan, projenin maliyetinin 8,5 milyar TL olduğunu kaydederek, bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesinin sadece Türkiye açısından değil dünya açısından da rekor olduğunu bildirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Yıldırım'ın ve kendisinin projeyi baştan beri takip ettiğini, incelemelerde bulunduğunu ve projeyle ilgili açıklamalar yaptığını anımsatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bugün tekrar güzergahta incelemelerde bulunduk. Geldiğimiz nokta şu ki; artık peyzajın son aşamaları ve temizlik hariç köprü ve otoyollar tamamen bitmiş durumda. Bir-iki gün içerisinde temizliği de bitirmiş olacağız. En geç salı günü temizlik dahil bütün çalışmalar bitmiş olacak. Cuma günü 26 Ağustos'ta ülkemizin gurur projesini ülkemizin hizmetine vermiş olacağız."


Arslan, toplamda 8 şeritli kara yolu ve 2 şeritli demir yolu olan köprünün 59 metre genişliğiyle dünyada ilk olduğunu belirterek, 322 metrelik kule yüksekliğinin de dünyada ilk olma özelliği taşıdığını aktardı.


" 5,1 milyon ağaç dikilecek"


Arslan, köprünün yap-işlet-devret modeliyle kamu kaynağı kullanılmadan yapıldığını anımsattı.


Köprünün İstanbul'a ve çevreye zararı olup olmadığına dair çok konuşulduğundan bahseden Arslan, şu ifadeleri kullandı:


"İstanbul'un ağır vasıtalardan kaynaklı yükünü alarak özellikle emisyonu azaltacağız ve tarihi dokusuyla dünyanın göz bebeği, başkenti olan İstanbul'un hem trafik yükünü hem çevrecilik anlamında zararlı yüklerini üzerinden alacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğümüz ile birlikte süreci başından sonuna titiz bir şekilde takip ettik. Yaklaşık 300 bin ağaç başka yerlere aktarıldı. Buna karşılık bu projede şu an 2,5 milyon ağaç dikmiş durumdayız. Ancak günde 10 bin ağaç daha dikiyoruz ki bununla birlikte proje güzergahında 5 milyon 100 bin ağaç dikeceğiz. Yani aktarılan ağaçların yaklaşık 17-18 katı."


Arslan, bu projelerin sadece bürokratların ve şirket sahiplerinin gayretiyle olmadığını dile getirerek, projelerin Türk mühendisinin, teknikerinin, teknisyenin, işçisinin katkısıyla, alın ve akıl teriyle ortaya çıktığını anlattı.


"31 trilyon dolarlık pastadan ülkemize düşen payı almak istiyoruz"


Türkiye'nin büyük projeleri yapmaya alıştığını aktaran Arslan, Anadolu gibi Avrupa'dan Asya'ya geçiş hattı olan coğrafyayı kesintisiz ulaşım güzergahı haline getirmek istediklerini söyledi.


Arslan, Anadolu'yu Asya'dan Avrupa'ya kesintisiz ulaşımın her türünde koridor haline getirmek istediklerini kaydederek, bu coğrafyada yaklaşık 3 saatlik uçuşla 1,5 milyar insana erişilebildiğini aktardı.


Bakan Arslan, "Bu insanların yılda oluşturduğu ticaret hacmi 31 trilyon dolar. Bu hacim gerçekleşirken yılda 75 milyar dolarlık bir taşıma potansiyeli var. İşte bütün büyük projeleri yaparken 31 trilyon dolarlık ticaret pastasından ulaştırma projelerimiz marifetiyle ülkemize düşen payı almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.


Projenin devamında etüt çalışmalarını yaptıkları demir yolunun Akyazı'dan başlayarak köprü marifetiyle Üçüncü Havalimanına bağlanacağını belirten Arslan, Halkalı'dan Kapıkule'ye giden uluslararası hızlı tren koridoruna bağlayacaklarını bildirdi.


