19 / 04 / 2024

Yazlık ve ev kısa süreli kiraya verilebilir mi?

Yazlık ve ev kısa süreli kiraya verilebilir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünki yazısında yazlık evlerin kısa süreli kiraya verilip verilmemesiyle ilgili bilgi verdi...



İzmir civarında bir yazlık sitede dairem var. Ben senenin belli günlerinde gidebiliyorum. Gitmediğim günlerde de bu yeri kiraya veriyorum. Sitede karar alınmış, kiracılar siteye girer girmez kişi başına ücret alınacak. Böyle bir karar olur mu?  Ç.K.


Doğrusu bizim toplumumuzun yaratıcı gücüne bazen hayranlıkla bazen da endişe ile bakıyorum. Oturup neler düşünüyorlar. Önce sormak isterim, sizin site otel, motel, plaj falan gibi bir ticari kuruluş mu? Eve giren kiracı bu yere biletle mi girecek? Peki bileti kim kesecek, rüsümu kim ödeyecek? Böyle bir şey düşünülebilir mi? Herkes evini kiraya vermekte serbesttir. Kiracılar da ödedikleri kira karşılığı gayrimenkul, kullandıkları gibi gayrimenkulün bağlı bulunduğu siteden veya ana yapıdan da istifade ederler. Bunun için de aynca bir para ödemezler. Bir başkası da çıkıp, buraya girmek için ücret ödenir diyemez. Yönetim site içinde veya ana yapı içinde yasal gerekçeleri olmadan tasarrufu kısıtlayıcı karar alamaz. Hele hele sizinki gibi kiracıların girmesi için ücret talebinde bulunmak gibi bir şey düşünülemez bile. Yüz yüze olsaydık sormak isterdim.


Diyin ki kiracı siteye girecek ama para vermiyor. Yönetim ne yapacak? Siteye veya kiraladığı daireye mi sokmayacak? Böyle bir hak var olabilir mi? Ben olsa olsa sonuç olarak şunu söylerim: Hukuk dışı, uygulanamaz bir karar. Ancak bu arkadaşlar hiç olmazsa bu karan almadan önce bir meslektaşıma telefon açıp, “Böyle bir karar almak istiyoruz bunun hukuki temeli var mıdır?” diye sorsalardı. Durduk yerde bir ihtilaf yaratmış olmazlardı.


Tamer Heper/Posta Gazetesi


Geri Dön