26 / 04 / 2024

Yeni tip imar yönetmeliği uygulaması bir yıl erteleniyor!

Yeni tip imar yönetmeliği uygulaması bir yıl erteleniyor!

Bilindiği gibi 1 Ocak 2016 tarihine kadar projesi onaylanmayan inşaatlarda veya yeni projelendirilecek inşaatlarda emsal dışı kazanımlar, şu an uygulandığı gibi yüzde 25 olarak hesaplanmayacaktı.



Bilindiği gibi 1 Ocak 2016 tarihine kadar projesi onaylanmayan inşaatlarda veya yeni projelendirilecek inşaatlarda emsal dışı kazanımlar, şu an uygulandığı gibi yüzde 25 olarak hesaplanmayacaktı. Mevut tip imar yönetmeliği uygulaması bu yılın sonunda kendiliğinden mülga olacak ve yeni çıkacak tip imar yönetmeliği yürürlüğe girecekti. Bu emsal dışı kazanım oranının da yüzde 20’lere düşmesi bekleniyordu. Hatta pek çok müteahhit zaten 1 Ocak’a proje yetişmeyecek diye verdikleri Kat Karşılığı İnşaat tekliflerini dahi yüzde 20’lerden vermeye başlamışlardı.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin son açıklamasıyla; uygulanacak yeni imar yönetmeliğinin 1 yıl daha erteleneceği, yani mevcut emsal dışı kazanımın yüzde 25 olarak 1 yıl daha devam edeceği müjdesi verildi. 


Yani; önümüzdeki 1,5 aydan sonra inşaat sektöründe çok önemli sıkıntılara yol açması beklenen, önceden 25’li hesaplar baz alınarak verilen teklifler doğrultusunda yapı ruhsatını yetiştiremeyecek pek çok müteahhit için büyük bir rahatlık ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerine istinaden belki de açılacak pek çok davanın açılmaması, çıkması muhtemel ihtilafların çıkmaması, pek çok arsa sahibinin dairelerinin daha büyük olması anlamına gelecek bir karar alınmış oldu.


Bu yönetmeliğin yürürlüğünün 1 yıl daha uzaması inşaat sektörüne, müteahhitlerle pazarlık eden kat maliklerine ve alelacele proje onaylatma derdine düşen müteahhitlere ciddi bir nefes aldırmış oldu.


Karar henüz resmileşmedi ve henüz resmi gazetede yayınlanmadı, ama Bakan ’karar inşaat sektörümüz için hayırlı olsun” dedi. 


Bakanlık, imar ile ilgili yeni bir tip yönetmelik çıkarılması hususunda geçen yıl bir çalışma başlatmış, hal-i hazırdaki ara yönetmeliği de 2015’in sonuna kadar uzatmıştı. Bu kez uzatılan bu ara yönetmelik bir yıl daha uzatılmış ve emsal dışı kazanılacak alanlardaki mevcut oranların korunacağı belirtilmiş oldu. 


Şayet,  bu yönetmelik uzatılmamış olsaydı; yeni yapılacak binalar, 25’lik kazanım elde eden binalara göre oldukça farklı ve daraltılmış olacak, bu durumun da hem arsa sahiplerini hem de mütehhitleri mağdur edeceği biliniyordu. Yönetmelik yürürlüğünün 1 yıl daha uzatılması hem arsa sahiplerine düşecek dairelerin beklenildiğinden küçük olmamasını hem de inşaat sektöründe yaşanacak sıkıntıları da ortadan kaldırmış olacak. 


Avukat Ahmet AYDIN



Geri Dön