29 / 03 / 2024

Yedi aylık çelik ihracatı 8,07 milyar dolara ulaştı!

Yedi aylık çelik ihracatı 8,07 milyar dolara ulaştı!

Türk çelik sektörü 2014 yılının yarısını değerde 8,07 milyar dolar, miktarda ise 10,6 milyon ton ihracat ile tamamladı. Sektörün en önemli ihracat pazarlarından biri olan Ortadoğu’da yaşanan düşüşler, diğer bölgelere olan ihracatla telafi ediliyor.



Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre yedi aylık dönemde; Türkiye’nin Ortadoğu Bölgesi’ne gerçekleştirdiği çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 21,4 oranında gerilerken, AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 9,3 oranında arttı. Irak özelinde Ortadoğu’da yaşanan ihracat düşüşü ise çelik sektörüne yılsonu hedefinde yüzde 6 oranında bir revizyon getirdi.

 

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Temmuz dönemi verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 azalış ile 8,07 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 6,7 düşüş ile 10,6 milyon ton olarak gerçekleşti.

 

Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin yedi aydaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 11,1 milyon ton; değer bazında ise 9,5 milyar dolara ulaştı.

 

Yedi aylık dönem içerisinde bölgeler bazında miktarda en fazla ihracat geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,4’lük düşüşe rağmen 3 milyon 702 bin ton ile Ortadoğu’ya gerçekleştirildi. Bu bölgeyi sırasıyla 1 milyon 921 bin tonla AB, 1 milyon 296 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 179 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

 

Çelik sektörünün Ocak-Temmuz dönemi içerisinde en çok ihracat yaptığı üç ülke sıralaması yine değişmedi. Listede ilk sırayı 1 milyon 90 bin tonla Irak alırken, ikinci 1 milyon 20 bin tonla ABD ve üçüncü 794 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler ABD, İngiltere, İsrail, Fas ve Kanada olurken; en fazla azalış Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Libya ve Umman’da gözlendi.

 

Yedi ay içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 4 milyon 565 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 118 bin tonla boru, 1 milyon 91 bin tonla profil ve 996 bin tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.

 

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 2,9 azalış ile 1,06 milyar dolar, miktarda ise yüzde 2,3 azalış ile 1,38 milyon ton olarak gerçekleşti.

 

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün yedi aylık ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “sektörümüz uluslararası piyasalarda yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen ihracatı ile ülke ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan dördüncü güç olmaya devam ediyor. 2014 yılının yedi aylık dönemine baktığımızda ihracatımızın lider bölgesi Ortadoğu ve özellikle Irak’ta önemli kayıplar yaşadığımız görülüyor. Ancak kayıplarımızı telafi etmek üzere bu bölge özelinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca Türk çelik sektörü adına umut verici bir gelişmeyi de Ocak-Temmuz aylarında Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatın miktar bazında yüzde 9,3 oranındaki artış olarak belirtebilirim. Dolayısıyla önemli pazarlarımızda yaşadığımız düşüşleri diğer bölgelere yaptığımız ihracat ile dengelemeye çalışıyoruz” dedi.

 

Irak’ta beklentilerin üzerinde olumsuzluklar yaşandığına dikkat çeken Namık Ekinci, “Irak ihracatımızda özellikle Haziran ve Temmuz aylarında önemli oranda gerileme yaşadık. Ülkedeki olumsuzlukların yılsonuna kadar sürme ihtimalini ve sektörümüzün son dönemlerde önemli pazarlarımızda karşılaştığı antidamping ve koruma önemli soruşturmalarını da göz önüne alarak yılsonu hedefimizde revizyon yapma gereğini değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda 18,5 milyon tonluk ihracat hedefimizde yüzde 6 oranında bir sapma olacağını ve ihracatımızın 17,5 milyon ton olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.



Geri Dön