27 / 04 / 2024

Yayla Enerji İnşaat 2013 bağımsız denetim raporunu yayınladı!

Yayla Enerji İnşaat 2013 bağımsız denetim raporunu yayınladı!

Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Yayla Enerji İnşaat 2013 bağımsız denetim raporunu yayınladı...



Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat tarafından yapılan açıklama şöyle;


YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARET A.Ş'NİN 

1 OCAK - 31 ARALIK 2013 DÖNEMİNE AİT BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU 

Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat Ticaret A.Ş . 

Yönetim Kurulu'na 

Giriş 

Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat Ticaret A.Ş .'nin 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle hazırlanan ve ekte yer alan bilançosunu, aynı tarihte sona eren döneme ait kapsamlı gelir tablosunu, özkaynak değişim tablosunu ve nakit akım tablosunu, önemli muhasebe politikalarının özetini ve dipnotları denetlemiş bulunuyoruz. 

Finansal Tablolarla İlgili Olarak İşletme Yönetiminin Sorumluluğu 

İşletme yönetimi finansal tabloların Sermaye Piyasası Kurulu'nca yayımlanan finansal raporlama standartlarına göre hazırlanması ve dürüst bir şekilde sunumundan sorumludur. Bu sorumluluk, finansal tabloların hata ve/veya hile ve usulsüzlükten kaynaklanan önemli yanlışlıklar içermeyecek biçimde hazırlanarak, gerçeği dürüst bir şekilde yansıtmasını sağlamak amacıyla gerekli iç kontrol sisteminin tasarlanmasını, uygulanmasını ve devam ettirilmesini, koşulların gerektirdiği muhasebe tahminlerinin yapılmasını ve uy gun muhasebe politikalarının seçilmesini içermektedir. 

Bağımsız Denetim Kuruluşunun Sorumluluğu 

Sorumluluğumuz, yaptığımız bağımsız denetime dayanarak bu finansal tablolar hakkında görüş bildirmektir. Bağımsız denetimimiz, Sermaye Piyasası Kurulunca yay ımlanan bağımsız denetim standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu standartlar, etik ilkelere uyulmasını ve bağımsız denetimin, finansal tabloların gerçeği doğru ve dürüst bir biçimde yansıtıp yansıtmadığı konusunda makul bir güvenceyi sağlamak üzere planlanarak yürütülmesini gerektirmektedir. 

Bağımsız denetimimiz, finansal tablolardaki tutarlar ve dipnotlar ile ilgili bağımsız denetim kanıtı toplamak amacıyla, bağımsız denetim tekniklerinin kullanılmasını içermektedir. Bağımsız denetim tekniklerinin seçimi, finansal tabloların hata ve/veya hileden ve usulsüzlükten kaynaklanıp kaynaklanmadığı hususu da d hil olmak üzere önemli yanlışlık içerip içermediğine dair risk değerlendirmesini de kapsayacak şekilde, mesleki kanaatimize göre yapılmıştır. Bu risk değerlendirmesinde, işletmenin iç kontrol sistemi göz önünde bulundurulmuştur. Ancak, amacımız iç kontrol sisteminin etkinliği hakkında görüş vermek değil, bağımsız denetim tekniklerini koşullara uygun olarak tasarlamak amacıyla, işletme yönetimi tar afından hazırlanan finansal tablolar ile iç kontrol sistemi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bağımsız denetimimiz, ayrıca işletme yönetimi tarafından benimsenen muhasebe politikaları ile yapılan önemli muhasebe tahminlerinin ve finansal tabloların bir bütün olarak sunumunun uygunluğunun değerlendirilmesini içermektedir. 

Bağımsız denetim sırasında temin ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulmasına yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz. Sayfa 3 / 34 


Görüş 

Görüşümüze göre, ilişikteki finansal tablolar, Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat Ticaret A.Ş'nin 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle finansal durumunu, aynı tarihte sona eren döneme ait finansal performansını ve nakit akımlarını, Sermaye Piyasası Kurulu'nca kabul edilen finansal raporlama standartları çerçevesinde doğru ve dürüst bir biçimde yansıtmaktadır. 

Diğer Husus 

Şirket, önceki dönem finansal tablolarında çalışanlara sağlanan faydalar kapsamında hesaplanan kıdem tazminatı karşılığı hesaplamasında ortaya çıkan Aktüeryal Kazanç/Zararları ile ertelenen vergi etkisini "Kapsamlı Gelir Tablosu"nda raporlarken, TMS 19 P57 gereğince bu muhasebe politikasını değiştirerek söz konusu Aktüeryal Kazanç/Zararları "Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu"nda raporlamaya başlamıştır. Muhasebe politikalarında yapılan değişiklikler geriye dönük olarak uygulanmıştır. Bu politika değişikliği sonucunda 31.12.2011 ve 31.12.2012 tarihli finansal tablolarındaki dönem karları sırasıyla 32.738 TL ve 49.676 TL artmıştır. (Bkz. Dipnot 2.1.6) Görüşümüze göre söz konusu düzeltme uygundur ve doğru bir biçimde uygulanmıştır. 

Şirketin 2012 yılı finansal tabloları başka bir bağımsız denetim şirketi tarafından denetlenmiş olumlu görüş verilmiştir. 

Diğer İlgili Mevzuattan Kaynaklanan Bağımsız Denetçi Yükümlülükleri Hakkında Raporlar 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun ("TTK") 402. Maddesi uyarınca; Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve istenen belgeleri vermiştir, ayrıca Şirketin 1 Ocak - 31 Aralık 2013 hesap döneminde defter tutma düzeninin, kanun ile şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır. 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 378. Maddesine göre, pay senetleri borsada işlem gören şirketlerde, yönetim kurulu, şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşüren sebeplerin erken teşhisi, bunun için gerekli önlemler ile çarelerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla, uzman bir komite kurmak, sistemi çalıştırmak ve geliştirmekle yükümlüdür. Aynı kanunun 398. Maddesinin 4. fıkrasına göre, denetçinin, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için 378 inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadığını, böyle bir sistem varsa bunun yapısı ile komitenin uygulamalarını açıklayan, esasları KGK tarafından belirlenecek, ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunması gerekmektedir. Denetimimiz, bu riskleri yönetmek için Şirketin, gerçekleştirdiği faaliyetlerin operasyonel etkinliği ve yeterliliğini değerlendirmeyi kapsamamaktadır. Bilanço tarihi itibariyle KGK tarafından henüz bu raporun esasları hakkında bir açıklama yapılmamıştır. Dolayısıyla bu konuya ilişkin ayrı bir rapor hazırlanmamıştır. 

28.02.2014 

ADALYA ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM VE SMMM A.Ş 

Mehmet YOLCU 

Sorumlu Ortak Başdenetçi



Geri Dön