18 / 04 / 2024

Yeni tapu takas uygulaması nedir?

Yeni tapu takas uygulaması nedir?

Tapu takas uygulaması, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla oluşturuldu. Peki, yeni tapu takas uygulaması nedir? İşleyiş kuralları nelerdir?



Yeni tapu takas uygulaması nedir?

Sistem; mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla,


Gayrimenkul ile satış bedeli olan nakdin eş anlı olarak el değiştirmesi,

Tarafların güven probleminin bertaraf edilmesi,

Nakit taşıma riskinin ortadan kaldırılması,

Düşük maliyetle hızlı transfer kolaylığı

sağlanarak tüm taraflar açısından çağdaş, güvenli ve teknolojik bir altyapı ile zaman, işgücü ve maliyet avantajı yaratılması için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde tasarlanmıştır.


Yeni tapu takas uygulaması ile tapu devri nasıl olacak?

Satıcı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden aldığı E-ödeme (Makbuz) numarası, kimlik ve tapu bilgileri ile sisteme kaydını gerçekleştirir.


Satıcı, kayıt girişi sonrası üretilen “TVS Ref No (Takas ve Saklama Bankası Referans Numarası)” bilgisini alıcıya iletir.


Alıcı, TVS Ref no, E-ödeme (Makbuz) numarası ve kimlik bilgileri ile sisteme kaydını gerçekleştirir. Kayıt esnasında satıcının girdiği tapu bilgilerini onaylar.


Alıcı ve satıcı tarafından sisteme girilen IBAN numarasının (kimlik ve hesap kontrolü yapıldığından) müşterek hesap olmaması gerekmektedir.


Satıcı ve alıcının kimlik bilgileri, E-ödeme (Makbuz) numarası vasıtasıyla Takasbank sistemi tarafından Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nden (TAKBİS) sorgulanır.


Takasbank tarafından alıcı ve satıcı, satış bedeli ve komisyonun gönderilmesi için kısa mesaj (sms) ve sisteme kayıt esnasında girilmiş olması halinde e-posta ile bilgilendirilir.


Satıcı, Takasbank’a göndereceği ücreti sadece kayıt esnasında girmiş olduğu hesaptan Takasbank’a ait TR33 0013 2000 0000 0000 0240 45 IBAN no.lu hesaba EFT açıklamasına E-Ödeme (Makbuz no) ya da TVS Ref No yazarak gönderir. Aksi takdirde, gönderilen tutar Takasbank tarafından otomatik olarak EFT ile iade edilir.


Alıcı, Takasbank’a göndereceği ücret ve alış bedelini sadece kayıt esnasında girmiş olduğu hesaptan Takasbank’a ait TR33 0013 2000 0000 0000 0240 45 IBAN no.lu hesaba EFT açıklamasına E-Ödeme (Makbuz no) ya da TVS Ref No açıklaması yazarak gönderir. Aksi takdirde, gönderilen tutar Takasbank tarafından otomatik olarak EFT ile iade edilir.


Takasbank tarafından satış bedeli bloke edilir


Satış bedelinin bloke edildiğine ve Tapuda işlem gerçekleştirilmeden önce www.taputakas.com.tr adresinden “Durum Sorgulama” butonu ile satış bedelinin blokeye alındığından emin olunması ve tapuda devir işlemlerinin bu sorgulama sonrası gerçekleştirmesinin önem arz ettiğine dair taraflara kısa mesaj (sms) ve kayıt esnasında bildirilmişse e-posta ile bilgi verilir.


Takasbank tarafından TAKBİS’ten satış işleminin gerçekleşip gerçekleşmediği (tescil işleminin gerçekleşmesi) sorgulanır.


Tapu Müdürlüğü'nde mülkiyet el değiştirdiğinde (tescil işlemi yapıldığında) Takasbank tarafından satıcının bildirdiği IBAN numarasına satış bedeli EFT ile gönderilir.


İşlemlerin her aşamasında taraflara kısa mesaj (sms) ile bilgilendirme yapılır. Kayıt esnasında e-posta adresinizi belirtmeniz durumunda e-posta ile de bilgilendirme yapılır.


Tapu harcı bankaya ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön