19 / 04 / 2024

Yeni malik sıfatıyla tahliye işlemleri!

Yeni malik sıfatıyla tahliye işlemleri!

Mesken ve çatılı işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında kiraya veren, kira sözleşmesini; gereksinim, yeniden inşa ve imar gibi nedenlerden dolayı da feshedebiliyor. Peki, yeni malik sıfatıyla kiracı nasıl tahliye edilir?



Yeni malik sıfatıyla tahliye işlemleri!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Kiraya veren, kira sözleşmesini; gereksinim, yeniden inşa ve imar gibi nedenlerden dolayı da feshedebiliyor. Peki, yeni malik sıfatıyla kiracı nasıl tahliye edilir?


Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Kiracının tahliye hakları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön