28 / 03 / 2024

Yeni öncelikli yol uygulaması bugün başlıyor!

Yeni öncelikli yol uygulaması bugün başlıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşımı rahatlatmak ve arttırmak için başlattığı toplu taşım araçlarının kullanacağı “Toplu Taşıma Yolu” uygulaması yaygınlaştırılıyor




Metro yatırımları, yeni aldığı yüzlerce otobüs, Otobüs AŞ’nin yeni filosu ile İstanbul halkı daha hızlı ve konforlu toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabilmesi için başlattığı toplu taşıma yolu halk tarafından büyük beğeni ile karşılandı.


İstanbul trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde uygulanan “Toplu Taşıma Yolu” zamandan büyük tasarruf sağlanıyor. Uygulama, Aksaray -Millet Caddesi-Topkapı ve Şirinevler-Mahmutbey yolunda başlamıştı.


 Fatih, Aksaray-Unkapanı köprüsü arası (Atatürk Bulvarı), 

 Beyoğlu, Refik Saydam Caddesi - Tarlabaşı Bulvarı,

 Beyoğlu, Şişhane Karaköy yönü tersane caddelerinde başlıyor.   Otobüs şeridi ilk uygulamasında  özel araç yerine toplu taşıma sistemini belirtilen saatlerde  günde yaklaşık 17 bin vatandaş faydalandı. Vatandaşın sistemi benimsemesiyle yolcu taşıma  kapasitesi 20 bini geçti.         

 Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesinden dolayı yıllık 750.000 litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında 1500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.

 Sistemin Fatih ve Beyoğlu bölgelerine yaygınlaştırılmasıyla 22 bin vatandaşın daha sistemden faydalanacağı öngörülüyor. 

 Uygulama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapılacak, bunun dışında diğer araçların kullanımına açık olacak. 

 Hafta içi sabah 07.00-10.00, akşam 16.00-20.00 saatleri arasında uygulanacak.

 Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler, şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler yapıldı.

 “Toplu Taşıma Yolu” 2 mm. yüksekliğinde kompenantlı boya ile veya gereken yerlerde hareketli fiziki engelle ayrıldı.

 Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve parklanma yapan araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek. 

 Belirtilen saatler içinde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve parklanma yapılmayacak. 

 Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhaları ile sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak. 

 Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecekler.

İBB


Geri Dön