"Ücrette herhangi bir değişiklik olmayacak"


Arslan, "Osman Gazi Köprüsü Ramazan Bayramında bedava olmuştu. Burası da Kurban Bayramına yetişiyor. Burası ücretsiz olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği ve ilgili şirketin kabulü ile Osman Gazi Köprüsü'nün bayram boyunca ücretsiz olduğunu hatırlattı.


Üçüncü köprünün açılışından bayram sonuna kadar ücretsiz olmasının mümkün olmadığını kaydederek, Erdoğan'ın vatandaştan yana sürpriz yapmayı sevdiğini, bayramda ücretsiz olmasıyla ilgili bir talebi olması durumunda bunun değerlendirileceğini aktardı.


Arslan, geçiş ücretine ilişkin bir soru üzerine şu bilgileri verdi:


"Özellikle uluslararası bir proje olması ve finansmanının ağırlıkla yurt dışından temin edilmesi hasebiyle dolara endeksli bir sözleşme hazırlamıştık. Sözleşmemiz 3 dolar + KDV'dir otomobillerin geçiş ücreti. Yıllara sari olarak da dolardaki eskalasyon da dikkate alınmaktadır. İhale sürecinden bugüne geldiğimiz zaman köprünün geçiş ücreti 1 Ocak'taki dolar kurulu esas alınır ve 1 yıl boyunca geçerli olur. Dolayısıyla 26 Ağustos'ta uygulayacağımız ücretler 1 Ocak 2016 tarihindeki dolar kuru esas alınarak hesaplanmıştır. O da 9 lira 90 kuruştur. Bu ücrette herhangi bir değişiklik olması söz konusu değildir.


Büyük araçlara gelince de araçların büyüklüklerine ve akslarına bağlı olarak sözleşmede hangi araçların otomobil ücretine bağlı olarak hangi eşdeğer ücrete geçeceği belirlenir. 4 akslı ağır vasıta dediğimiz kamyonlar için bugün itibarıyla 21 lira 29 kuruşa tekabül etmektedir. Bütün baz alınan nokta otomobiller için alınan ücret ve ona bağlı olan katsayılardır."


"Ağır taşıtların buradan geçmesi zorunlu olacak"


Arslan, ağır vasıtaların Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden geçip geçemeyeceğine dair bir soruya karşılık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"İstanbul gibi tarihi bir kentin üzerindeki yükün azaltılması gerektiğini hep söyledik. Bunun da olmazsa olmazı ağır vasıtaların tamamen Üçüncü Köprüyü kullanma zorunluluğu getirilmesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile şu an o çalışmalarımızı yapıyoruz. UKOME onun kararını alıyor. Ağır vasıtalar Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanmak zorundadırlar, kullanacaklar. Her ne kadar mesafe biraz uzuyor gibi gözükse de FSM'de yaşanılan trafik sıkışıklığını ve bundan kaynaklı zaman ve yakıt kaybını düşündüğünüz zaman burası onlar açısından avantajlı olacak."


Arslan, ağır taşıtların köprüyü kullanamadıkları saatlerde bir yerlerde beklediklerini ve buralarda trafik sıkışıklığı oluşturduklarını kaydederek, bunun da engellenmiş olacağını söyledi.


"Tüm ağır vasıtalar bu köprüyü 7 gün 24 saat hiçbir saat kısıtlaması olmadan kullanabilecekler. 26 Ağustos itibarıyla ağır vasıtalar kesinlikle İkinci Köprüyü kullanamayacaklar, bu köprüyü kullanmak zorundalar" diyen Arslan, araçların bu köprüye yönlendirilmesiyle diğer köprülerdeki trafiğin hafifleyeceğini, her iki yakada da trafiğin rahatlanacağını bildirdi.


"Bağlantı yolları ücreti kilometre başına alınacak"


Arslan, köprünün isminin değişip değişmeyeceğine ilişkin tartışmaların yeniden gündeme geldiğine dair bir yorum üzerine, "Nasıl ki Hacı Bektaş-ı Veli bizim bir değerimizse Yavuz Sultan Selim de bizim bir değerimiz. Buna hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz ayrışmanın değil gerçeklerimizi ve değerlerimizi bugüne taşıyarak kardeşliği pekiştirmenin peşindeyiz." diye konuştu.


Bakan Arslan, "Biz, bu dediğinizden hareketle yola çıkarsak ayrıştırmanın sebebi oluruz. Tam tersine herkesi kucaklayarak bu coğrafyada bin yıl süren kardeşliği pekiştirmek istiyoruz." dedi.


Bağlantı yollarının ücretine ilişkin bir soruya karşılık Arslan, ücretin kilometre başına 8 cent olduğunu kaydetti.  Arslan, "Dolayısıyla köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 cent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Mesafeye endeksli biraz." ifadelerini kullandı.


Arslan, bağlantı yollarının hazır olduğunu kaydederek, Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey Gişelerine kadar bütün bağlantı yollarının tamamlandığını, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişlerin mümkün olduğunu bildirdi.


AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açıklama yaptı. Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle;


Yavuz Sultan Selim Köprüsü dünyada birçok ilki bünyesinde barındırıyor. 


Proje ile 2,6 milyon ağaç dikildi.


3. köprü hem otoyol olarak hem demiryolu olarak vatandaşlara hizmet edecek.

Bu dev projeyi rekor sürede bitirdik.

2023'e 2071'e yürüyen büyük Türkiye'yi çekemeyenler, 15 Temmuz gibi bir kalkışma yaptılar. Bu tür dev projeler çekemeyenlere çok güzel cevabı veriyor.


Otomobillerin geçişi 3 dolar + KDV'dir. Köprünün geçiş ücreti 1 Ocak'taki dolar kuru baz alınır. Dolayısıyla 26 Ağustos'taki ücret de 1 Ocak 2016 tarihi baz alındı.


Ağır vasıtalar bu köprüyü kullanmak zorundalar ve kullanacaklar. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, diğer iki köprünün trafik yükünü azaltacak. Her iki yakada da rahatlık olacak.


Biz ayrışmanın değil, kardeşliği pekiştirmenin peşindeyiz. Fotoğrafa böyle bakılmalı.


Eğer açılıştan bayrama kadar ücretsiz olsun dersek bu sürdürebilir bir şey değil. Ancak Cumhurbaşkanımız her zaman vatandaştan yana sürprizleri sever. Eğer böyle bir talimatları olursa bu çerçevede hareket ederiz biz de sizin gibi o gün cumhurbaşkanımızın ağzından çıkan ifadeyle öğrenmiş olacağız.



Yeni Şafak


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos’tan itibaren ağır vasıtaların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanacağını açıkladı. Bakan Arslan, Kurban Bayramı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçişinin ücretsiz olup olmayacağının sorulması üzerine, “Ancak ancak sayın Cumhurbaşkanımız her zaman sürprizler yapmayı sever. O gün bir talimatları olursa arkadaşlarla birlikte değerlendiririz” dedi.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos’ta açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde incelemelerde bulundu.


CUMHURBAŞKANI AÇIKLAYACAK

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Arslan, soruları da yanıtladı. Ahmet Arslan, Kurban Bayramı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ücretsiz olup olmayacağının sorulması üzerine, “Osmangazi Köprüsü hemen bayram tatilinin başlangıcı ile açıldığı için sayın Cumhurbaşkanımızın öyle bir talimatı oldu. Dolayısıyla ücretsiz oldu. Eğer ‘26’sında bayrama ücretsiz olsun’ derseniz 26 gün ücretsiz yapmak lazım ki bu sürdürülebilir değil. Ancak ancak sayın Cumhurbaşkanımız her zaman sürprizler yapmayı sever. O gün bir talimatları olursa arkadaşlarla birlikte değerlendiririz. Bizde sizinle birlikte 26’sında sayın Cumhurbaşkanımızdan öğrenmiş olacağız” dedi.


GEÇİŞ ÜCRETİ

Köprüden geçiş ücreti ile ilgili farklı yorumlara da açıklık getiren Bakan Arslan, “Uluslararası bir proje olması ve finansmanının ağırlıkla yurt dışından temin edilmesi nedeniyle dolara endeksli bir sözleşme hazırlamıştık. Sözleşmemizde yer alan bedel 3 dolar artı KDV’dir otomobiller için. Köprünün geçiş ücreti için 1 Ocak’taki kur esas alınır ve Türk lirasına çevrilir. Dolayısıyla 26 Ağustostan itibaren köprü geçiş ücretinde 1 Ocak dolar kuru uygulanacaktır. Sene sonuna kadar otomobiller için geçiş 9.90 kuruş olacak. Ücrette bir değişiklik söz konusu değil” diye konuştu.


3. KÖPRÜYÜ KULLANMAK ZORUNLULUĞU VAR

Bakan Arslan ağır vasıtaların 26 Ağustos’tan itibaren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanamayacağını vurgulayarak, “İstanbul’un üzerindeki yükü azaltacağız dedik. Bu yükü azaltmanın olmazsa olmazı ağır vasıtanın 3. Köprüyü kullanma zorunluluğu getirilmesi. İBB bunun çalışmasın yapıyor. Ağır vasıtalar bu köprüyü kullanacaklar. Her ne kadar mesafe uzuyor gibi gözükse de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yaşanan sıkışıklığı düşündüğümüzde burası onlar için de avantajlı olacak. Malum sabah 4 saat, akşam 4 saat köprüyü kullanamadıkları bir süre var. Kullanamadıkları gibi o sürede gelip bir yerde bekleme zorunlulukları var, orada oluşan trafik var. Bunu da engellemiş olacağız. 7-24 bütün ağır vasıtalar bu köprüyü kullanacaklar. Ağır vasıtalara kesinlik 2. Köprüyü kullanamayacaklar. 26 Ağustos itibariyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanacaklar” ifadelerini kullandı.


Hürriyet 




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Köprünün ve otoyollarının bittiğini açıklayan Bakan Arslan, 26 Ağustos’tan bayram sonuna kadar köprünün ücretsiz olup olmayacağına dair soru üzerine “Cumhurbaşkanımızdan öğreneceğiz” dedi


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos’ta açılışı gerçekleşecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde incelemelerde bulundu. Açılışa hazır hale getirilen köprüde incelemelerin ardından Bakan Arslan, köprünün Avrupa Yakası’ndaki ayağı olan Garipçe’de basın toplantısı düzenledi.


Rekor kırıldı


Bakan Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte ana aks olarak bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyolları ve 235 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarının 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın katılımıyla düzenlenecek bir törenle açılacağını belirtti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün rekor bir sürede bitirildiğini ifade eden Arslan, şunları söyledi:


“36 ayda bitirilmesi öngörülüyorken 27 ayda bitirdiğimiz bir projedir. Sadece İstanbul’un 3. gerdanlığını değil bununla birlikte açtığımız 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyolu düşündüğünüz zaman devasa bir proje rekor sürede bitirilmiştir. Projenin maliyeti 8 buçuk milyar TL’dir. Bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesi sadece Türkiye açısından değil dünya açısından rekor bir süredir. Cuma günü inşallah ülkemizin gurur projesini birlikte insanımızın hizmetine vermiş olacağız. Proje, 4 şerit geliş ve 4 şerit gidişin yanı sıra içinde bulundurduğu 1 şerit geliş ve bir şerit gidiş raylı sistemle birlikte 59 metrelik köprü genişliğiyle dünyada bir ilktir, 322 metrelik kule yükseklikleriyle dünyada bir ilktir. 1408 metrelik ayak açıklığı da dünyada sıralamaya girebilecek, rekor denilecek bir rakamdır.”


