27 / 04 / 2024

Yeni alınan arsanın emlak vergisi!

Yeni alınan arsanın emlak vergisi!

Emlak vergisi, sahip olunan taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi ödemeleri, taşınmaz mala sahip olunan süre içerisinde; her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, yeni alınan arsanın emlak vergisi ne zaman ödenir?



Yeni alınan arsanın emlak vergisi!

Emlak vergisi, sahip olunan taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi ödemeleri, taşınmaz mala sahip olunan süre içerisinde; her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Peki, yeni alınan taşınmaz malların emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?


Emlak vergisinde ilk sene muafiyeti bulunuyor. Buna göre, satın alınan gayrimenkulün alındığı sene içindeki vergi borcu, eski malik tarafından ödeniyor. Bu nedenle yeni gayrimenkul alanlar, aldıkları sene emlak vergisi ödemiyor.


Ancak,  gayrimenkulün alındığı yıl sonuna kadar emlak vergisi bildiriminin verilmesi gerekiyor.  2014 yılı içerisinde gayrimenkul alanlar bu sene emlak vergisi ödemiyor. Ancak 2014'ün sonuna kadar emlak vergisi bildiriminde bulunmaları şart.


Buna göre bir arsa aldığınızı farz edelim. Yeni alınan arsanın emlak vergisi mükellefiyeti bir sonraki sene başlayacak.


Arsa vergisi oranları:

Arazi vergisinin oranı binde bir , arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Arsa vergisi hesaplama örneği..

Büyükşehirde bir arsanın emlak vergisi hesabı:

Arsa değeri: 50 bin TL

Vergi oranı: Binde 3

Emlak vergisi: 150 TL


Büyükşehirde olmayan bir arsanın emlak vergisi hesabı:

Arsa değeri: 50 bin TL

Vergi oranı: Binde 6

Emlak vergisi: 300 TL


Torba yasa ile  Emlak  vergisi borcu taksitlendirme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön