16 / 04 / 2024

Yeni başlayanlar için 10 adımda kentsel dönüşüm!

Yeni başlayanlar için 10 adımda kentsel dönüşüm!

Yeni Meram Gazetesi'nin yazarlarından olan Av. Duygu Kıvanç Kulbay yeni başlayanlar için kentsel dönüşümü anlattı. İşte Kıvanç Kulbay'ın o yazısı...



Evi veya işyeri eski olanları, inşaatın üzerinden epey zaman geçenleri bir telaş sardı. Herkesin kafasında aynı sorular, acaba evim kentsel dönüşüme girecek mi, evim yıkılır mı, evsiz mi kalacağım, maliyetleri nasıl karşılarım? İnsanlar çoğu zaman kulaktan dolma yanlış bilgiler edinip dertleniyor. Belediyeler de kentsel dönüşüm hakkında vatandaşları bilgilendirmek için kentsel dönüşüm danışma ofisleri açmaya başladı. Evet dönüşüyoruz ya da dönüşeceğiz, hem de kentsel. İnşaallah kentsel dönüşüm amacına uygun olur, aksi takdirde rant alanı olması kuvvetle muhtemel. 

Çekte hapis cezasının kalkmasıyla dilimize 'çek mağdurları' terimi yerleşti. 

Umarım birde 'kentsel dönüşüm mağdurları" olmaz. Kentsel dönüşüm eskiyen ve tehlike arz eden riskli yapıların yeniden inşası için bir fırsat. 

En kutsal hak yaşam hakkıdır, riskli binalarda oturanların yaşam hakkı tehlike altındadır. Ayrıca mülkiyet hakkı da önemli bir haktır ve anayasal güvence altındadır. Bu nedenle kentsel dönüşümde menfaat-ihtiyaç dengesinin korunması çok önemlidir. Kentsel dönüşümde maliklerin her aşamada işlemleri bizzat takip etmeleri, mağdur olduklarını düşündüklerinde gerekli davaları açmaları, seçilecek inşaat firması konusunda titiz olmaları, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin hazırlanmasında dikkatli olmaları gereklidir. 


Bu yazıda yeni başlayanlar için 10 adımda kentsel dönüşüme göz atacağız. 

1 .Malik tarafından risk tespit kuruluşuna başvurup, risk tespit raporunun alınması. 

2.Risk tespit raporunun ilgili ilçe belediyeye ve belediye tarafından ilgili tapu müdürlüğüne gönderilmesi. 

3.İlgili tapu müdürlüğü tarafından tapu kütüğüne, riskli yapı şerhinin işlenmesi. 

4.Risk tespit raporunun kesinleşmesi ve değerleme kuruluşu tarafından riskli yapının değerinin tespiti. 

5.Kat malikleri tarafından riskli yapının ne şekilde değerlendirileceği konusunda toplantı. Karar almasa aslolan oybirliği, oy birliği sağlanamazsa, arsa payının 2/3 çoğunluğu. 

6.İnşaat şirketi ile anlaşma ve sözleşme imzalanması. 

7.Kat maliklerince yapılan toplantıda (5. Maddede belirtilen) binanın ne şekilde değerlendirileceği konusunda alınan karara katılmayan maliklere karara katılmaları ve inşaat şirket ile yapılan sözleşmeyi imzalamaları konusunda noter aracılığıyla ihtarname gönderilmesi. 

8.Riskli yapının tahliyesi ve yıkımı. 

Riskli yapının yıkılması kararına katılmayan maliklerin arsa payı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü' ncc açık artırma ile satılır. 

9.Riskli yapıdan tahliye edilenlere kira ve taşınma yardımı veya geçici konut/işyeri tahsisi. Kira yardımı ve taşınma desteğinden yararlanmayan maliklere kredi kolaylığı sağlanması. 

10.Müteahhit şirketin inşaat için ruhsata başvurması ve inşaata başlanılması. 

Sevgili okuyucularım, şimdiden hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl dilerim. 


Yeni Meram/ Av. Kıvanç Kulbay


Geri Dön