18 / 04 / 2024

Yeni İmar Kanunu'na göre konutta metrekare hesabı!

Yeni İmar Kanunu'na göre konutta metrekare hesabı!

Proje halindeyken daha büyük bir evden bahsedilirken, ev tesliminde alıcı daha küçük bir evle karşı karşıya kalabiliyor. Bunun yaşanmaması adına yeni İmar Kanunu'na göre konutta metrekare hesabı yeniden belirleniyor..



Yeni İmar Kanunu'na göre konutta metrekare hesabı!

Taşınmaz sahibi olmak isteyen kimselerin başvurduğu yöntemlerden birisi de henüz inşaat halinde olan projelerden daire olmak oluyor. Ancak bu henüz inşaat çalışmaları tamamlanmayan yapılardan daire sahibi olmak, ileride birtakım yanılgılar yaşatabiliyor.


Bu konuda genellikle metrekare hesabında sorun yaşanıyor. Proje halindeyken daha büyük bir evden bahsedilirken, ev tesliminde alıcı daha küçük bir evle karşı karşıya kalabiliyor. Bunun nedeni ise kanunda yer alan konutta brüt ve net metrekare kargaşası oluyor.


Bilindiği üzere konutta net ve brüt metrekare olmak üzere iki metrekare kavramı bulunuyor. Net metrekare evin duvarları arasında süpürülebilir kısmı olurken; brüt metrekare ise süpürülemeyecek alanları da hesaba dahil ediyor.


Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.


Ayrıca sıra açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmiyor.


Konutta brüt alan ise, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alana deniyor. Gayrimenkulün brüt alanı kesin olarak tespit edilemiyorsa, net alanın yüzde 15-25 fazlası brüt alan olarak kabul edilebiliyor.


Söz konusu metrekare farklılıkları konut alıcılarını bu şekilde yanıltabiliyor. Bu tip sorunların yaşanmaması adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı Yeni İmar Kanununu'na konu ile ilgili olarak bir madde ekliyor. 


Yeni İmar Kanunu'na eklenecek madde ile birlikte, artık projede yer alan metrekare ile tapudaki rakam birbirinin aynısı olacak.


Konutta metrekare yasası!


Geri Dön