28 / 03 / 2024

Yeni yapılarda emlak vergisi yanlışı

Yeni yapılarda emlak vergisi yanlışı

31 Mayıs 2010, Pazartesi günü, Emlak Vergisi ödemelerinin son günü...



Bazı belediyelerin özellikle yeni binaların emlak vergisi hesaplarında yaptıkları hataların ivedi olarak düzeltilmesinde yarar vardır...

Özellikle büyük şehirlerde yapılaşma hızı arttıkça ve yeni binalar yapıldıkça bölgenin yapısı ve doğal olarak da bu bölgedeki taşınmazların değeri de artmaktadır.

Belediyeler emlak vergisine esas olacak arsa ve bina değerlerini belirlerken mahalle, bölge, sokak bazında, bazen de ada, hatta parsel bazında da değerlendirmeler yapabilmektedirler.

Bazı belediyelerin vergiye esas taşınmaz değerlerini belirlerken yaptığı artışlar oldukça yüksek gözükmektedir. Bu durum da doğal olarak ciddi boyutta emlak vergisi ödemesini gündeme getirebilmektedir.

 Doğal olarak emlak vergilerindeki en büyük artış, bazen yeni yapılan konutlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu artışlara belediyelerin 1319 Sayılı Emlak Vergisi Yasası'nın 8. Maddesi ile 5 (a)  Maddesi'ni yorumlama da yapıldığı hatalar da eklenince mükellefin ödeyeceği vergi daha da artabilmektedir.

Emlak vergisi Yasası'nın  5 (a) Maddesi  yeni yapılan ve mesken olarak kullanılan bina ve dairelerin inşaatın sona erdiği yıldan itibaren,  5 yıl süre ile ¼ oranında  vergi bağışıklılığından ( muafiyetinden) yararlanmasına yöneliktir.

Emlak Vergisi Yasası'nın 8. Maddesi de yeni inşa edilen binaların vergisinin, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamayacağını ifade etmektedir.

Birçok belediye arsa payı vergisi, bina vergisinden yüksek olan binalarda, doğrudan arsa payı vergisini emlak vergisi olarak uygulamakta, böylece ilgili yasanın 5(a) maddesini göz ardı etmektedir.

Halbuki maliye bakanlığı'nın çeşitli özelgeleri (muktezaları), böylesi durumlarda hesaplamanın nasıl yapılacağını açıkca belirtmektedir.

Bu durumda olan meskenlerde, Arsa Emlak Vergisi  (AV)' nden Bina Emlak Vergisi (BV)'ni çıkarıldıktan sonra bulunan değerle, Bina Vergisi'nden ¼ indirim yapıldıktan sonra bulunan değerin toplanarak, emlak vergi miktarının hesaplanması gerekirken, bu işlem yapılmadan doğrudan, arsanın emlak vergisi alınmaktadır.

Bu işlemi basitçe aşağıdaki gibi de göstermek mümkündür. Yeni Binalarda Ödenecek Emlak Vergisi = ( AV-BV) + %75 BV      

Bu konuda hata yapan belediyelerin ivedilikle gerekli düzeltmeleri yaparak vatandaşların mağduriyetini önlemelerini,  vatandaşlarımızın da ilgili belediyelere başvurarak haklarını aramalarını öneririm. Esenlikler dilerim.

Not: Bu konuyu Hürriyet Gazetesi'ndeki sütununda kamuoyuna duyuran ve sorularımızı yanıtlayarak gerekli desteği veren Prof. Dr. Sayın Şükrü KIZILOT'a teşekkürü bir borç bilirim.

 


Geri Dön