24 / 04 / 2024

Yazlık eve emlak vergisi ödenir mi?

Yazlık eve emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergide meskenler için bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, yazlık eve muafiyet uygulanır mı? Yazlık eve emlak vergisi ödenir mi?



Yazlık eve emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergide meskenler için bazı muafiyetlikler bulunuyor. Kanunen geliri olmayan tek mesken sahipleri emlak vergisi ödemiyor.


200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan;

1.Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

2.Emekliler

3.Hiçbir geliri olmayanlar

4.Ev hanımları

5.Şehit yakınları

6.Dul ve yetimler

7.Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Ancak emlak vergisi muafiyetinden tek meskeni olup da bir de yazlığı olanlar faydalanamıyor. Kışlık ve yazlık eve sahip olan kimselerin sahip olduğu bu her iki ev için de emlak vergisini ödemesi gerekiyor.


Buna karşın yılın tamamında oturulan ve sahip olunan tek ev olan yazlık evler; diğer koşulların da sağlanması halinde muaf oluyır. Muafiyet için bağlı olunan belediyeye bir dilekçe verilmesi gerekiyor.


Muafiyet koşullarını taşımayan yazlık evler için ödemeler, ilgili belediyeye; yazlığın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



 


Geri Dön