20 / 04 / 2024

Yeni alınan eve emlak vergisi var mı?

Yeni alınan eve emlak vergisi var mı?

Gayrimenkul sahibi olanların ödemeleri gereken emlak vergisi, taşınmaza sahip olunan süre boyunca her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, yeni alınan eve emlak vergisi var mı? Yeni alınan evin emlak vergisi ne zaman ödenir?



Yeni alınan eve emlak vergisi var mı?

Gayrimenkul sahibi olan kimselerin ödemeleri gereken vergiler arasında emlak vergisi bulunuyor. Emlak vergisi, taşınmaza sahip olunan süre boyunca her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Verginin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; 2. taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. 


Ancak taşınmaz malın başka ilde olması halinde vergi belediyeden PTT ile veya bankaların hesap numaralarına yatırılabiliyor. Yeni alınan eve emlak vergisi var mı? Yeni alınan evin emlak vergisi ne zaman ödenir?


Taşınmaz malların el değiştirmesi durumunda, söz konusu gayrimenkul için vergi ödemesi 1 sene sonra başlıyor. Edinimin gerçekleştiği sene, vergi mükellefi, taşınmazın eski sahibi oluyor.


Örneğin, 2013'te satın alınmış olan evlerin emlak vergisi ödemeleri bu sene başlarken; 2014 yılında yeni konut satın alanların emlak vergisi ödemeleri ise 2015 yılında başlayacak.


Ancak, emlak vergisi beyannamelerinin satın alımın gerçekleştiği yılın sonuna kadar verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi oranları 2014

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 



Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön