26 / 04 / 2024

Yeni metrekare kanunu!

Yeni metrekare kanunu!

Hazırlanan yeni İmar Kanununa, konutta metrekare kargaşası da dahil ediliyor. Konut satın alan tüketicilerin sıklıkla karşılaştığı metrekare sorununun bu kanun ile çözülmesi amaçlanıyor. İşte yeni metrekare kanunu..



Yeni metrekare kanunu!

Konutta metrekare hesabı net ve brüt metrekare olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Net metrekare evin duvarları arasında süpürülebilir kısmı olurken; brüt metrekare ise süpürülemeyecek alanları da hesaba dahil ediyor.


Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.


Ayrıca sıra açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmiyor.


Konutta brüt alan ise, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alana deniyor. Gayrimenkulün brüt alanı kesin olarak tespit edilemiyorsa, net alanın yüzde 15-25 fazlası brüt alan olarak kabul edilebiliyor.


Hazırlanan yeni İmar Kanununa, konutta metrekare kargaşası da dahil ediliyor. Konut satın alan tüketicilerin sıklıkla karşılaştığı metrekare sorununun bu kanun ile çözülmesi amaçlanıyor.


Kanun gereğince evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak.


Konu ile ilgili olarak "Vatandaşların sık sık bu konuda sorunla karşılaştıklarını belirterek, projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olduğunu" söyleyen Bakan Bayraktar, "Farklı metrekareleri kaldıracak bir çalışma yapıyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak" dedi. 


Konutta metrekare yasası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön