29 / 03 / 2024

Yeni Adana İmar İnşaat'a 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor!

Yeni Adana İmar İnşaat'a 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor!

Topalak Mahallesi’nde ruhsata aykırı inşaat yapılmasına neden oldukları iddia edilen Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.’nin 2’si eski yönetim kurulu başkanı 8 çalışanının 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.




Adana’nın Dörtler Köyü Topalak Mahallesi’nde ruhsata aykırı şekilde inşaat yapılması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin iştirakı olan şirketlerden Yeni  Adana  İmar İnşaat A.Ş.’nin eski 2 Yönetim Kurulu Başkanı ile birlikte toplam 8 çalışanı ve inşaatı yaptığı iddia edilen bir kişi ‘imar kirliliği’ suçundan 5’er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.


Halil Ardıç’ın ruhsata aykırı şekilde 3 Eylül 2009’da inşaat yaptığı ihbar edildi. Yapılan inceleme ve soruşturma üzerine 1 Temmuz 2015’de Suç tarihinde Yeni Adana İmar İnşaat Firmasının yönetim kurulu üyesi ve Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı olan Durmuş Ökten, şirketin eski yönetim kurulu başkanları Ahmet Özlü, İbrahim Türkekul, eski yönetim kurulu başkan vekili Hasan Gülşen, mimarlar Zeynep Çavuşoğlu, Abdulcabbar Önder Özergin, çalışanlar Celal Koçak, Serdar Topçu hakkında Adana 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.


‘BİZ YAPMADIK’

1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenen şüphelilerin kısa süre önce 4.celse duruşmaları yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin müşteki konumunda olduğu davada savunmaları alınmayan şüpheliler duruşmaya geldi. Şu anda Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olan Durmuş Ökten, suçlamayı kabul etmedi. Ökten, “Emine Ardıç ile yaptığımız kira sözleşmesinin 3.maddesinde söz konusu yerin Büyükşehir Belediyesi tarafından tesis edildiği, Yeni Adana İmar İnşaat firmasına tahsis edildiği, şirket tarafından da kiraya verildiği belirtilmektedir. Ayrıca, söz konusu yerin tam olarak teslim edildiği, kiracının kısmen veya tamamen inşaat, büyüme, tadilat yapamayacağı, sorumluluğun kiracıda olacağı sözleşmede belirtilmiştir. Yine sözleşmede 1 ay içinde iş yeri açma ruhsatını da kiracının almakla yükümlü olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla söz konusu yeri şirket olarak biz yapmadık. Büyükşehir Belediyesi yapmıştır. Sözleşmede bu durum açıklanmıştır” diyerek beraatını istedi.


‘BÜYÜK ÇAPTA EKSİKLİK YOKTU’

Eski yönetim kurulu başkanlarından Türkekul da, suça konu yeri kendilerinin yapmadığını, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını iddia etti. Kendilerine kiraya verilen yeri kendilerinin de şahsa kiraya verdiklerini ifade eden Türkekul, “Söz konusu yerde büyük çapta bir eksiklik yoktu.  Bir eklenti, düzeltme yapmadık.  Şirket olarak bizim herhangi bir sorumluluğumuz yoktur” dedi. Diğer şüpheliler de benzer savunmalar yaparak suçlamayı kabul etmedi.


KİM YAPTI?

Duruşma, suça konu yerin Büyükşehir Belediyesi tarafından mı yoksa Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş. tarafından mı yapıldığı konusunda hem büyükşehir belediyesine hem de Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.’den sorulmasına karar verilip ertelendi.


İddianameye göre, 8 şüpheli hakkındaki suçlama şöyle:

“Olay tarihinde Halil Ardıç’ın Dörtler Köyü Topalak Mahallesi’nde ruhsata aykırı şekilde inşaat yapması nedeniyle hakkında imar kirliliğine neden olmak suçundan  Adana 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştır. Mahkemece yapılan keşif sonrası düzenlenen bilirkişi raporunda, suça konu inşaatın Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş. tarafından tesis edildiği kısmi olarak imar kirliliğine neden olduğunun bildirilmesi nedeniyle Adana 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 26.11.2014 tarih ve 2014/1454 Esas sayılı yazısı ile Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş. temsilcileri hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, Adana 4. Noterliği tarafından düzenlenen 7.8.2009 tarih ve 25028 numaralı imza sirkülerine göre suç tarihinde adı geçen şirketi temsile şüpheliler İbrahim Türkekul, Serdar Topçu, Abdulcabbar  Önder Özergin ve Celal Koçak’ın yetkili oldukları anlaşıldı. Suç tarihi olan 3.9.2009 tarihinde şüpheli Hasan Gülşen’in Yeni Adana İmar İnşat A.Ş.’nin yönetim kurulu başkan vekili, şüpheli Ahmet Özlü’nün yönetim kurulu başkanı, şüpheliler Zeynep Çavuşoğlu ve Durmuş Ökten’in de yönetim kurulu üyesi oldukları, şüphelilerin bu şekilde üzerlerine atılı imar kirliliğine neden olma suçunu işledikleri anlaşıldığından, şüphelilerin yargılamalarının yapılarak eylemlerine uyan sevk maddeleri gereğince cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur.”




Adana Günaydın 



Geri Dön