19 / 04 / 2024

Yeni konut projelerinde yeşil ve lüks bir arada!

Yeni konut projelerinde yeşil ve lüks bir arada!

Kentleşmeyle birlikte orta ve üst segmente hitap eden konut projesi sayısındaki artış sürüyor, insanlar artık başını sokabilecekleri evin aynı zamanda doğayla dost, çevreci olmasını istiyor...





Kentleşmeyle birlikte orta ve üst segmente hitap eden konut projesi sayısındaki artış sürüyor, insanlar artık başını sokabilecekleri evin aynı zamanda doğayla dost, çevreci olmasını istiyor. Tasarınım ön plana çıktığı projeleri tercih ediyor. Sosyal donatıların standart haline geldiği yeni projelerde, yeşil unsurlar, dikey, kat ya da teras bahçeleri ve peyzaj tasarımı da olmazsa olmazlardan.


Türkiye’de kentleşmenin hızlanma­sıyla birlikte son on yılda özellikle or­ta ve orta üst gelir gaıbunun konut beklentileri çok değişti. Geçmişte ‘ba­şımı sokacak evim olsun yeter’ bek­lentisi bugün geniş, zengin sosyal im­kanlarla donatılmış, alışverişten spo­ra kadar her beklentiye cevap verebi­ len evler ve konut alanlan beklentisi­ne dönüştü.


Güvenliği, sosyal imkanlan ve pey­zajıyla insanı doğaya yakınlaştıran, ye­şile duyarlı çocuklann güvenle büyü­yeceği bir mahalle ortamının oluştu­rulduğu projeler tercih ediliyor. Kent­ten kopmak istemeyenler, yoğun iş temposu olup da trafikte zaman har­camak istemeyenler için kent merkez­leri de cazibesini hala koruyor. Kent merkezindeki yeni nesil rezidanslar zengin sosyal imkanlan ve rezidans hizmetleriyle öne çıkıyor.


Ekonomist dergisi olarak konutta son dönemde öne çıkan trendleriaraştırıp inşaat şirketlerinin yaptıkları projeleri mercek altına aldık.

M ES A KARTAL’A AÇILDI

44 yılda 7 milyon metrekarenin üzerindeki bir alanda 75 bin konut ya­pan Mesa’nın Kartal’daki ilk projesi Kartal Mesa, 100 milyon TL’lik yatınm değerine sahip. Özgün mimarisi, yük­sek standartlan, sosyal donatılan ve ya­şam alanları ile öne çıkan proje, kartal kanatlanndan esinlenilen mimari for­muyla dikkat çekiyor. Adalar’dan Tuz- la’ya kadar uzanan geniş bir açıda pa­noramik deniz manzarasına sahip olan proje kapsamında, 9 bin metrekareyi aşan peyzaj alanı, kat bahçeleri ve te­raslar bulunuyor.


Açık yüzme havuzu, yürüyüş par­kuru, tenis kortu gibi spor salonları, havuzlar, rekreasyon ve hobi alanla­rı, kafe, çocuk kulübü, kapalı otopar­kı, toplantı odaları gibi sosyal donatı­lara sahip.

Farklı kullanıcı profilleri için tasar­lanan ve 32 katlı tek bloktan oluşan proje, 1+1’den, 5+1’e kadar farklı bü­yüklüklerde 10 ayn tipte 286 adet ko­nuttan oluşuyor. Konutların Nisan 2014’te teslim edileceği projede, doğal ışıktan, su kullanımına kadar ekolojik yaklaşımlar ön planda tutulmuş.


İZMİR’E KARMA PROJE


İş GYO’nun 150 milyon dolarlık yatınmla İzmir’de gerçekleştirdiği Ege Perla projesi, 46 ve 29 katlı iki kuleden oluşuyor. İçinde 111 konut, 65 home- ofisin yer aldığı bir karma proje olan Ege Perla, 18 bin 392 m2 alan üzerinde kuruluyor. İki bodrum katlı otopark ve 4 katlı alışveriş merkeziyle brüt 130 bin m2’ye oturacak olan projede anahtar teslimi 2015 yılında yapılacak. Projede dairelerin büyüklükleri 1+1 ile 5+1 ara­sında değişirken, yüzme havuzu, spa, fıtness merkezi, spor alanlan gibi sos­yal donatılar da mevcut.


İş GYO Genel Müdürü Turgay Ta- nes, “En önemli liman kentlerimizden biri olan İzmir’in potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu potansiyel nedeniyle İzmir’e yakın za­manda pek çok yatırım gelecek” diyor.


İDEAL BÜYÜKLÜK

Konut sektörünün öncülerinden olan Soyak, İzmir’de Soyak Mavişehir Optimus’la günümüz insanının ya­şam tarzına daha uygun olan 'ideal' büyüklüklerde konut konseptini ya­rattı. Modem teknolojinin kullanıldığı bin 100 konuttan oluşan Soyak Mavi­şehir Optimus’ta 1+1, 2+1 ve 3+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 bahçeli dubleksleri yer alıyor. Proje, tamamlandığında İz­mir’in LEED Gold sertifikalı ilk yeşil sitesi olacak.


2 bin 250 konuttan oluşan ‘az katlı bina’ konseptiyle İzmir’de yükselen Soyak Siesta, yeşil çatı uygulaması ve çevre dostu bir yaklaşımla 5 etap ola­rak planlandı. Proje, sosyal olanaklar açısından da zengin."Geçmişte lüks konut için ayrıştırıcı özellikler olan yüzme havuzu, sosyal tesis, kapalı otopark, akıllı sistemler, üst düzey güvenlik vs. gibi unsurlar artık sıradanlaştı, standartlaştı. Günümüzde ‘lüks’ kavramı, detaylarda ortaya çıkıyor. İstanbul için m2 fiyatı 4 bin dolar ve üzeri olan konutları ‘lüks’ olarak tanımlayabiliriz. Yatırımcıların konut tercihlerini trendlerin yanı sıra projenin markası, lokasyonu ve getiri belirliyor.”


Ekonomist


Geri Dön