28 / 03 / 2024

Yeni imar yönetmeliği 2014!

Yeni imar yönetmeliği 2014!

2013 Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 'nin 48 maddesi değişti. Peki, yeni imar yönetmeliğindeki değişiklikler nelerdir? İşte yanıtı..



Yeni imar yönetmeliği 2014!

8 Eylül 2013 tarihinde 28759 sayılı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yer alan hükümlere göre, yapılaşmaya ilişkin uygulamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen esaslara bağlı olarak gerçekleştirilecek. 


İmar planları ve yerel idarelerce çıkarılacak yönetmeliklerle tip yönetmeliğe aykırı uygulama ve değişiklik yapılmasına izin verilmeyecek. Yönetmelik ile birlikte, büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin kısıtlanıyor.


Çoklu bina yapıp sadece bir tanesi üstündeki kaçak alanları yüzünden inşaatın tümünün durdurulduğu projelerin önünü açılıyor. Aynı parsel üzerinde birden çok bina olduğu durumda, içlerinden birinde ruhsat ve eklerine aykırı imalat yapılmışsa o binanın inşaatı durduruluyor, ruhsat ve eklerine uygun inşa edilen diğer blokların inşasına ise izin veriliyor. 


Yönetmelik gereğince ruhsatına uygun olarak inşa edilen binalara yapı kullanma izin belgesi düzenlenebilirken, diğer aynı parseldeki kaçak inşaat alanı olan diğer binadaki aykırılıklar giderilinceye kadar tüm parselin kat mülkiyeti düzenlenmesine izin verilmiyor.


Yeni imar yönetmeliği ile stüdyo daireler yeniden tanımlanıyor. Stüdyo dairelere minimum alan ve dar kenar kıstasları getiriliyor. Buna göre bir dairenin toplam alanı minimum 27,5 metrekare olabiliyor.


Ruhsat süresi dolmuş ve inşasına devam edilen binalar için ilk ruhsat tarihindeki imar planı hükümlerinin geçerli olabiliyor.


Buna karşın proje için ilave kat veya ilave inşaat alanı talepleri olması halinde yürürlükteki imar planı hükümleri geçerli oluyor.


1 Haziran 2013 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için yapılan müracaatlar ile bu tarihten en fazla bir yıl önce olmak üzere belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunmak veya riskli yapı tespiti yaptırmak üzere başvurulmak veya noter tasdikli inşaat sözleşmesi yapılmak veya yeni inşaat yapmak üzere ifraz, tevhit, ihdas, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi almak üzere başvuru yapılmış ise bu parsellere ilişkin yapı ruhsatı müracaatları 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılmak kaydıyla 1 Haziran 2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde bu Yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendiriliyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Değişikliği!



Geri Dön