24 / 04 / 2024

Yeni imar yönetmeliği çıkmalar!

Yeni imar yönetmeliği çıkmalar!

İmar düzenini baştan aşağı yenileyen ‘Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da uygulamaya girecek geçici 6. maddesi ertelenecek mi? İşte yeni imar yönetmeliği çıkmalar ile ilgili esaslar...



Yeni imar yönetmeliği çıkmalar!

8 Eylül 2013 tarihinde 28759 sayılı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yer alan hükümlere göre, yapılaşmaya ilişkin uygulamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen esaslara bağlı olarak gerçekleştirilecek. 


Yönetmelik gereğince 1 Haziran 2013 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için yapılan müracaatlar ile bu tarihten en fazla bir yıl önce olmak üzere belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunmak veya riskli yapı tespiti yaptırmak üzere başvurulmak veya noter tasdikli inşaat sözleşmesi yapılmak veya yeni inşaat yapmak üzere ifraz, tevhit, ihdas, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi almak üzere başvuru yapılmış ise bu parsellere ilişkin yapı ruhsatı müracaatları 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılmak kaydıyla 1 Haziran 2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde bu Yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendiriliyor.


Buna karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektöründen gelen talepler üzerine imar düzenini baştan aşağı yenileyen ‘Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da uygulamaya girecek geçici 6. maddesini iki yıl ertelemeye hazırlanıyor. 


Konu ile ilgili yazının Başbakanlığa gönderildiği öğrenilirken, düzenlemeyle mülkiyetle ilgili hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. 


İki yıl ertelenen düzenleme binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları yasaklayıcı hükümler içeriyor:


Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin iki yıl ertelenecek olan geçici 6. maddesi:


“1 Haziran 2013 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için yapılan müracaatlarla bu tarihten en fazla bir yıl önce olmak üzere belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunmak, riskli yapı tespiti yaptırmak üzere başvurulmak, noter tasdikli inşaat sözleşmesi yapılmak, yeni inşaat yapmak üzere ifraz, tevhit, ihdas, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi almak üzere başvuru yapılmış ise bu parsellere ilişkin yapı ruhsatı müracaatları 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılmak kaydıyla 1 Haziran 2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendirilir.”


Binalarda yana, öne ve arkaya doğru çıkma yasağı erteleniyor!


Geri Dön