26 gün ücretsiz olur


Kurban Bayramı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ücretsiz olup olmayacağı sorusu üzerine ise Arslan, “Osmangazi köprüsü bayram tatilinin başlangıcıyla birlikte açıldığı için sayın Cumhurbaşkanımızın öyle bir talimatları oldu. Eğer 26’sından bayrama kadar ücretsiz olsun dersek 26 gün ücretsiz yapmamız lazım ki bu sürdürülebilir bir durum değildir. Ancak biz biliyoruz ki sayın Cumhurbaşkanımız her zaman vatandaştan yana, milletten yana sürprizler yapmayı sever. O gün bir talimatları olursa arkadaşlarla birlikte değerlendiririz. Talimatları çerçevesinde hareket ederiz. Biz de sizin gibi 26 Ağustos’ta sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkacak ifadeyle öğrenmiş olacağız” şeklinde konuştu.


Ağır vasıtalar için zorunlu


Bir gazetecinin, “3. köprünün açılmasıyla birlikte ağır vasıtaların geçişleri mecbur olacak mı? Yoksa 2. köprüden geçmeye devam edecekler mi? şeklindeki sorusuna Ahmet Arslan şöyle yanıt verdi: “Hep kurguladık ve söyledik; İstanbul gibi tarihi bir kentin üzerindeki yükü hafifletmemiz lazım. Bunun olmazsa olmazı ağır vasıtaların tamamen 3. köprüyü kullanma zorunluluğu getirilmesidir. 7/24 bütün ağır vasıtalar bu köprüyü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) hiçbir kısıtlama olmadan kullanacaklardır.”


9 lira 90 kuruş


Köprüden geçiş ücretleriyle ilgili daha önce bakanlık tarafından açıklanan fiyatlarda bir değişiklik olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine Ahmet Arslan, “Sözleşmeye göre otomobillerin geçişi 3 dolar, artı KDV’dir. Yıllara sarih olarak dolardaki eskolasyon da dikkate alınmaktadır. İhale sürecinden bu yana gelindiğinde köprünün geçiş ücreti 1 Ocak’taki dolar kuru esas alınır. O günkü kur üzerinden hesaplanır, TL’ye çevrilir ve bir yıl boyunca geçerli olur. Dolayısıyla 26 Ağustos’tan itibaren uygulayacağımız ücretlerde 1 Ocak 2016’daki dolar kuru esas alınarak hesaplanmıştır. O da 9 lira 90 kuruştur. 4 akslı kamyonlar için bugün itibariyle 21 Lira 29 Kuruşa tekabül etmektedir” dedi


Vatan




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos’ta açılışı yapılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolunun tamamen bittiğini, sadece temizlik çalışması yapılacağını açıkladı.


Köprüde son incelemeleri yapan Bakan Arslan “Yavuz Sultan Selim Köprüsü 36 ayda bitirilmesi öngörülen, 27 ayda bitirdiğimiz bir proje. Sadece İstanbul’un 3. gerdanlığını değil, bununla birlikte açtığımız 215 km otoyolu düşündüğünüzde rekor sürede bitirilmiş bir proje. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın takipleri ile çok sık incelemelerde bulunuyorduk. İki hafta önce Sayın Başbakanımız ile birlikte incelemelerde bulunduk. Geldiğimiz nokta şu; peyzaj çalışması ve temizlik hariç proje köprü ve otoyollar tamamen bitti. En geç salı günü bütün çalışmalar bitmiş olacak ve cuma günü inşallah ülkemizin gurur projesini birlikte hizmete alacağız” dedi.


BAYRAMDA SÜRPRİZ OLABİLİR


Bakan Arslan, 26 Ağustos’tan itibaren ağır vasıtaların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanacağını açıkladı. Bakan Ahmet Arslan, Kurban Bayramı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçişinin ücretsiz olup olmayacağının sorulması üzerine, “Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman sürprizler yapmayı sever. O gün bir talimatları olursa arkadaşlarla birlikte değerlendiririz” diye konuştu.


