20 / 04 / 2024

Yeni inşaat emlak vergisi nasıl ödenir?

Yeni inşaat emlak vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken emlak vergisi için ilk taksit dönemi devam ediyor. Peki, yeni inşa edilen bir binadan ev aldığınızı düşünelim. Yeni inşaat emlak vergisi nasıl ödenir?



Yeni inşaat emlak vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken emlak vergisi için ilk taksit dönemi devam ediyor. 1. taksitlerin en son 1 Haziran'da ödeneceği emlak vergisinde; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.


Vergi mükellefiyeti taşınmaza sahip olunan tarihi takip eden sene başlıyor. Örneğin 2014 yılı içerisinde bir ev aldığınızı düşünelim. Bu sene içerisinde ilk ödemelerinizi yapmanız gerekiyor.


Peki, satın aldığınız ev yeni inşaat ise vergi ne kadar ödenir?  Yeni inşaat emlak vergisi nasıl ödenir?


Vergi mevzuzatına göre yeni ev alanlara emlak vergisi indirimi uygulanıyor. Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


İnşaat halindeki binanın emlak vergisi

Satın alınan konutun inşaatı devam ediyor ve tapu verilmemişse, alıcının yapacağı herhangi bir işlem bulunmuyor. İnşaatın tamamlanıp, tapuyu aldıktan sonra emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. 


İnşaat devam ederken yapılan satışlarda ‘kat irtifaklı arsa tapusu’ verilmesi durumundaysa alıcının, arsa tapusunu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye, emlak vergisi bildirimi yapılıyor.



Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön