19 / 03 / 2024

Yeni mutfaklar, oturma odalarını aratmıyor!

Yeni mutfaklar, oturma odalarını aratmıyor!

Yeni yapılan lüks konutlardaki mutfaklar, genişleyen kullanım alanlarıyla dikkat çekiyor. Koltuk takımlarından TV ünitelerine, çeşitli ekipmanların yer aldığı yeni mutfaklarda geçirilen zaman da giderek artıyor



Yoğun şehir yaşamı nedeniyle evde geçen süre giderek azalıyor. Akşam saatlerinde ulaştığımız evimizde en çok vakit geçirdiğimiz alan ise genelde mutfak oluyor. Durum böyle olunca da mutfakların dekorasyonuna gösterilen özen, evin oturma odasını aratmayacak tarzlarla dikkat çekiyor. Eskiden mutfak mobilyası denilince akla sadece bir masa ve dört sandalye gelirken, artık mutfak için tasarlanmış koltuk takımları bile bulmak mümkün. Özellikle yeni inşa edilen lüks konutlarda mutfaklara geniş metrekareler ayrılıyor. Alan büyüdükçe kullanım imkanı da genişliyor. Şimdiki mutfaklarda oturma gruplarından çalışma masalarına, kütüphaneden TV ünitelerine birçok mobilyaya yer açılmış durumda. Dünyaca ünlü mobilya markalarının koleksiyonları arasında mutfak mobilyaları da göze çarpıyor. Geniş mutfaklar kalabalık ailelerin yanı sıra yeni evli çiftler ve yalnız yaşayanlar tarafından da tercih ediliyor. Çünkü, evde misafirlerine kendi elleriyle yemek hazırlamak da günümüz trendleri arasında yer alıyor. Hatta misafirler gelmeden önce değil, onları mutfaktaki oturma grubuna oturtup yemekleri taze taze yapmak moda. Televizyonda yayınlanan yemek programlarının da etkisiyle mutfağa olan ilgi iyice artmış durumda. Ayrıca özellikle Issız Adam filminden sonra mutfakta maharetlerini sergileyen erkeklerin de sayısı giderek çoğalıyor.

HEM ŞIK, HEM İŞLEVSEL

Birçok ev sahibi için evin en önemli mekanı olan mutfağın dekorasyonu artık, hem estetik olarak hem de hayatı kolaylaştırması adına çok büyük önem taşıyor. Yani mutfağın sadece çok şık bir görünümünün olması yeterli değil. Günümüzde zaman çok değerli ve mutfaktaki ergonomi sayesinde her şeye kolayca ulaşmak gerekiyor. Tabii kullanılan malzemelerin hijyenik olması da çok önemli. Bunun için de mutfak dekorasyonunda bu amaçları da göz ardı etmemek, mutfak mobilyalarının ve ekipmanlarının doğru yerleştirilmesi gerekiyor. Yerden kazanmak için duvarları mümkün olduğu kadar değerlendirin ve raf sistemlerini kullanın. Mutfakta işinizi kolaylaştıracak elektronik aletlerin fonksiyonel bir şekilde yerleştirilmesi de önemli. Su ısıtıcı, narenciye sıkacağı, espresso makinesi, blender gibi küçük elektrikli ev aletlerini tezgahınızın üzerine yerleştirebilirsiniz. Ama hiç kullanılmayan bir mutfak robotunuz varsa onu orta yerde tutmak pek de doğru olmaz. Eğlenceli, canlı bir mutfak istiyorsanız stilinize uygun çeşitli aksesuarlarla dekorasyonu tamamlayabilirsiniz. Mutfaklardaki bir başka trend de duvar kağıtları. Duvarı istediğiniz renkte herhangi bir duvar kağıdıyla kaplayıp tarzınıza uygun işlevsel bir mutfağa sahip olabilirsiniz.

Mutfakta doğru yerleşim çok önemli

Uzmanlara göre mutfak yerleşiminde en başta dikkat edilmesi gereken konu, yemek hazırlama sürecinin üç saç ayağını iyi kurgulamak gerektiği... www.caferuj.com.tr'nin yazarlarından biri olan mimar Evrim Özen Baltalı bu üçlüyü şöyle açıklıyor: "Depolama-yıkama-pişirme... Bu üç adımı doğru yerleştirebilirseniz küçücük bir mutfakta bile rahat çalışabilirsiniz ya da kocaman bir mutfakta sürekli gereksiz yere koşturmaktan kurtulabilirsiniz. Mutfak içindeki sıralama mümkünse depolama (özellikle buzdolabı), yıkama (evye ve bulaşık makinesi) pişirme (ocak-fırın) şeklinde olabilmeli."

Baltalı'nın mutfak yerleşimiyle ilgili diğer önerileri ise şöyle:

- Bulaşık makinesinin bulaşıkları makineye koyarken evyeden kolay erişebileceğiniz ve de kolaylıkla eğilebileceğiniz bir yerde olması çok önemlidir. Yoksa ya yerlerde bulaşık sularıyla boğuşursunuz ya da o kadar ters bir yerdedir ki (örneklerini çok gördüm) çok yakındır ama evyede çalışırken makinenin kapağını tam açmanız mümkün değildir.

- Buzdolabı ile ocağın yan yana olması tercih edilmemelidir. Hem teknik olarak (sıcak ve soğuk iki elemanın teması açısından) hem de kullanım fonksiyonu olarak ayrı olmaları gerekir. Kuru erzaklarınızın depolandığı dolabın da üçlü saç ayağı üçgenine göre buzdolabına yakın olmasında fayda var. Ayrıca bunlar buhardan sürekli etkilenmemeleri adına da ocaktan uzak olmalıdırlar.

- Çekmece ünitesinin ocağın yakınında olması tercih edilmelidir. Mutfakta artık günümüzde sürekli elimizin altında olan bazı elektrikli aletler için fazlasıyla priz olması her zaman en idealidir. Ancak dikkat edin! Evyenin hemen dibinde su sıçrayacak şekilde priz olmasın.

- Aydınlatma mutfak için çok önemlidir. Homojen aydınlatmanın sağlanması gerekir. Bunun için de mümkün olduğunca yukardan aydınlatma yapılabilir. Işığı arkanıza aldığınızda tezgahın üzerine gölgeniz düşmemeli, yoksa pirinç ayıklarken mutfağın içinde yeterli ışığı yakalamak için koşturmayın. Dolap altlarında bölgesel spot aydınlatmalar da hayatınızı kolaylaştırabilir.

- Mutfakta depolama fonksiyonu optimum biçimde çözümlenmelidir. Her zaman kullandıklarınız elinizin altında ve mümkün olduğunca çok şeyleri az yerler işgal ederek depolayabilecek elemanlar tercih edilmelidir. Bunun için piyasada çeşit çeşit kutular, kavanozlar mevcut. Mutfağın şemasını ve kurgusunu doğru kurabildikten sonra küçük aksesuvarlarla da hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

SABAH


Geri Dön