26 / 04 / 2024

Yeni Tip İmar Yönetmeliği'nin uzatılması sektörü sevindirdi!

Yeni Tip İmar Yönetmeliği'nin uzatılması sektörü sevindirdi!

1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen, daha sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 2016 sonuna ertelenen ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ 30 Haziran 2017’ye ertelendi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, kararın sektörü sevindirdiğini söyledi.



1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen, daha sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 2016 sonuna ertelenen ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ 30 Haziran 2017’ye ertelendi. Bu erteleme ile inşaat şirketleri yüzde 25 ek emsal hakkı sağlayan uygulamadan 6 ay süreyle daha faydalanacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaat sektörünün talebini olumlu karşıladığını ve ‘plan tadili yapmadan riskli binaların dönüşümüne imkan veren’ yönetmeliği uzattığını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, kararın sektörü sevindirdiğini söyledi. 



Durbakayım, ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a bağlı olarak “plan tadili yapmadan ve emsal artışı zorlaması olmadan” yerinde dönüşüme imkan veren 1 Haziran 2013 tarihli yönetmeliğin riskli bina sahipleri ile yapı müteahhitlerinin yaptıkları ‘Arsa Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmeleri’nin çoğunlukla bu yönetmelikle yapıldığı bilgisini verdi. 


Durbakayım, “Mevcut riskli binaların imar haklarının tamamı kullanılmış olmasından dolayı Büyükşehir/Belediye İmar Yönetmeliği’ne göre yapılan söz konusu yönetmelik devreye girmiş ve özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde uygulanmaya başlamıştı. 


Birçok Yapı Müteahhidi, bu yönetmeliğe göre sözleşme imzalayarak maddi ve manevi taahhütte bulundu. Ancak yönetmelik kapsamında imzalanan sözleşmelerin ruhsat alma süresi 1 Ocak 2017 tarihinde sona eriyordu. Bakanlık, halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçmiştir” diye konuştu.


Milliyet


Haber Yenişafak'ta şöyle yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plan tadili yapmadan riskli binaların dönüşümüne imkan veren yönetmeliği 30 Haziran 2017 tarihine kadar uzattı. Bakanlığın kararı sektör temsilcilerini sevindirdi



Kentsel dönüşümü hızlandırmak için her türlü kolaylığı sağlayan Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı, yeni bir düzenlemeye gitti. Bakanlık, süresi 1 Ocak 2017 olan plan tadili yapmadan riskli binaların dönüşümüne imkan veren yönetmeliği 30 Haziran 2017 tarihine kadar uzattı. Konu ile ilgili değişiklik dönüşüme imza atan müteahhitler tarafından da sevinçle karşılandı. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; yerinde dönüşüme imkan veren 1 Haziran 2013 tarihli yönetmelik şartlarının 30 Haziran 2017'ye kadar uzatılmasının stresli günler geçiren birçok inşaat firması için sevindirici ve rahatlatıcı bir haber olduğunu söyledi.

MAĞDURİYET GİDERİLDİ

Belediyelerdeki farklı uygulamaların sona ermesi ve geciken ruhsatların yetişebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat ettiklerini ifade eden Durbakayım “Halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçti” dedi.

Konut alana da yarayacak

Yönetmeliğin 6 ay daha uzatılmasının sektöre ihtiyacı olan desteğin verildiğini gösterdiğini belirten Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın şöyle konuştu: “Bu yılın sonunda bitmesi düşünülen ve 6 ay daha ertelenerek 2017 haziran ayına sarkan 'İmar değişikliği' yönetmeliği ile biz konut geliştiricilerinin yüzde 25 daha ek emsal sağlaması özellikle bizim gibi fikirtepe gibi kentsel dönüşümün pilot gölgesinde proje üretenler için ayrı bir önem daha kazanıyor. Sekötrün beklentileri yönünde atılan bu adım gayrimenkul sektörünün beklenen taleplerinden biri olmuştu. Bunun 6 ay daha uzatılması hem ekonomik hem de proje özelinde konut geliştiricilere nefes aldıracaktır. Vatandaş da bundan karlı çıkacak."


Yeni Şafak


Haber Habertürk'te şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektöründen talep üzerine plan tadili yapmadan riskli binaların dönüşümüne imkân veren yönetmeliğin 30 Haziran 2017'ye kadar uzatılmasına karar verdi. 

İnşaat şirketleri yüzde 25 ek emsal hakkı sağlayan uygulamadan 6 ay süreyle daha faydalanacak. 

Yönetmelik kapsamında imzalanan sözleşmelerin ruhsat alma süresi 1 Ocak 2017'de sona erecekti. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kararın stresli günler geçiren birçok inşaat firması için sevindirici ve rahatlatıcı bir haber olduğunu söyledi. 


'SÜREKLİ OLSUN'

Kararla halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçildiğini kaydeden Durbakayım yönetmelik maddesinin geliştirilerek sürekli olmasını temenni ettiklerini ifade etti. 

Durbakayım "Mevcut imar planlarındaki emsal artışıyla sürekli devam etmek mümkün değil" dedi. 


Habertürk


Geri Dön