19 / 04 / 2024

Yeni İpek Yolu 1.4 trilyon dolara mal olacak!

Yeni İpek Yolu 1.4 trilyon dolara mal olacak!

Çin, Yeni İpek Yolu Projesi’ni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ‘Kuşak ve Yol Zirvesi’nde görücüye çıkarıyor, proje 1.4 trilyon dolara mal olacak.




Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan antik İpek Yolu’nu 1.4 trilyon dolarlık yatırımla tekrar inşa etmeye hazırlanan Çin Türkiye ile ekonomide güçlü ortaklığın da yolunu açmış olacak. Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Asya-Pasifik Araştırmaları Uzmanı Kadir Temiz yaptığı açıklamada“Yeni İpek Yolu Projesi’nin Çin ile Türkiye arasında ekonomi merkezli bir ilişki kurduğunu belirterek “Ancak ilişkinin siyasi ayağı biraz daha fazla önem arz ediyor” dedi. İpek Yolu gibi projelerde Çin’in liderliğindeki yeni girişimleri Türkiye’nin de desteklediğini kaydeden Temiz, “Çünkü, Türkiye artık eskisi gibi sadece tek bir faktörün belirleyici değil, farklı aktörlerinde belirleyici olduğu bir coğrafya istiyor. Bir yeni siyaset ve uluslararası ilişkiler zemini kurmaya çalışıyor aslında Türkiye” dedi


İKİ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ


Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Araştırma Uzmanı Dr. Altay Atlı ise yaptığı açıklamada Çin’in, bölgede başat aktör olma yolunda olan Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediğini belirterek, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip ve hızla yükselen güç konumundaki Çin’in G20 üyesi Türkiye ile stratejik ortak olmasının hem Çin hem de Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Çin’in açılmayı hedeflediği coğrafya açısından Türkiye’nin kapı görevi yaptığını belirten Atlı, “Çin, bu güzergahtan Ortadoğu, Akdeniz ve Avrupa’ya açılmak istiyor. Bu da orta ve uzun vadede bölgeye fayda sağlar” dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi ve  Ankara  Politikalar Merkezi Doğu Asya uzmanı Dr. Ümit Alperen ise Türk-Çin ilişkilerinin, uluslararası sistemin çok kutupluluğa evrildiği bir süreçte jeopolitik ve jeoekonomik önemini arttırdığını dile getirdi.



1.4 trilyon dolar’a mal olacak


Toplamda 1.4 trilyon dolara mal olması beklenen Yeni İpek Yolu uzmanlara göre Amerika’nın dünya ekonomisindeki liderliğini kırmayı daamaçlıyor.  Proje, hızlı tren güzergahları, hava alanları, elektrik santralleri ve boru hatlarından meydana gelecek.



Star


Geri Dön