24 / 04 / 2024

Yeni tüketici kanunu konut kredilerinde faizi yükseltir!

Yeni tüketici kanunu konut kredilerinde faizi yükseltir!

Yeni düzenleme, kredi kartlarından ayıplı malların iadesine ve abonelik sözleşmelerine kadar pek çok alanda yenilikler getiriyor. Ayıplı malların iadesine ilişkin birçok hükme yer veren yeni yasanın konut kredilerinde faizi artırabileceği belirtildi...



Tüketicileri Koruma Kanunu, Meclis'te kabul edildi. Yeni düzenleme, kredi kartlarından ayıplı malların iadesine ve abonelik sözleşmelerine kadar pek çok alanda yenilikler getiriyor. Kapıdan satış ve ayıplı malların iadesine ilişkin birçok hükme yer veren yeni yasanın konut kredilerinde faizi artırabileceği belirtildi. 


Yeni yasayı değerlendiren Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir, kanunla birlikte tüketicilerin faizlerin düştüğü ortamda mevcut konut kredilerini kapatarak refinansmana yöneleceklerini belirtti. Bu durumun tüketiciler için olumlu olduğunu ancak bankaların konut finansmanı sağlarken, faiz riskiyle karşı karşıya geldiğini aktaran Demir, "Konut kredisi faiz oranlarında önümüzdeki dönemde yukarı yönlü hareket görebiliriz. Bir önlem alınırken, ilk bakışta tüketicinin lehine gözükürken genel olarak baktığımızda pek de olumlu olmayabilir" diye konuştu. 


Demir, Tüketici Kanunu ile birlikte bankaların komisyon masrafı olmayan kredi kartı çıkartmak zorunda olduklarını ifade ederek, aslında adının kredi kartı olacağını ancak işlev olarak kredi kartı özelliklerini tam yansıtmayabileceğim söyledi. 

Banka kârları çok etkilenmez İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise "Bizce kanunun son hali bankaların kârlılıklarını taslak sürümlere kıyasla daha düşük düzeyde etkileyecek" dedi. 


Erken ödeme cezasının tamamen ortadan kaldırılmadığını en yüksek oranının yüzde 2 olarak belirlendiğini bunun halihazırda uygulanan oran olduğunu ifade eden Doğanay, "Bizce kanunun son hali bankaların kârlılıklarını taslak sürümlere kıyasla daha düşük düzeyde etkileyecek" dedi. 


Sözcü Gazetesi 



Geri Dön