24 / 04 / 2024

Yeni yıla girerken ev dekorunu nasıl değiştirebilirim?

Yeni yıla girerken ev dekorunu nasıl değiştirebilirim?

Siz de yeni yıla yaşadığınız ya da çalıştığınız mekânda değişiklik yaparak girmek istiyorsanız iç mimar Esin Köseoğlu ve mimar Zeynep Gülden Özeker'in önerileri çok işinize yarayacak, işte küçük dokunuşlarla 'yaşayan bir mekân' yaratmanın altın tüyoları..



Kendi evinin mimarı ol 'Mimardan sonra, yaşamdan önce' sloganıyla ev ve işyerleri için yaratıcı çözümler sunan ve başarılı mekân düzenlemeleriyle dikkat çeken ArtNova'nın kurucuları iç mimar Esin Köseoğlu ve mimar Zeynep Gülden Özeker'den yeni bir yıla girerken evinde değişiklik yapmak isteyenler için, 3 adımda 'yaşayan bir mekân' yaratabilmeleri için öneriler aldık. 


ÖZGÜR DÜŞÜNÜN... 

Öncelikle yaşayacağımz mekândan ne istediğinize karar vermelisiniz. Örneğin salonunuzdan beklentiniz nedir? Rahat mı olmalı? Hayaliniz az eşyalı ferah bir görüntü mü yoksa yıllardır biriktirdiğiniz tüm hatıraların bir arada konuklarınıza sunulabilmesi ini? Bazıları pofuduk koltuk severken bazıları klasik tahta oymalara elleriyle dokunmaktan huzur duyar. Sizin koltuk tercihiniz, renklerle, malzemelerle aranız nasıl? Bir mekânı düzenlerken, aslmda ne istediğinizin yanıtım verecek buna benzer sorulan kendinize sorun. Cevapları mümkün olduğunca kısa ve net olarak verin; hatta mümkünse bir iki kelimeyle not edin. 

Bu noktada, sık yapılan bir hata konusunda sizi uyaralım: Yaşadığımız mekânlarda hep kendimizi yansıtmaktan bahsederler. 

Oysaki belki de o mekânda kendinizi değil de başka birini, başka bir dünyayı yaşamak istiyorsunuz, kim bilir? Kendinizi özgür bırakın ve yaşayacağmız bu yeni yerin, kişiliğinizin belki de bu güne kadar hiç keşfedilmemiş, yepyeni yönlerini de ortaya çıkarmasına izin verin. Diyelim ki yıllarca sade bir ev peşinde koştunuz ama artık daha iddialı bir salon istiyorsunuz. Ya da yıllar içinde loş ışıklar, mumlar ve romantizm daha çok ilginizi çekmeye başlamış olabilir. Bu gayet doğal... Zaman içinde ilgi alanları ve zevkler değişebiliyor. Şu anda en çok ne ilginizi çekiyorsa oraya yönelmekten ya da hep hayalini kurduğunuz • Dekorasyonda çok sayıda rengi bir arada kullanmaktan kaçının. Bu seçim yapmayı ve uyumu yakalamayı zorlaştırır. 

• Mekânlarınızda zıt renklerin oluşturacağı kontrast, hem güzel bir görüntü hem de denge sağlayabilir. 

Kontrastlardan yararlanın. 

• Aynalara yer açın! Mekânları aydınlatmak için aynalarla sürpriz yansımalar oluşturabilirsiniz. 

• Sanat eserleri daima eve zarafet katar. 

Eğer duvarda şık bir resim istiyorsanız, tablonun boyutuna dikkat edin. Kullanılan tablonun büyüklüğü ile mekânın ve duvarın büyüklüğü arasında dengeli bir oran yakalamaya özen gösterin. 

• Döşemelik ve perdelik ürünlerde kullanılan malzeme, konfor için önemlidir. 

Bu nedenle koltuklarda pamuk, viskon ya da keten kullanmanızı öneririz. 

• Desenli kumaşlarla yapılan kombinler bu yıl çok moda. Bu kumaşları koltuklarda, yastıklarda, perdelerde kullanmanız hem mekâna hareket katar hem de 2015'in modasına uygun bir tercih olur. 

yeni bir stili denemekten korkmayın. 


FAZLALIKLARI ATIN Ne istediğinizi not etmiştiniz. Bu aşamadan sonra kendinizin mimarısınız.

Yazdığınız isteklere uygun bir şeyler yapacağınız kesin. Ama nasıl? Öncelikle mekânda isteklere uygun olan eşyalar ile uygun olmayanlara karar verin ve kafanızda birbirinden ayırın. Bu ayrıma göre notlar alın. İşte artık mekânda nelerin kalacağmı ve nelerin gideceğini biliyorsunuz. Tam da burada, önemli bir hatırlatma yapalım: Büyüklerimizden bize kalan en önemli miras, eşyaları biriktirme huyudur. Bu alışkanlık zaman zaman hayat kurtarırken, iş dekorasyona geldiğinde kendi zindanımızı yaratan bir tehlikeye dönüşebilir. Aman dikkat! 


ÖNCE KOLAYDAN BAŞLAYIN 

Neyi, nereden alacağım bilmek, mimarlar için bile uzun yıllar sayesinde edinilen bir deneyim ve önemli bir birikim. Dolayısıyla ilk kez kendi evinizde dekoratif düzenlemeye giriştiğinizde dekorasyona şıp diye uyacak ve sizi çok iyi hissettirecek bir tablo seçmeyi, profesyonel bir ışık ve ses sistemi kurmayı hayal ederseniz, kendinize haksızlık yapmış olursunuz. Size önerimiz, evde kendi kendinize kolayca yapabileceğiniz değişikliklere yönelmeniz. 

Bu konuda en büyük yardımı internet sunuyor. İnterneti sosyal medya ve haberleşme gibi yaygm kullanım yöntemleri dışında, aradığımıza ulaşma konusunda da değerlendirmeliyiz. Ayrıca birkaç yeni dekorasyon dergisini karıştırmak da size aradığınız çizgiye uygun ürünleri bulmanız için beklenmedik katkılarda bulunabilir. 

Hem internette hem de günlük hayatınızda sanat galerilerini de lütfen ihmal etmeyin. 

Bir tablo, bir küçük heykel size bambaşka bir dünyanın kapılarını açabilir ve genel inanışın aksine, evler ve sanat, küçük bütçelerle de bir araya getirilebilir. 


Akşam Cumartesi


Geri Dön