29 / 03 / 2024

Yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Mesken ihtiyacınızı karşılamak adına bir ev aldığınızı ancak aldığınız evde bir kiracı olduğunu düşünelim. Peki, siz de "Yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?" diyorsanız işte yanıtı...



Yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Mesken ihtiyacınızı karşılamak adına bir ev aldığınızı ancak aldığınız evde bir kiracı olduğunu düşünelim. Eski malik ile kiracısının yaptığı kira sözleşme koşullarına bağlı kalmak şartı ile kiracıdan tahliyesi istenebiliyor.


Peki, siz de yeni aldığınız evdeki kiracıyı nasıl tahliye edeceğinizi bilmiyor ve "Yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, yeni kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Ancak, tahliye istemini yapabilmesi için aynı belediye sınırları içerisinde bir başka meskeninin olmaması gerekiyor. 


Aksi halde kullanma zorunluluğunun ispatı güçleşeceğinden kiracının tahliyesi istemi yeni malik adına olumlu sonuçlanmıyor. Yeni malik eski kiracı tahliye süreci şu şekilde açıklanıyor;


Borçlar Kanunu

b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Yeni ev aldım ne zaman beyanname vereceğim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön