05 / 05 / 2024

Yeni Sanayi Mıntıkası Fatih’miş!

Yeni Sanayi Mıntıkası Fatih’miş!

19 Ağustos 1931 Akşam gazetesinde çıkan haberde o dönem imalathane ve sanayi bölgesi olarak Fatih mevkii düşünülmüş ve İstanbul’da bulunan imalathaneler ve fabrikalar o bölgeye taşınmak istenmiş.



İstanbul’daki her nevi imalathaneler şehrin muhtelif yerlerine serpilmiştir. Evvelce ticarethane ve piyasa yeri olmayan bazı mahalle içlerinde bile büyük küçük fabrika ve imalathanelerin sıkışmış olduğu görülüyor. Hâlbuki bu müesseselerde çalışan ameleden çoğu çalıştığı yerlere uzak semtlerde oturdukları için hem yol parasından, hem de bu uzak semtlere gidip gelme yüzünden vakitten kaybediyorlar.

Bu itibarla hem ameleyi zaman ve para sarfından kurtarmak, hem de bu imalathaneleri bir mıntıkada toplamak için bazı teşebbüslere girişilmiştir.


Haber aldığımıza göre bu teşebbüsle bilhassa İstanbul mebusu ve sanayi mühendisi Vasıf Bey meşgul olmaktadır. Şimdilik Fatih yangın yerinin bir imalathane mıntıkası haline getirilmesi düşünülüyor.

Bu arsalarda yapılacak müesseseler için emlak bankası gibi bir müessese ile anlaşılacaktır. İnşa edilecek fabrikalarda, inşaatın bedeli uzun taksitlerle ödenmek suretiyle fabrika sahiplerine temlik edilecektir. Bu teşebbüs etrafında tetkikata devam ediliyor.


Akşam Gazetesi 19 Ağustos 1931

Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com



Geri Dön