Star




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Boğaz'ın üçüncü incisi 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü' için son beş gün... Ulaştırma Bakanı Arslan, "Köprü ve otoyollar tamamen bitmiş durumda. En geç salı günü temizlik dahil tüm çalışmalar bitecek. 26 Ağustos itibarıyla ağır vasıtalar bu köprüyü kullanmak zorundalar" dedi. Köprüden otomobiller 9 lira 90 kuruşa, kamyonlar 21 lira 29 kuruşa geçecek.  


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, peyzajın son aşamaları ve temizlik hariç Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolların tamamen bittiğini belirterek, "En geç salı günü temizlik dahil bütün çalışmalar bitmiş olacak" dedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Bakan Arslan, köprüyle birlikte ana aks olarak bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyollarının ve 215 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarının 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve yurtdışından misafirlerin katılımıyla açılacağını söyledi.  


DÜNYA REKORU: 27 AYDA BİTİRİLDİ 


Köprü için 36 ay öngörüldüğünü ancak 27 ayda bitirildiğini dile getiren Arslan, bunun rekor sürede bitirilen devasa bir proje olduğunu aktardı. Arslan, projenin maliyetinin 8,5 milyar TL olduğunu kaydederek, bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesinin dünya açısından da rekor olduğunu bildirdi. 


2. Köprüyü kullanamayacaklar


Arslan, ağır vasıtaların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçip geçemeyeceğine dair bir soruya karşılık, şöyle konuştu: "İstanbul gibi tarihi bir kentin üzerindeki yükün azaltılması gerektiğini hep söyledik. Bunun da olmazsa olmazı ağır vasıtaların tamamen Üçüncü Köprü'yü kullanma zorunluluğu getirilmesidir. Tüm ağır vasıtalar bu köprüyü 7 gün 24 saat kullanabilecekler. 26 Ağustos itibarıyla kesinlikle ikinci köprüyü kullanamayacaklar."


Bağlantı yolları da bitti geçiş km başına 8 cent


Bağlantı yollarının ücretine ilişkin bir soruya karşılık Arslan, ücretin kilometre başına 8 cent olduğunu kaydetti. Arslan, "Dolayısıyla köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 cent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Mesafeye endeksli biraz" dedi. Arslan, bağlantı yollarının hazır olduğunu kaydederek, Avrupa Yakası'nda Odayeri'nden ve Mahmutbey Gişelerine kadar bütün bağlantı yollarının tamamlandığını, Anadolu yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişlerin mümkün olduğunu bildirdi.


Bu yıl açılış yılı: Sırada İstanbul Havalimanı var


Başarısızlıkla sonuçlanan FETÖ’nün darbe girişimi ve OHAL süreci dahi Türkiye’de mega projelerin devam etmesini engelleyemedi. 2016 yılı da açılış ve temel atmalarla dolu bir yıl olacak. Bu kapsamda Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos’ta, Avrupa ve Asya Yakasını birbirine bağlayan Avrasya Tüneli ise 20 Aralık’ta açılacak. Ulaştırma Bakanı Arslan, önceki gün yaptığı değerlendirmelerde de, bu yılın açılış yılı olduğunun altını çizerek, "En büyük projelerden sadece İstanbul Havalimanı kaldı. Artık yeni projeler" dedi. Arslan, üç katlı tünelin de uygulama projelerinin hazırlanma aşamasında olduklarını kaydetti.  


Ağır vasıta için 21 lira


Arslan, geçiş ücretiyle ilgili şunları söyledi: "İhale sürecinden bugüne geldiğimiz zaman köprünün geçiş ücreti 1 Ocak'taki dolar kurulu esas alınır ve 1 yıl boyunca geçerli olur. 26 Ağustos'ta uygulayacağımız ücretler 1 Ocak 2016'daki dolar kuru esas alınarak hesaplanmıştır. O da 9 lira 90 kuruştur. Ağır vasıta dediğimiz kamyonlar için 21 lira 29 kuruşa tekabül etmektedir." 


Akşam

20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


Geri Dön