17 / 04 / 2024

Yeni İnönü Stadı projesi, Yüksek Kurul engeline takıldı!

Yeni İnönü Stadı projesi, Yüksek Kurul engeline takıldı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, İnönü Stadı'nın yıkılmasını ve Beşiktaş Stadı Kompleksi'nin neredeyse iki katına çıkarılmasını öngören plan değişikliğine izin vermedi



 

Yüksek Kurul, mevcut tescilli yapının dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, İnönü Stadyumu için plan değişikliği yaptı. Plan notunda, alanda açık ve kapalı spor tesisleri, kültürel tesis, zemin altı katlı otopark, spor faaliyetlerine yönelik konaklama tesisi, spor kulübüne hizmet edecek idari bürolar, kafe, restoran, alışveriş üniteleri, jimnastik salonu, kapalı yüzme havuzu ve sauna yapılabileceği ifadeleri yer aldı. İstanbul 3 Numaralı Koruma Kurulu bu plan değişikliğini bazı değişiklikler yaparak onayladı.

Yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alanı kapsayan stadın dış alanı genişletilmek ve yüksekliği de artırılmak isteniyordu. Bu durum başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere Saat Kulesi ve Bezm-i lem Valide Sultan Camii'nin siluetini bozacaktı. Stadın genişlemesine sadece Kültür Bakanlığı değil, Dolmabahçe Sarayı'nın bağlı bulunduğu TBMM de karşı çıktı. TBMM, "Projelerde stadyumun büyütülmesinin, taban kotunun düşürülmesinin veya yükseltilmesinin Dolmabahçe Sarayı'nın deniz tarafından görünüşünün olumsuz etkilenmesinden endişe duyulduğu" yazısıyla projeye karşı çıktı. Gelişmelerin ardından Kültür Bakanı Ertuğrul Günay devreye girdi. Günay, Koruma Kurulu kararını yetkisini kullanarak dondurdu. Günay, "Tarihe Dolmabahçe'yi denize batıran bakan olarak geçmek istemediğini" söyledi.

YALNIZCA RESTORASYON

Bakan'ın bu sözlerinden sonra aylardır merakla beklenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararı geçtiğimiz ay çıktı. Yüksek Kurul, 1 Kasım 2011 günlü kararında 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun, stadın yeniden inşasına izin veren kararının iptaline, alandaki mevcut tescilli İnönü Stadyumu yapısının yürürlükteki ilke kararlar kapsamında restorasyonunun yapılabileceğine ve stadın konumu nedeniyle söz konusu parselde bulunan tescilli yapının dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilmemesi gerektiğine hükmetti. Böylece İnönü Stadı'nın yıkılması ve yeniden inşa edilmesi projesi iptal edilmiş oldu.

 

Nazif Karaman /  SABAH

 

 


Geri Dön