28 / 03 / 2024

Yeni ilçe Esenyurt'ta proje rüzgarı esiyor

Yeni ilçe Esenyurt'ta proje rüzgarı esiyor

İstanbul'un son 10 yılda hızla gelişen Esenyurt bölgesi, son dönemde konut firmalarının gözdesi oldu



İstanbul'un son 10 yılda hızla gelişen Esenyurt bölgesi, Avcılar, Kıraç ve Bahçeşehir'den aldığı mahallelerle yeni bir ilçe olarak doğdu. Esenyurt, son dönemde konut firmalarının gözdesi olan bir bölge. Konutta durgunluk işaretleri alınmaya başlanan dönemde bile, 1 milyar dolarlık Akkoza Projesi açıklandı.

Bugün Esenyurt sınırları içinde Regnum'un Astrum Towers'ı, Yeşil İnşaat'ın Innovia'sı, Fi-Yapı'nın Fiyaka Esenşehir'i..gibi birçok büyük proje yer alıyor.

İstanbul'un hızla gelişen bölgelerinden biri, Bahçeşehir-Büyükçekmece-Beylikdüzü üçgeninin tam ortasında yer almasına rağmen bu üç bölge kadar öne çıkmayan Esenyurt... Esenyurt'ta açıklanan birçok konut projesi, aslında lansman sırasında ya Bahçeşehir vurgusu ile ya Beylikdüzü vurgusu ile duyuruluyor. 2007 sayımına göre, bugün Esenyurt içinde kalan bölgede nüfus, 335 bin olarak tespit edildi. Esenyurt, son dört yılda tüm İstanbul'da hızlanan konut hamlesinin önüne geçmeyi başaran bir bölge. Çünkü konutta durgunluk işaretleri alınmaya başlanan dönemde bile, 1 milyar dolarlık Akkoza Projesi açıklandı. Bugün Esenyurt sınırları içinde yer alan projelerden sadece bir kaçı; Regnum'un Astrum Towers'ı, Yeşil İnşaat'ın Innovia'sı, Fi-Yapı'nın

Fiyaka Esenşehir ve Kıraç projeleri...
Birçok proje peşpeşe hayata geçti

Bunların yanında irili ufaklı birçok proje de Esenyurt sınırları içinde yer alıyor. İlk açıklandığında büyük yankı yaratan Han Yapı'nın İstHanbul Evleri Projesi de, bugün Beylikdüzü sınırında, ancak Esenyurt ilçesi sınırlarında kaldı. Kıraç Beldesi Esenyurt ile birleşeceği için, Kıraç'ın Beylikdüzü bölümünde kalan birçok yeni projede, geçtiğimiz günlerde sıkıntı yaşanmıştı. İstHanbul Evleri'nin yol sorunu, basında çeşitli haberlere konu oldu. Son üç yılda, inşaat firmalarının Esenyurt'a ilgisi arttı. Gayrimenkul uzmanları, düzensiz yapılaşma sorunu yaşanan mahallelerin 'yeni ilçe' rüzgarı ile aşılabileceğini söylüyor.

Esenyurt öne çıkmaya başlar
Esenyurt ilçe sınırları içine giren Kıraç'ta hem konut projeleri ve sanayi içiçe geçmiş durumda. Kıraç'ta son yıllarda artan konut projelerine rağmen hâlâ geniş araziler bulunuyor.
Emlak uzmanları, bu konuda "Yeni ilçeler, yeni dönemde hareketli olabilir. Yeni ilçelerde yeni dönem, yerel seçimlerden sonra fiilen başlayacak. Bazı ilçeler daha da öne çıkabilir. Bunlar arasında Esenyurt da var." şeklinde değerlendirmede bulunuyor. Esenyurt sınırlarına dahil olan Çakmaklı'da da sanayi bölgesi yer alıyor. Konut ve sanayi bölgesinin yan yana olduğunu belirten emlakçılar, bölgenin geleceğinin daha da iyi olacağı görüşünde. Düzensiz yapılaşmanın yeni dönemde ortadan kalkacağı, Esenyurt'taki gecekondu mahallelerinin yerini siteleşmenin alabileceğini belirten emlakçılar, "Kıraç-Çakmaklı'daki sanayi bölgesi çok gelişti. Esenyurt merkezde ise gecekondu bölgesi var. Sağlıksız yapılaşma, yerini yeni ilçe rüzgarı ile orta ve uzun vadede sağlıklı bir yapılaşmaya bırakabilir. İlçe yaklaşık 350 bin nüfusa sahip ve daha da gelişecek." şeklinde ifade kullanıyor.

