10 / 05 / 2024

"Yeni AKM'ye karşı çıkanlar sadece boya-badana istiyor"


İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak yenilemenin tamamen bilimsel olduğunu ve itiraz edenlerin 'Sadece boya-badana işleri yapılsın' demek istediklerini söyledi



2 No'lu İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, belli kesimlerin Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilemesi projesine karşı itirazları olduğunu ve onların sadece boya-badana işlerinin yapılmasını istediklerini belirterek "Ama koruma açısından yapılan iş bilimseldir, doğrudur" dedi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'nca düzenlenen "AKM nasıl kimin için ve hangi yöntemle korunmalı" konulu toplantı Tepebaşı'ndaki Pera Müzesi'nde gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mete Tapan, toplantıdaki konuşmasında, AKM'nin 1991 yılında "kültür varlığı" olarak tescil edildiğini, 1997 yılında ise Dolmabahçe ve Topkapı sarayları gibi kentin "simge binalarından" olması nedeniyle koruma altındaki eserler arasında "1. gruba" alındığını anlattı.
 
İyi uzmanlar denetliyor
Prof. Dr. Tapan, "Belli kesimlerin bu projeye karşı maalesef itirazları olmaktadır. Yenileme olarak sadece boya-badana gibi işlerin yapılmasını istiyorlar ama binayı koruma açısından yapılan iş bilimseldir, doğrudur. Ortada bir proje var, en iyi uzmanlar tarafından denetleniyor ama bir adım dahi atamıyoruz. Bu nedenle hepimizin yıllardır sanattan uzak kalmamızı ben hiçbir şekilde kabul edemiyorum. AKM yenileme ihalesinin yürütmesi mahkemede bilirkişinin öngörülen değişikliklerin koruma kurallarına uymadığı yönünde rapor vermesi üzerine durduruldu. Daha sonra da yürütmenin durdurulmasının yürütmesi durduruldu. Kelime kelime her şeyi değerlendirirseniz badana-boyadan başka hiçbir şey yapamazsınız" dedi
 
'Sanat halkla buluşacak'
AKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç de AKM Yenilemesi Projesi'ni ajansın İstanbul'da gerçekleştireceği "en simgesel" işlerden biri olarak kabul ettiklerini dile getirdi.
Avdagiç, binanın nasıl yenileneceği konusunda temel düşüncelerinin ise halkı sanatla bütünleştirmek ve "insanlar İstiklal'de bir mağazaya nasıl rahatça girebiliyorlarsa bu binaya da öyle rahatlıkla girebilmelerini sağlamak" olduğunu söyledi.
Avdagiç, "Bu proje, sanatın özelleşmesine, ticarileşmesine, seçkincileşmesine, kamu hayatından sökülüp atılmasına karşı bir yerde bir meydan okuma olacaktır" diye konuştu.
AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun, binanın yenileme projesini hazırlayan ekipten olan oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu da hem yurtiçinden hem de yurtdışından uzmanlardan oluşan bir ekiple çalıştıklarını ve AKM'nin yapımında yer alan teknik ekipten hayatta olanları da ekibe dahil ederek 5 ayda projeyi tamamladıklarını aktardı. Tabanlıoğlu, ayrıca en üst kattaki restoranın sadece çalışanların ve sanatçıların değil herkesin girebileceği hale getirileceğini söyledi.
Opera sahnesinin 21. yüzyıla uygun olarak dijital teknolojiyi de kapsayacak şekilde düzenleneceğini, güvenlik girişinin binanın dışında oluşturulacak cam bir bölüme alınacağını ve binanın ön yüzündeki cam bölümün iç kısmına bir ikinci cam bölüm daha ekleneceğini anlatan Tabanlıoğlu, tüm bu değişikliklere karşın binanın dış kısmında çok fazla oynama yapılmayacağı için fazla bir değişiklik hissedilmeyeceğini söyledi.
Referans


Geri Dön