19 / 03 / 2024

Yazlık evler nasıl dekore edilmeli?

Yazlık evler nasıl dekore edilmeli?

Bir yazlık evin iç mimari ana tasarım kararlarında; evin bulunduğu bölgenin iklim şartları, evin mimarisi, mimarinin konumlandırılışı, ev içerisine alınan güneş ışığı ve evin kullanım sıklığı gibi pek çok parametre rol oynamaktadır.



Yazlık evlerin, mevsimsel olarak farklı dönemlerde ve farklı fonksiyonlarda kullanıldığı düşünülürse; tüm hava şartlarına dayanıklı, bakımı ve temizliği kolay ürünlerin seçilmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca mekanları yaz, gerektiğinde kış aylarında rahatça kullanabilmek adına sıcak bir atmosfer yaratabilecek ürünlerin seçilmesi de önemli. Çünkü zeminde seçilecek olan malzemenin (doğal taş, doğal ahşap, vs.) veya duvarda kullanılacak olan renk veya kaplamanın (duvar boyası, duvar kağıdı, tuğla duvar vs.) birbirleriyle renk ve sıcaklık uyumu mekanın belli bir dengeye ulaşmasına yardımcı oluyor. 


Sezer: Yalın bir bakış açısı tercih edilmeli

Yazlık ev dekorasyonunun mimari ve iç mimari ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Lejant Proje iç mimarlarından Yüksek İç Mimar Selcan Sezer, “Yazlık evlerin, mevsimsel olarak farklı dönemlerde ve farklı fonksiyonlarda kullanıldığı düşünülürse; tüm hava şartlarına dayanıklı, bakımı ve temizliği kolay ürünlerin seçilmesi doğru olacaktır. Bunun dışında mekanı hem yaz hem de gerektiğinde kış aylarında rahatça kullanabilmek adına sıcak bir atmosfer yaratabilecek malzemeler/ürünler seçilebilir. Minimal bir tasarım çizgisi; yorucu olmayan sade mobilyalar/ürünler, olabildiğince az eşya ile mekanın boşluğunu tasarlamak, şehrin karmaşıklığından uzak kalınan ve çoğunlukla dinlenme amaçlı tercih edilen yazlık evlerinin kullanım konseptine uygun olabilir” dedi. 


“Mobilyaların suya ve neme karşı dayanıklı olması önemli”

Öte yandan tercih edilen mobilyaların suya ve neme dayanıklı olmasının yazlık evler için önemli bir konu olduğunun altını çizen Sezer, “Mobilyada kullanılan ve üst bitiş malzemesi kumaş olan ürünlerin güneşin ultraviole ışınlarının zararlı etkilerine karşı dayanıklılığı tescillenmiş olması önemlidir. Dış mekanda da uzun süre dayanabilecek, iç nemi atılmış, örneğin bambu gibi malzemeden oluşan mobilyalar hem şık, hem de fonksiyonel olarak değerlendirilebilir. Ayrıca hareketli mobilyaların olabildiğince hafif, kolay taşınabilir ve portatif olması, dinlenmeye ve uzun vakit geçirmeye yönelik oturma üniteleri – puflar & minderler, yazlık ev konseptine uyum sağlayabilir. Genel ürün seçimlerinde ise; evin konumlandırıldığı bölgeye ait yerel malzemeler, hem malzeme tedarik kolaylığı hem de ilerisi için bakım-onarım kolaylığı anlamında sürdürülebilir olacaktır. Bunların dışında; özellikle sabit mobilya ahşaplarının, varsa parkenin son katmanındaki koruyucu cilalar su ve neme dayanıklı nitelikte olup, mümkünse thermowood ürünler kullanılması (fırınlarda yüksek derece ısılarda kurumaya bırakılıp iç neminin atılmış olması) önemlidir. Bu sayede mobilyalar ve malzemeler ileride oluşabilecek kabarmalara veya hasarlara karşı dayanıklı olacaktır. Dış mekan zemin kaplama malzemelerinde; gün içerisinde bu yüzeylerin suya maruz kalacağı göz önünde bulundurulursa, dokulu doğal taşlar veya yüzeyi kaygan olmayan seramikler (Lappato) tercih edilebilir.”


Tümöz: Seçilecek olan bitkilere göre bir sulama altyapısı belirlenmeli

Yazlık bir yapı mimarisinin de yalıtımın tüm olası dış koşullar göz önünde bulundurularak tasarlanmasının önemli olduğunu söyleyen Lejant Proje iç mimarlarından Umut Tümöz ise, yalıtımın en az evin iç mimarisi kadar önem taşıdığını söyledi.  Ayrıca yazlık ev peyzajında; yine yapının bulunduğu bölgenin iklimine göre seçilebilecek olan bitki seçiminin önemli olduğunu söyleyen Tümöz, “Seçilecek olan bitkilere göre bir sulama altyapısı belirlenmeli ve son tasarıma göre çevre/peyzaj aydınlatması tasarlanmalıdır. Yazlık ev bakımının ince işlerini de kapsayan tadilat veya yenileme odaklı boyutu için yine yapının bulunduğu bölgenin inşaat dönemlerine uygun olarak yapılması; kullanıcıya, çevre sakinlerine ve uygulamacıya birçok anlamda kolaylık sağlayacaktır. Yazlık bir yapının bakımı, inşaatı veya tadilatı; çoğunlukla ilkbahar aylarında, bölgenin henüz kalabalıklaşmadığı dönemlere ve sıcağın/nemin henüz yoğun olmadığı sakin dönemlere denk getirilebilir. Buna ilaveten; yapının onarımında ise mevcut ürünlerin ve malzemelerin muhafaza edilmesi, olabildiğince bu mevcut malzemeler üzerinden yenileme yapılması sağlıklı olacaktır. Örneğin; var olan mobilya ve ürünlerin bütünüyle değiştirilmesi yerine kumaş/bitiş malzemelerinin yenilenmesi veya zemin malzemelerinin, yapılabiliyorsa sistre sonrası koruyucu son katmanının sürülmesi gibi tadilat odaklı yenilemeler; maliyet, zaman ve sürdürülebilir çevre parametreleri göz önüne alındığında çok daha elverişli olacaktır.



Geri Dön