25 / 04 / 2024

Yeni malikin ortak giderlerden sorumluluğu!

Yeni malikin ortak giderlerden sorumluluğu!

Yeni bir ev satın aldığınızı ve eski malikin aidat borcunun olduğunu farz edelim. Peki, yeni malikin ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Yeni malikin ortak giderlerden sorumluluğu ne zaman başlar?



Yeni malikin ortak giderlerden sorumluluğu!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça ortak alanlardaki giderlerden, giderin niteliğine göre eşit olarak veya kendi arsa payı oranında sorumlu oluyor.


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor.

    

Kanunda belirtilen giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları bulunuyor. Peki, yeni malikin ortak giderlerden sorumluluğu ne zaman başlar? Yeni malikin eski malikin aidat borcundan sorumluluğu nedir?


Kanun ve alınan Yargıtay Kararları gereğince, eski kat maliki borcundan yeni malik sorumlu olmuyor. Çünkü borçlu olan ev değil kat maliki olup; Dolayısıyla yeni kat malikinden eski kat maliki borcu nu istemek kanunen dayanağı olmayan bir durumdur. 


Evini satan ev sahibinin satışın yapıldığı tarihe kadar olan birikmiş aidat borcu yine kendisini bağlıyor. Apartman yönetim kurulu eski kat maliki borcu ndan yeni maliki sorumlu tutamıyor. 


Buna göre yeni malikin sorumluluğu mülkiyeti devraldığı tarihten itibaren başlıyor. Eski malik taşınmazı satmakla, maliki olduğu dönemdeki ortak giderlere katılma borcundun kurtulamıyor. (Y.5.h.d.15.2.1982 gün 826E., 1175K.)


Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön