24 / 04 / 2024

Yeni İmar Kanunu ile konut satışlarında hileye ağır ceza geliyor!

Yeni İmar Kanunu ile konut satışlarında hileye ağır ceza geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve yakında TBMM gündemine gelecek olan İmar Kanunu usulsüz satış yapan yapı müteahhitlere ağır yaptırımlar getiriyor.




Taslakla, bir evi birden fazla kişiye satan ve proje üzerinde değişiklik yapan müteahhide ceza veriliyor. Buna göre, vatandaşın aldığı evin kapı numarası bile değişmeyecek. Evin net alanı ile uyuşmayan maket ya da broşür hazırlayan, bunu internette duyuran yapı sahibine idari para cezası verilecek. Müteahhitlerin yetki belgesinin iptali de gündeme gelecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan yeni İmar Kanunu tasarı taslağı, konut satışlarını disiplin altına alacak. Bu yıl içerisinde yasalaşması beklenen düzenlemeyle, konut alıcısı ve müteahhit arasındaki ilişki disiplin altına alınacak. Bakanlık, apartman ya da asansör boşluğu gibi alanların evin metrekaresi içinde gösterilmemesi için yeni kanuna ilk defa net ve brüt alan tanımlarını da koyacak. Düzenlemeyle, toplam net alan, eklenti alanı ve taban alanı tanımları da yapılacak. Müteahhitlere de bu kapsamda, projelerinde net alanı ve brüt alanı açıkça belirtme zorunluluğu geliyor.


KAPI NUMARASI BİLE DEĞİŞMEYECEK

Yeni taslağa göre, daireyi satan müteahhit ve daireyi alan mülk sahibi ruhsat eki onaylı mimari projeyi karşılıklı olarak imzalayacak. Uygulama sayesinde müteahhit ne sattığını, vatandaş ne aldığını bilecek. İmza sonrası projede değişiklik yapılması da engellenecek. Taslağın yasalaşması halinde, bina projelerinde bundan sonra dairelerin kapı numarası bile değişmeyecek. Taslağa göre, müteahhit, arazi sahibinin ya da satış vaadi sözleşmesi yaptığı kişilerin onayını almadan mimari projeyi, bağımsız bölümlerin numaralarını, konum, büyüklerini ve teknik özelliklerini değiştiren müteahhide idari para cezası verilecek.


AYNI DAİREYİ BİRDEN FAZLA KİŞİYE SATAN YANDI

Kanun taslağı, aynı bağımsız bölümü birden fazla kişiye satan kişilere de ceza verilmesini öngörüyor. Arazi sahibi ile yaptığı kat karşılığı satış vaadi sözleşmesindeki hükümlere aykırı olarak yetkisinin olmadığı bağımsız bölümleri parsel sahibinin izni olmaksızın satan müteahhit de cezalandırılacak. Evin konumu, niteliği ve eklentisi, brüt, net alanı ile yapının ortak alanları bakımından ruhsat eki mimari projesi ile uyuşmayan maket, broşür, katalog hazırlayan, bunları elektronik ortamda duyuran veya bunlar üzerinde satış vaadi sözleşme hazırlayan veya satış yapan, yapı müteahhidine idari para cezası verilecek. Söz konusu idari para cezaları, yapı sahibine ve yatırımcıya, proje bedelinin çeşitli yüzdeleri oranında uygulanacak. Taslak, usulsüz satış yapan yapı müteahhitlerinin bir yıla kadar yetki belgesinin iptalini de öngörüyor.


Geri Dön