26 / 04 / 2024

Yeni inşa edilen binalardan 5 yıl emlak vergisi alınmayacak!

Yeni inşa edilen binalardan 5 yıl emlak vergisi alınmayacak!

Canikli, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara bina harcı istisnası ve imarla ilgili harçlara ilişkin istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirileceğini söyledi.



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok kuvvetli bir paketi gelecek günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edeceklerini belirterek, "Burada vergi ile ilgili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının alanına giren ticaret kanunuyla ilgili düzenlemeler olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla ilgili çalışmalar olacak." dedi.


Arazilere emlak vergisi muafiyeti sağlanacak

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacaklara ilişkin bilgi veren Canikli, yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılar ile bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtların damga vergisinden, söz konusu kağıtlara ilişkin işlemlerin harçtan istisna edilmesinin sağlanacağını belirtti.


Canikli, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara bina harcı istisnası ve imarla ilgili harçlara ilişkin istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirileceğini söyledi.


Yatırımlar için iktisap olunan veya bu yatırımlar için tahsis edilen arazilere Yatırım Teşvik Belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti sağlanacağını ifade eden Canikli, yurt dışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerin harçlardan düzenlenen kağıtların da damga vergisinden istisna edileceğini kaydetti.


Canikli, şirket kuruluş ve şube açma izinlerine ve şirketlerin kapatılmasının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve azaltılmasına ilişkin düzenlemeler bulunduğunu aktardı.


Şirketlerin kuruluş aşamasındaki defter tasdik işlemlerinden bundan sonra harç alınmayacağını dile getiren Canikli, "Tacirlerin veya şirketlerin kurucularının imzalarını gösteren sirkülerlerin noter yerine ticaret sicilinde yapabilmelerine imkan sağlanacak. Bu hem parasal tasarruf sağlayacak hem de zaman kazandıracak. Şirketlerin tür değişikleriyle tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak." ifadesini kullandı.


Türkiye'nin iş yapma kolaylığı açısından 189 ülke arasında 55'inci sırada olduğuna dikkati çeken Canikli, bu sıranın daha da yukarılara taşınması gerektiğini söyledi. Şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik formalitelerin bertaraf edileceğini dile getiren Canikli, şirket kuruluş maliyetlerinin azaltılarak kuruluşun daha kısa sürede ve az maliyetle yapılmasının sağlanacağını belirtti.


AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Paketi’ni açıkladı. Paket, damga vergisi ve harçların kaldırılmasından, vergi istisnalarına, Suriyelilerin daha kolay işgücüne katılmasından faizsiz finans ürünlerinin yaygınaştırılmasına kadar birçok eylemden oluşuyor. Tasarının TBMM’ye geleceğini ifade eden Canikli, “Uluslararası şirketlerin birden fazla ülke ile ilgili Türkiye’den yaptıkları faaliyetlerde çalışanlara yönelik ücretler üzerinde alınan vergilere istisna getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, daha uzun vadeli ve emeklilik ödemesi şeklinde uygulamayı teşvik amacıyla ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz” dedi. Pakette şu düzenlemeler yer alıyor:



DAMGA VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİYOR: Damga vergisi ve harçlar kanununda, yatırımcının maliyetini azaltıcı düzenlemeler yapılacak. Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacak. Bu çerçevede belli tutarı ihtiva eden her nevi senet, kağıt, sözleşmenin değiştirilmesi halinde sadece artan tutar üzerinden harç alınacak. 

Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin harcamaların yüzde yüzünün ticari kazanç ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmasına ilişkin, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında farklılıklar giderilecek. 


5 YIL EMLAK VERGİSİ İSTİSNASI: Tersaneler tarafından gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme, dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden söz konusu kağıtlara ilişkin işlemlerin harçtan istisna edilmesi sağlanacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalara, bina harcı istisnası ve imarla ilgili istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirilecek. Şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik formaliteler bertaraf edilecek. Şirket kuruluş maliyetleri azaltılarak kuruluşun daha kısa sürede ve az maliyetle yapılması sağlanacak.


