23 / 04 / 2024

Yazlık eve emlak vergisi!

Yazlık eve emlak vergisi!

Emlak vergisi ödemelerinde meskenler için bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki yazlık eve emlak vergisi ödenir mi? Vergide mesken muafiyetine yazlık evler de dahil midir? İşte yanıtı...



Yazlık eve emlak vergisi!

Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. Söz konusu vergi ödemelerinde meskenler için bazı muafiyetlikler bulunuyor.


Peki mesken muafiyetine yazlık evler de dahil midir? Yazlık eve emlak vergisi ödenir mi?


Emlak vergisi ile ilgili mevzuata göre yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler için emlak vergisi muafiyetinden faydalanılamıyor.


Buna karşın kişi o evde yılın tamamında oturuyorsa ve diğer şartları da tutuyorsa emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.


Emlak vergisi muaflık şartları..

200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile: Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar; Emekliler; Hiçbir geliri olmayanlar; Şehit yakınları; Dul ve yetimler ile Gaziler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Büyükşehirlerde emlak vergisi oranları:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Normal yörelerde emlak vergisi oranları:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Büro olarak kullanılan konutun emlak vergisi!


Geri Dön