19 / 04 / 2024

Yeni açılan AVM'ler perakendeciyi gerdi

Yeni açılan AVM'ler perakendeciyi gerdi

TPF Başkanı Şeref Songör, perakendecilerin AVM'lerin tacizine uğradığını belirtti.



TPF Başkanı Şeref Songör, perakendecilerin AVM'lerin tacizine uğradığını belirterek, sektördeki sıkıntıya kalıcı çözüm için TBMM'deki perakende yasasının acilen çıkarılması gerektiğini söyledi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Şeref Songör, perakende sektörünün arz-talep dengesi dikkate alınmadan denetimsiz bir şekilde açılan alışveriş merkezlerinin (AVM) tacizi nedeniyle büyük bir sıkıntıya girdiğini söyledi.
Perakendecilerin alışveriş merkezlerinyle ilgili şikayetlerinde haklı olduğunu vurgulayan Şeref Songör, "Bir yerde bir sistem açılıyorsa perakendeci en azından kendine yeni bir rakip oluşturmamak adına oraya girmeye mecbur hissediyor kendini. Bu konuda tacize uğruyor, tahrik ediliyor. Onların da hatası var, ancak bu durum karşısında işletmeler sağlıklı büyüyemiyor" şeklinde konuştu.

HERKES ZARARDA

Şimdiye kadar yasa koyucunun düzenleyici ve denetleyici olarak görevini yerine getirmediğine dikkat çeken Şeref Songör, yaşanan sıkıntıdan perakendecilerle birlikte AVM'lerin de zarar gördüğünü hatırlattı.


AK Parti gündemine taşınıyor

Problemin zincirleme olarak üreticiyi de olumsuz etkileyeceğine işaret eden Songör, kalıcı çözüm için AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan tarafından TBMM'ne sunulan 'Perakende Ticaret Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar'la ilgili kanun teklifinin yasalaşması gerektiğini söyledi. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan da, Kızılcahamam'da gerçekleştirilecek parti toplantısında konuyu tekrar göndeme taşıyacağını kaydetti.


Sadece günü değil geleceği de kurtarmalı

İstanbul'da başlatılan 'Alışveriş için gün bugün' kampanyasına da değinen Şefer Songör, bu kampanyanın da günü kurtarmaktan öteye gidemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Songör, "Perakendenin düzenlenmesi ve disiplinli bir hale gelmesi için 'Gün bugün' demek lazım. Yani sadece bugünü kurtarmak değil, geleceği de kurtarmak adına güçlüyken, fırsat varken özveride bulunmak, kalıcı bir sektöre sahip mümkün. Yasal düzenlemeler oluşmalı, kalıcı çözüm için bu sıkıntılar fırsat olarak değerlendirilmeli" diye konuştu.


'Kent konseyi benzeri bir yapı karar vermeli'

Ulusal Franchise Derneği'nin (UFRAD) Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, MHP  İzmir  Milletvekili ve eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu tarafından da yeni bir kanun teklifi verildiğini hatırlatarak, "Bir takım olaylar, yavaş hareket edilen şeyleri hızlandırmıştır" şeklinde konuşarak yeni bir konuyla ilgili yeni bir sürece girildiğini kaydetti. Alışveriş merkezlerinin yapımına kent konseyleri benzeri bir yapının izin vermesinin daha sağlıklı olacağını vurgulayan Mustafa Aydın, "Bu yatırımların değerlendirilmesinde o bölgenin resmi görevlisi (vali-kaymakam), belediye başkanı, sivil inisiyatifler, meslek odaları, çevreciler ve mimarlar gibi bütün kesimlerin bir araya gelerek kriterler belirlemeli" ifadelerine yer verdi.

Yeni Şafak

Geri Dön