EMEKLİLİĞE TEŞVİK: Şirketlerin kuruluş aşamasındaki defter tasnif işlemlerinden harç alınmayacak. Kurucuların imzalarını gösteren sirkülerlerin noter yerine ticaret sicilinde yapabilmelerine imkan sağlanacak. Şirketlerin tür değişiklikleri ve tasfiyeleri kolaylaştırılacak. Şirket kuruluşlarının daha az sürede ve daha az maliyetli yapılması sağlanacak. Uluslararası şirketlerin birden fazla ülke ile ilgili Türkiye’den yaptıkları faaliyetlerde çalışanlara yönelik ücretler üzerinde alınan vergilere istisna getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, daha uzun vadeli ve emeklilik ödemesi şeklinde uygulamayı teşvik amacıyla ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz.


İSLAMİ SERMAYE: İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak ve oradaki finansman imkanlarının Türkiye’ye aktarılması amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması önündeki engelleri kaldırıyoruz. Bu kapsamda Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanununda düzenlemeler yapılıyor. 


SURİYELİLERE DAHA KOLAY İŞ: Suriyelilerle yönelik olarak daha kolay çalışma izni verilmesinin önü açılacak. Yatırım yapacak nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma ve ikamet sağlayan Turkuaz Kart verilecek. 

Türkiye’ye giriş yasağı olanların dışında ayrıca kamu sağlığı, güvenliği ve düzeni açısından sakıncalı kişilerin çalışma izinlerinin iptal edilmesi yasal statüye kavuşturulacak.


17 milyar TL’lik tarım reformu 

Hükümet, tarımda verimliliği artırmak için yeni bir kanun tasarısı hazırladı. Tasarının ayrıntılarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Parçalı ve hisseli olduğu için ya da göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen araziler devlet tarafından kiralanacak. Atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık hasıla artışı gerçekleşecek. Başka ülkelerde verimli arazi kiralanacak” dedi. 


Gıda fiyatlarına daha etkin müdahale olacacağını kaydeden Canikli, “Kırmızı et üretimi ve fiyatı ile ilgili son dönemlerde tartışma var. Fiyatlarda artış olmaması için Et ve Süt Kurumu yetkilendirildi. 400 ton kırmızı et ithalatı yapıldı ama çok kısa sürede 15 bin 500 ton etin ithalatı için çalışma var. Yaz aylarında et fiyatlarındaki artışın yansımaması için çalışma yapılıyor” diye konuştu.


Milliyet 



Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye, Gümrük ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev alanlarına giren bir paket hazırlandığını kaydetti. Bunlar, çalışma izinleri, damga vergisi ve Türk Ticaret Kanunu değişikliklerini içeriyor. Buna göre, damga vergisi ve harçlarda indirim olacak. Bazı alanlarda damga vergisi kaldırılacak. 


Canikli, bireysel emekliliğin cazibesinin artırılması için, süre sonunda birikimin tamamının toplu olarak çekilmesi yerine, aylık maaş olarak alınabilmesine yönelik olarak düzenleme de yapılacağını ve şekilde alım tercihi yapıldığında vergiyle teşvik edilmesi için de düzenleme yapılacağını kaydetti. 


Yabancıların çalışma izinleri 


Hükümet, özellikle nitelikli yabancıların çalışma izinlerini de kolaylaştıracak. Çalışma izinleri tek ofis haline getirilecek ve Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülecek. 


Uzun süreli çalışma ve oturma iznini düzenleyen “Turkuaz Kart” hayata geçirilecek. Şirket ortaklarının çalışma izni kolaylaştırılacak. Mimarlar, mühendisler gibi geçici süreli projelerde çalışacaklar için süreç basitleştirilecek. Türkiye’de öğrenim gören gençlerin stajyer olarak çalışmasına izin verilecek. 


Suriyeli göçmenlere çalışma izni 


Başta tarım olmak üzere işgücü açığı bulunan alanlarda Suriyelilerin çalışmasına izin verilmesi sağlanacak. Bu arada, Türkiye’ye giriş yasağı konulmasına ilişkin yetki alanı da genişletiliyor. Daha önce sadece güvenlik nedeniyle Türkiye’ye giriş engellenebilirken, yasa değişikliğiyle sağlık, kamu düzeni açısından da girişler engellenebilecek. Hükümet’in TBMM’ye sunacağı yaklaşık 50 maddelik vergi ve teşvik paketinin detayları şöyle: 


Yatırıma kolaylaştırma ve vergi teşviki 


Yatırım teşvik belgeli yatırımlarda tedarikçiler ile yapılan sözleşmelerden damga vergisi alınmayacak. 


Teşvikli yatırımlarda belge kapsamında inşa edilecek binalar 5 yıl emlak vergisinden muaf olacak. İmarla ilgili harçları alınmayacak. 


Yatırımlar için tahsis edilen arazilere belge süresince emlak vergisi muafiyeti verilecek. 


Yurtdışı fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerden harç alınmayacak. 


Şirket kuruluş aşamasındaki defter tasdik işlemlerinden harç alınmayacak. Kurucu imza sirküleri noter yerine ticaret sicilinde yapılacak. 


- Damga vergisi: Sözleşmelerde eğer bir tutar varsa bu tutardan nispi olarak ve her bir nüshadan alınan vergi, tek bir nüshadan alınacak. Üst limitten damga vergisi alınan bir sözleşmede bedel artışına ilişkin eklemelerden damga vergisi alınmayacak. Yüksek ve Orta Yüksek teknolojili ürünlerin üretimiyle ilgili işlemlerde alınan damga vergisi alınmayacak. Kamu ihalelerinde, iptal edilen ihale işlemleri için yatırılan damga vergisi iade edilecek. Teşvik belgeli yatırımlarda gayri maddi haklarla ilgili satın alma ve kiralamalarda damga vergisi alınmayacak. Bu kapsamdaki sabit yatırımların inşası, teknik müşavirlik sözleşmelerinde damga vergisi alınmayacak. Gemi inşa, bakım ve onarım işlerindeki damga vergisi alınmayacak. Yurt dışında teknoloji edinmeyi sağlayacak şirket satın alma işlemleri için alınan hizmetlerden damga ve harç alınmayacak. 


- Vergi Usul Kanunu: VUK 153-a madde ve 359. madde çerçevesinde ceza kesilen mükelleflerin, yatırım dahil diğer teşvikleri kesilmeyecek. Daha önce bu maddeler kapsamındaki düzenlemelerle ilgili herhangi bir usulsüzlük ve sahte fatura cezası alanların teşvikleri kesiliyor, süreç tamamlanıncaya kadar teşvikli yatırım yapamıyordu. 


- Döviz kazandırıcı hizmete gelir vergisi teşviki: Gelirlerinin yüzde 80’i yurt dışına verdiği hizmetlerden oluşan hizmet şirketleri (hizmet sunan şirketler) çalışanlarının gelir vergisini ödemeyecek. Döviz kazandırıcı hizmetler bakımından yabancı şirketlere ve yurt dışına verilen “ürün testi”, “sertifikasyon” ve “veri işleme ve analizi” hizmetleri de yüzde 50 kurumlar vergisi indirimine konu olacak. 


- Muhtasar ve SGK bildirimi birleşiyor: Muhtasar beyanname ile SGK’ya verilen bildirimler birleştirilecek. Bunun için yasal düzenleme yapılacak, altyapı yatırımından sonra tek beyanname esas olacak. 


- Yabancı şirketlere Türkiye’ye gel teşviki: Bölgesel yönetim kavramı ilk kez vergi kanunları içine giriyor. Yabancı şirketler, Türkiye içinde başka ülkeleri de kapsayacak şekilde bölgesel yönetim merkezi kurarlarsa bu bölgesel yönetim merkezi çalışanların üzerinden gelir vergisi ödemeyecek. Bu konuda kurumlar vergisi istisnası verilmesi yönünde de hazırlık yapılmıştı. Uluslararası şirketlerin vergi uyum maliyetini düşürmek amacıyla, başta transfer fiyatlaması uygulaması olmak üzere OECD direktifl eriyle uyumlu vergi düzenlemeleri yapılacak. 


- Ar-Ge teşvikine idari düzenleme: Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarındaki teşvikler temel Ar-Ge kanununa taşınacak. Ar- Ge harcamalarının tamamı gider yazılabilecek. Yeterli kazanç olmadığı durumlarda indirim sonraki yıllardaki kazançlardan indirilebilecek. 


- Finans kurumlarının vergileri eşitlenecek: Faizsiz sistemle çalışan kuruluşlar ile faiz kullanan kuruluşların her türlü vergi ve istisna koşulu eşitlenecek.


Dünya


Geri Dön