26 / 04 / 2024

Yeditepe Üniversitesi Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi açıldı!

Yeditepe Üniversitesi Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi açıldı!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Buket Erer Del Castello, kemik iliği nakli yaptığı 11 yaşındaki Emre Çakmak ve ailesiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında merkez hakkında bilgi verdi.



Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Buket Erer Del Castello, bir yıl önce kemik iliği nakli yaptığı 11 yaşındaki Emre Çakmak ve ailesiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında merkez hakkında bilgi verdi.


Castello, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nin daha önce erişkinlerde kök hücre nakli yapan bir hastane olduğunu ancak çocuklarda kök hücre naklinin kendisi ve ekibiyle başladığını ifade ederek, merkezde ikinci hekimin de Pediatrik Onkolog Doç. Dr. Sema Yılmaz olduğunu belirtti.


1990'dan 2005'e kadar İtalya'da kök hücre nakli eğitimi aldığını ve nakil yaptığını belirten Castello, daha sonra Türkiye'ye dönerek çalışmalarını sürdürdüğünü, Doç. Dr. Sema Yılmaz'ın da kök hücre naklinde deneyimli olduğunu, bunun için beraber hizmet vereceklerini kaydetti.


Castello, şunları kaydetti:


"Kök hücre nakli özellikle kemik iliği ve kan hastalıklarının bir tedavi yöntemidir. Çok ciddi bir tedavi yöntemidir. Hangi hastaları kapsıyor? Aslında çok geniş bir yelpaze ancak biz öncelikle halk arasında kan kanseri diye bilinen lösemi gibi hastalıklar ve diğer talasemi ya da Akdeniz anemisi gibi Akdeniz ülkelerinde ve bizde çok yaygın olan hemoglobin bozukluğu olan hastaların kesin tedavisi olan kök hücre nakliyle uğraşıyoruz.  Bu merkezde özellikle bu hastaları tedavi edeceğiz. Yani kan kanseri, kan hastalıkları ya da diğer tümör gibi hastalıklara kök hücre  nakli yapacağız."


Lösemi Haftası nedeniyle de küçük yaşta lösemi hastalığına yakalanmış ve bir yıl önce kemik iliği nakli yapılarak sağlığına kavuşan Emre Çakmak ve ailesini de toplantıya davet ettiklerini vurgulayan Castello, kendisine başvuran 10 yaşındaki Emre’nin donörünün ablası Gamze Çakmak olduğunu, doku tipi uyduğu için ablasından nakli gerçekleştirdiklerini dile getirdi.


Buket Erer Del Castello, kemik iliği ya da kök hücre naklinin zor ve zahmetli olduğunu vurgulayarak, hastaları nakil yapıldıktan sonra hasta iyileşse dahi takip ettiklerini, onları normal hayata döndürmek için çalıştıklarını belirtti.


Kemik iliği nakli olan Emre'nin annesi Reyhan Çakmak ise "Çocuğum bir yıl önce kemik iliği nakli oldu. Şu anda sağlığına kavuştu. Çok mutluyum" dedi.


Emre'ye donör olan ablası Gamze Çakmak da "Kardeşim sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum" dedi.


Emre Çakmak ise "Önce çok kötüydüm. Nakil sonrası şimdi çok iyiyim. Gün geçtikçe daha iyi oluyorum. Doktoruma teşekkür ederim" diye konuştu.


AA


Geri Dön