23 / 04 / 2024

Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!

Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!

Yeni imar yönetmeliği sektörde farklı görüşleri de ortaya çıkardı. Yönetmeliğin bu haliyle uygulanışının zor olacağını savunanlar olduğu gibi doğru adım atıldığını savunanlar da oldu.



Birçok inşaat firmasının patronu yeni yönetmeliğin gelmesiyle şok oldu. Bazı maddelerin ellerini bağladığını dile getiren yetkililer ortak noktanın bulunmasından yana.


En büyük tartışmanın ise emsal üzerinde yaşandığı gözlendi. GYODER, İNDER ve KONUTDER, ortak bir açıklama ile yönetmelikte geri adım istedi.



BAKANLIK UZLAŞIDAN YANA


Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada “Müteahhitlerin bir iki tane ciddi talepleri var. Birisi mesela ruhsat alıp işe başlamışlar, binalar yapılırken mahkemelerden iptaller çıkmış. Bir hak kaybı olduğundan bahsediyorlar, doğru. Bu konu yönetmelikle düzenlenebilecek bir şey değil. Bu konuyu ben Bakanlar Kurulunda izah ettim, haklı görüldü, bir kanun meselesi ve onların haklarını koruyacak şekilde kanun çıkacak yakında. Bu yönetmelik sanki o tür taleplerine cevap vermiyor gibi görüyorlar ama öyle değil. İmarda sınırsız şekilde kullanım hakkı da dünyanın hiçbir yerinde verilemez. Onun disipline edilmesi lazım. İmarda yüz metrelik hakkını 250-300’e çıkaracak şekilde bunu kullanamazsınız. Sektörle bir kere daha görüşeceğiz” dedi.



Yorum farkı ortadan kalkıyor


Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!


Küçük ebatlı 1+1, 1+0’ların projelerinde pek olmadığını belirten Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal şöyle konuştu; “Bu açıdan yönetmeliğin ilgili bölümlerini olumlu buluyoruz. Emsal artışıyla ilgili ise belediyelerin çok farklı yorumları oluyor. Bizim farklı ilçelerde yaptığımız projeler olduğu için söyleyebilirim ki, bir ilçenin yaklaşımıyla diğerinin yaklaşımı arasında ciddi fark oluyor. Biri bunu en doğal hakkınız olarak görüp böyle bir çalışma yaparken, diğeri haksız bir kazanç elde etmeye çalışıyormuşsunuz gibi yaklaşım sergileyebiliyor. Bunu anlatmakta da zorlanabiliyoruz. Bu yorum farklılıklarını ortadan kaldırması açısından yapılan düzenleme bence güzel. İçeriği tartışılabilir."



Bir an önce değişmeli


Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!


Yönetmeliğin bu haliyle sektöre ciddi zarar vereceğini söyleyen Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz şu değerlendirmeyi yaptı; “Bu yönetmelik bizim gibi konsept projeler geliştiren firmaların elini kolunu bağlıyor. Biz imzamızı attığımız projelerde mimari açıdan da yaşanılır ve özenilir yapılar ortaya çıkmasına özen gösteriyoruz. Ama yeni yönetmelik bize adeta konsept proje yapmayın 8-10 konutlu apartman yapın diyor. Gayrimenkul ekonominin lokomatifi. Bu nedenle yönetmeliğin değişmesi şart”



Dönüşümün önünü tıkar


Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!


Kentsel dönüşümün önünü tıkayacağını aktaran DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Mevzuata uygun olarak alınan inşaat ruhsatı ile yapılan planların iptal olması halinde yeni planlar yapılana kadar inşaatlar duracak ve alınan inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekecek. Bu süre içinde çok ciddi ekonomik kayıplar yaşanacak. Bu konuda imar durumu ve ruhsatın müktesep hak olduğu yeni bir düzenleme gerekiyor.



Bakanlığın yaklaşımı olumlu


Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!


Çalık Gayrimenkul İcra Kurulu Üyesi Gonca Özgül, “Özellikle sözleşmesi yapılmış, yıkımı gerçekleştirilmiş birçok projede yaşanabilecek problemleri çözmek adına olumlu karşılıyoruz. Sektörde, ruhsatı alınan planların iptal olması halinde yeni planlar yapılana kadar inşaatların duracak olması ve alınan inşaat ruhsatının yenilenmesi ile ilgili bir huzursuzluk oluşmuştu. Bakanlık bu tür önemli konuları tekrar görüşmeyi hedefliyor. Öte yandan yönetmelik içerik açısından sektöre bir standart getirerek çarpıklığı ve karmaşık planları da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu açıdan Ekim 2017’de yürürlüğe girmesi planlanan yönetmeliği olumlu buluyoruz” değerlendirmesi yaptı.



Olumlu ama şehir merkezlerinde zor


Yeni imar yönetmeliği uzlaşı bekliyor!


Beklenen bu kararı, planlı şehirleşme adına yerinde bir karar olarak değerlendirdiklerini söyleyen Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, "Ancak yeni yönetmeliği şehir merkezlerinde gerçekleştirmek oldukça zor. Çünkü şehir merkezlerinde boş arazi bulabilmek neredeyse imkansız. Bu uygulama ancak üçüncü havalimanı, üçüncü köprünün yer aldığı alanlarda hayata geçirilebilir. İstanbul artık kuzeye doğru büyüyor. Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin yeni İstanbul dediğimiz bu alanlarda uygulamak çok daha kolay olacaktır. Açıkçası bu uygulamayı eski İstanbul dediğimiz şehir içinde uygulayabilmenin güç olduğuna inanıyoruz” dedi.




Yeni Şafak/ Emine Açar



Geri Dön