23 / 04 / 2024

Yazlık evde veranda nasıl dekore edilir?

Yazlık evde veranda nasıl dekore edilir?

Yazlık evinizde bütün vaktin geçtiği verandanızı dekore etmek için çok çaba sarf etmenize gerek yok. Alışverişten önce biraz planlama yapmak ve çok fazla eşya ile doldurmamak ana prensip olmalı...



Yazlık evlerde evin içine ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın aslında zamanın dışarda geçtiği ve bütün yatırımı verandaya yapmak gerektiği unutulur hep. Akıllıca düzenlenmiş, kullanışlı ve şık bir veranda dekorasyonu için seçilmiş, az ama öz eşya ile planlama yapmak gerekiyor.


ZEMİNDE SERAMİK

Son zamanda dış mekan yer kaplaması olarak tercih edilen ahşap karolar şıklığı ve iç mekanı dış makana bağlayan özelliğiyle dikkat çekiyor. Ama eğer üstü kapalı bir alanda değilse ve bakım yaptırmak için fazla fırsatınız yoksa ahşap karolarınızın çok kısa bir süre sonra kullanılamaz hale gelmesine kendinizi hazırlamalısınız. Renginin solması, grileşmesi, çürümesi ve hatta yosun tutması sebebiyle ahşap karoların her yıl zımparalanıp cilalanması gerekiyor. Bu yüzden de her hava koşuluna uygun, kaymaz özelliğe sahip seramikleri tercih etmek akıllıca olacaktır.


DESENLERLE FARK

Yeriniz küçükse mekana hareket kazandırmak ve ortamı daha çekici göstermek için tematik bir konsepte yönelebilirsiniz. Tropik desenli veya çizgili, puanlı ya da etnik desenli minderler ve renkli aksesuarlarla mekana derinlik ve aynı zamanda cazibe kazandırmanız mümkün.


AÇIK HAVA MUTFAĞI

Açık hava mutfağı son yılların yükselen trendi. Her hava koşuluna uygun, yağıştan ve çok yüksek sıcaklıktan etkilenmeyen malzemelerle oluşturabileceğiniz açık hava mutfağı için ihtiyacınız olan aslında bir barbekü ve geniş bir tezgah. Lavabo ve buzdolabı da olursa tadından yenmez! Mutfakta yemek hazırlığı içindeyken dışardaki sohbetten geri kalmak istemiyor ve yemeğin hazırlama aşamasını da sevdiklerinizle paylaşmak istiyorsanız verandanızın bir bölümünü açık hava mutfağı için ayırın. Böylece tüm yaz boyunca hiç içeri girmeden yemek yapabilir ve sevdiklerinizle bir arada yemek hazırlayabilirsiniz.


GÖLGE ÇÖZÜMLERİ

Pergola her zaman en ideal çözüm olmayabiliyor. Sabit bir gölgelik kimi zaman kasvetli bir ortam yaratacağı gibi kimi zaman da gökyüzündeki yıldızları izlemekten sizi alıkoyabilir. Eğer evinizde bir veranda varsa açılıp kapanabilen tente tercih etmek daha akıllıca olacaktır. Kumandayla kolaylıkla açılabilen ve kapanabilen tentelerin içinde ışıklandırma sistemi olanları da mevcut. Büyük, devasa şemsiyeler de koyu bir gölge için iyi bir çözüm olabilir.


BAHÇE MOBİLYALARI

Alüminyum gibi metal bahçe mobilyaları, hafif olmaları sebebiyle çok kullanışlı. Çok farklı renk ve model seçenekleri sayesinde de istediğiniz tarza uygun versiyonunu bulmanız çok kolay. Metal bahçe mobilyaları yaz kış bahçede kalabiliyor olmaları sebebiyle de çok tercih ediliyor. Üst üste yerleştirilerek ya da katlanarak istiflenebilir tik sandalyeler, kışın içeriye alınabiliyor olmaları sebebiyle çok kullanışlı. Dışarda ya da üstü kapalı bir alanda da bırakabilirsiniz elbette ama sonra size iş çıkacaktır. Çünkü tik ya da okaliptus gibi ağaçlardan imal edilmiş masa ve sandalyeler, neme dayanıklı da olsalar, bir süre sonra grileşmeye başlıyor. Her yıl zımparalayıp yeniden tilk yağı ile cilalamanız gerekecektir. Verandada 5-6 kişinin oturabileceği bir düzen olmalı. Mekanda kolçaklı ve oturanın uzun süre rahatsızlık duymadan oturabileceği sırt eğimine sahip koltuklar ya da rahat bir kanepe veya bank olmalı. Özellikle yemek yerken yeterli ışık kaynağı olması çok önemli ama istendiğinde loş bir ortam sağlayacak endirekt ışık kaynaklarını da unutmamak gerekiyor. Veranda kapısına çok yakın ışık kaynakları, bazı böcek ve sineklerin içeriye dolmasına sebep olabiliyor. Bu yüzden bu kısımlarda soft ampul ya da ampulün hiçbir şekilde aydınlatmanın içinden görülmediği, alt kısmından da kapalı aydınlatma elemenları seçilmeli.


SADELİK ÖNEMLİ

Verandanızı kalabalıktan korumanız en önemli ayrıntı. Rengarenk, desenli küçük küçük bir sürü saksı, bahçe cüceleri, fenerler, aydınlatmalar, mumlar... Hepsi çok fazla olabilir. Çok fazla ayrıntıdan ve fazla renkten kaçınmalısınız. Saksılarda en fazla iki ya da üç renk kullanın. Fazlası gözü yorup kalabalık yaratıyor. Sade ve sofistike bir görüntü için aynı saksı setinin farklı boyutlarını bile tercih edebilirsiniz.


KOLAY TEMİZLİK

Yazlık temizliği gözünüzde büyüyorsa hızlı hareket edebilen tasarımı, hafifliği ve yüksek performansıyla yeni tasarım elektrikli süpürgelere bir göz atın. www.philips.com


SERİNLİK GARANTİSİ

Artık Wi-Fi modülü sayesinde, klimanıza akıllı cihazlarla komut vermeniz mümkün. Böylece, evinizi yoldayken serinletmeniz mümkün! 




Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön