20 / 04 / 2024

Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?

Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?

Kiracı olarak oturduğunuz konutun satıldığını farz edelim. Bu durumda yeni ev sahibinin kiracının tahliyesini isteme hakkı var mıdır? Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarır? İşte yanıtı...



Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?

Kiracı olarak oturduğunuz konutun satıldığını farz edelim. Bu durumda yeni ev sahibinin kiracının tahliyesini isteme hakkı var mıdır? Yeni ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?


Kiracısı olan evi satılması halinde, yeni ev sahibinin ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak, ev sahibi 1 ay içerisinde ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Yeni ev sahibinin tahliye etme hakkı ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor.


Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Dava süresinin uzaması

Kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır.


Dava sebeplerinin sınırlılığı

Dava yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümler, kiracı aleyhine değiştirilemez.


Kiracı fesih bildirimi!


Geri Dön