19 / 04 / 2024

Yeni havalimanı ne zaman hizmete girecek?

Yeni havalimanı ne zaman hizmete girecek?

Türkiye 'yi ve İstanbul'u dünya hava trafiğinin en önemli merkezi konumuna getirmesi beklenen İstanbul 'daki yeni havalimanında zemin çalışmaları hızla devam ediyor. Yeni havalimanı, 400 'e yakın noktaya uçuş gerçekleştiren yolcu ve yük taşımacılığında dü



İstanbul'daki yeni havalimanında zemin çalışmaları sürüyor. Türkiye'nin stratejik projesini inşa eden Cengiz, Mapa, Lima ki, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket IGA (istanbul Grand Airport) Havalimanı İsletmesi AŞ, zemin çalışmalarını ince eleyip sık dokuyarak sürdürüyor. Firma yetkilileri yaklaşık 76,5 kilometrekarelik arazide zemin çalışmalarının titizlikle ilerlediğini belirtti.


Projenin jeoteknik raporu, alanlarında uzman uluslararası danışmanlar ve profesörler tarafından hazırlanırken, bölgede zemin etudu çalışmalarının başladığı tarih olan mart 2014'ten bugüne toplam 780 zemin etuüt sondajı yapıldı. Çalışmaların yerli ve yabancı uzman personel tarafından yöneltildiği belirtildi. Dünyanın en büyük havacılık merkezi olması hedeflenen İstanbul yeni havalimanı projesi, yılda l 50 milyon yolcu kapasitesini karşılayibilecek şekilde ilerliyor. İlk etap 29 Ekim 2017'de hizmete girecek 


Yap-lşlet Devret modeliyle yapılandırılan projede 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, toplamda KDV dahil 26,2 milyar avro bedel devlete ödenecek. Toplamda 100 binin üzerinde personelin çalışacağı öngörülen yeni havalimanı, yaratacağı katma değer ile 500 uçak kapasitesi, 6,5 milyon metrekare apron sahası ve 900.000 metrekare ana terminal büyüklüğü ve havalimanı mütemmimleri ile 150den fazla havayoluna hizmet veren ve 400'e yakın noktaya uçuş gerçekleştiren yolcu ve yük taşımacılığında dünyanın yeni havacılık merkezi olacak. 


Havalimanının ilk etabının Cumhuriyetin 94. yıldönümü olan 29 Ekim 2017'de hizmete girmesinin planlandığını aktaran yetkililer, çalışmaları bu doğrultuda yürüttüklerini belirtti. İstanbul'un kültürel ve mimari birikimini odak noktasına koyan yeni havalimanı master plan çalışmaları 2014 un ilk yarısında tamamlanmıştı. Bu kapsamda oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250'nin üzerinde mimar ve 500'den fazla mühendis görev yapıyor. 


Bizim Gazete


Geri Dön