Esenkent bölgesi sorunsuz
Esenyurt'a bağlı olan Esenkent bölgesinde, tamamen site ve nitelikli apartman tipi yapılaşma göze çarpıyor. Bu bölgede faaliyet gösteren Asrın Emlak'tan Rabia Kişniş, Esenyurt'un merkezinin ciddi bir bölümünde müstakil tapu bulunmadığını, ancak bölgenin geliştiğini ifade ediyor. Rabia Kişniş, "Esenkent'te ise bütün sitelerde daireleri konut kredisi kullanarak alabilirsiniz. Yaklaşık 15 yıla yakındır, siteleşme var. Eski sitelerde en düşük daire fiyatı 85 bin lira. 108 metrekarelik dairelere 100-150 bin lira arası isteniyor. 120 bin liranın üzeri pek işlem olmuyor, o da bir gerçek" diyor. Yeni projelerde 2+1'lere bile 240-260 bin lira arasında fiyat istendiğini aktaran Rabia Kişniş, "1.5 sene önce 3+1'ler için 300-350 bin liraya varan fiyatlar oluşuyordu. Bu ultra lüks daireler şimdi 280 bin liraya kadar teklif alıyor. Kısa süre önce 160 metrekarelik bir 3+1 ultra lüks daire 270 bin liraya satıldı." diye konuşuyor.

Projeler bölgeye prim yaptırdı
Esenyurt'ta faaliyet gösteren ve KİPTAŞ konutlarında uzmanlaştığını söyleyen Exper Gayrimenkul'den Gökay Uzun, Esenyurt'un yeni ilçe olması ile birlikte bölgenin önümüzdeki yıllarda hızla gelişeceğini düşünüyor. Gökay uzun, bu konuda şunları söylüyor:
"Esenyurt sınırları içinde yeni proje geliştirmeye uygun arsa da var. Beş yıl önceye göre çok geliştik. Yeni projelerle birlikte bölgemiz oldukça prim yaptı. Bölgede dört farklı etapta yaklaşık 3 bin 700 konut yapan KİPTAŞ'ın önümüzdeki yıllarda dokuz yeni proje geliştireceği konuşuluyor. KİPTAŞ birinci etapta 870 konut, ikinci etapta 14 blokta 672 konut, üçüncü etapta bin 320 konut var. Dördüncü etapta ise 870 konut yer alacak. Toplamda 3 bin 700 konutu buluyor. Bölge, altyapı anlamında da gelişiyor. Büyük parklar yapılıyor. Torunlar İnşaat, Esenyurt sınırları içinde Haramidere'de alışveriş merkezi yapıyor."

60 bin liradan aşağı daire yok
Esenyurt'ta konutların yüzde 50'si sağlıksız binalar olarak gösteriliyor. İskanı kurulmamış konutların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Krediye uygun en küçük daireler bile 60 bin liradan aşağı bulunamazken, yerine göre, metrekare fiyatı 900 liraya kadar düşebiliyor. Krediye uygun olmayan dairelerin metrekaresi ise ortalama 800 lira.
Esenyurt'un ilçe olması kararı ile birlikte, tartışmalı bazı bölgeler de ilçe sınırına dahil oldu. Geçmiş yıllarda Bahçeşehir ile Esenyurt arasında gidip gelen Ardıçlı Evler, Esenyurt ilçesine bağlanıyor. E-5'ten Büyükçekmece yönüne giderken sağda kalan Carrefour ve Bauhaus, Esenyurt ilçesi sınırları içinde kaldı. Bu hat üzerinde Carrefour'dan başlayıp Kaya Ramada Otel'e kadar olan bölüm de Esenyurt içinde kalıyor.

Orta sınıfa proje üretilsin
Kıraç beldesi sınırları içinde kalan birçok konut projesi de yeni dönemde Esenyurt Belediyesi'nden hizmet alacak. Büyük projelerden Astrum Towers, İstHanbul Evleri, Innovia, Story Residence Esenyurt sınırlarında kaldı. Bunların yanında bölgede son dönemde birçok irili ufaklı site ve kooperatif evi hayata geçiyor. Bu bölümde lüks projelerde ve rezidanslarda metrekare fiyatlarının 2 bin lirayı geçtiği görülüyor. Re/Max Delta Gayrimenkul Brokeri Hayrullah Üçgün, "Bölgede metrekaresi bin liranın altında fiyatlarla satılacak konut açığı var. Oysa, metrekaresi bin 500-2 bin liradan satılan birçok proje bulunuyor.  Ben, o rakamları bölgenin kaldıramayacağını düşünüyorum. Stok fazlası konut var deniyor. Herkes aynı grup hedef kitleyi baz alarak daire yapıyor. Ortayı ve ortanın altını hedef alan projeler satıyor ama bu projelerin sayısı az" diyor.

Sanayi arsaları ne kadar?
Hayrullah Üçgün, Kıraç ve Çakmaklı'nın sanayi açısından da gelişmeye müsait olduğunu ifade ederek, şu bilgileri veriyor:
"Bu bölgede sanayi arsalarının metrekaresi 200 ila bin dolar arasında değişiyor. E-5'i TEM'e bağlayan yol üzerinde, Çakmaklı'da kriz öncesi metrekaresine bin 500 dolar istenen arsalar vardı. Şu an bin dolar isteniyor ama satmak mümkün değil. Bu, Beylikdüzü ile Hadımköy gişeleri arasında bin  metrekarelik parseller için geçerli rakam... İş merkezi yapılabiliyor. Alkent2000'in  karşısındaki sırada, ana caddeye cepheli yerlerin metrekaresi pahalı ancak caddeden içeri girildikçe fiyatlar düşmeye başlıyor. Bölgede 70-80 bin liradan başlayan daireler 2 milyon dolara kadar giden villalar var. Lüks projelerde ve rezidanslarda daire fiyatları 500 bin liraya kadar gidiyor."

Eşkinoz çiftliği, Esenyurt oldu

Esenyurt, 19'uncu yüzyıl başlarında Ekrem Ömer Paşa'ya ait çiftlik toprakları üzerinde oluşmaya başladı. O dönem çiftliğin hissedarlarından olan Eşkinozgiller'den, Eşkinoz adını alan bölgenin ismi, 1967'de de Esenyurt olarak değişti. Eşkinoz Çiftliği'nde çalışanların oluşturduğu yerli halka; 1920-1938 yıllarında Romanya ve Bulgaristan'dan göçenleri katıldı. Son yıllarda iç ve dış göçlerle (Bulgaristan, Almanya, Kars, Artvin v.s.) gelen nüfus ile birlikte Esenyurt'ta etnik yapının bugünkü hali meydana geldi. İlçenin ilk yerleşimi, Merkez Mahallesi'nde Köyiçi mevkiinde oldu. Esenyurt, Büyükçekmece ilçesinin bir parçasıyken, Kıraç ile birleştirilerek 1989 yılında ilçe halini aldı. İlçe, Namık Kemal Mahallesi, İncirtepe Mahallesi, Saadetdere Mahallesi, İnönü Mahallesi, Fatih Mahallesi, Örnek Mahallesi, Talatpaşa Mahallesi, Mehterçeşme Mahallesi, Yenikent Mahallesi ve Merkez Mahallesi dahil, toplam 22 mahalleden oluşuyor.

Türkiye'nin en büyük konut projelerinden biri Akkoza

Esenyurt'ta sadece bölgenin değil Türkiye'nin en büyük konut projelerinden biri yükseliyor... Esenyurt'ta, toplam 5 bin 500 konuttan oluşan Akkoza Evleri Projesi, hızla ilerliyor. Derinleşen küresel krize rağmen projede geçtiğimiz aylarda 2 bin 39 konutluk yeni etabın satışına başlanmıştı. Garanti Koza-AKİŞ-Corio ortaklığındaki Akkoza Projesi'nde en ucuz daire 124 bin lira, en pahalı penthouse daire ise 2 milyon 172 bin liradan satışa çıkarılmıştı. Ispartakule ve Bahçeşehir'e komşu olan Esenyurt'ta hayata geçen Akkoza, bu komşu bölgelerin de çekim merkezi olma iddiasına sahip. Projenin mimarlığını dünyaca ünlü gruplardan "Development Design Group" ve Sehilart Mimarlık gerçekleştiriyor. Akkoza, toplam 450 dönüm (450 bin metrekare) arazi üzerinde inşa ediliyor. Akoza Evleri beş ayrı etaptan oluşuyor. Birinci etabı oluşturan 421 konut, Mayıs 2010'dan itibaren teslim edilecek. Proje bünyesindeki Akkoza AVM ise 210 mağazası ile projenin can damarlarından biri... Tenis başta olmak üzere spor ve her türlü sosyal aktiviteye ev sahipliği yapacak Club Istanbul ve Festival Park gibi sosyal alanlara da sahip olacak Akkoza Park, FMV Işık Okulları ve bir özel hastane de proje bünyesinde yer alacak. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım maliyetine sahip olacak projede toplam konut alanı 718 bin metrekare, toplam AVM arsa alanı 50 bin 838 metrekare. 210 mağazalı alışveriş merkezinde dünya markaları yer alacak. Alışveriş merkezi, 3 bin araçlık otoparka sahip olacak.

Esenyurt'a metro gelecek

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, Beşiktaş-Çağlayan-Alibeyköy-Tekstilkent istikametinden geçecek Mahmutbey metro istasyonu hattı Bahçeşehir, Esenyurt üzerinden Silivri'ye yönelecek. Böylece Esenyurt da uzun vadede metroya kavuşacak.

Kaynak: Hürriyet Emlak Dergisi nisan sayısı.


Geri Dön