19 / 04 / 2024

Yeni yılda ev dekorasyonu tüyoları!

Yeni yılda ev dekorasyonu tüyoları!

Milliyet Cadde yazarı Melda Narmanlı Çimen, ev dekorasyonuyla ilgili tüyolar verdi



Mükemmeli aramaktan vazgeçin, hayallere yer açın
Ünlü trend ajanslarından WGSN, bu sene için üç farklı tema belirlemiş: Nice, Invincible ve Future Imperfect. Bu temalarının buluştuğu ortak nokta ise, `iyi hissetmek'. Hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabul edip, hayalgücünün hayatı yönetmesine izin vermek.

>> Birleştirmede sınır   tanımayın
Fransızların ünlü Nelly Rodi ajansı orijinal stil karışımlarının yeni senede de değer kazanacağını söylüyor: Doğunun egzotik detaylarını ihtişamlı dekorlarla; şehir hayatını country detaylarla; art-nouveau ruhunu modern formlarla; 50'li yıların Hollywood görkemini günümüzle buluşturacağız.


>> Deko-loji
Ekolojik kaygılar ve etik kavramı insanların yaşam tarzları üzerindeki etkilerini artırdıkça ev kavramı çevre ile uyumlu bir şekil alıyor. Geri dönüşüm alanında yaratıcılık kapıları açılıyor. Akıllı sentetikler saygılı bir formatta iç mekanlara davet ediliyor. Doğal malzemeleri anımsatan geri dönüşümlü malzemeler sofistike tasarımlarda kullanılıyorlar.

>> Kuzey yıldızı
İskandinavya'nın `zamansız' peyzajından alınan doğal tonlar, kuzey kıyılarından gelen denizci mavisi, lacivert ve lapis ile folklorik renklerden kırmızı, beyaz ve gri birleşiyor. Tasarımlarda ise güçlü formlar, kalın ve tok hatlar, tekrarlanan illüstratif desenler var. Kullanılan materyaller, soğuk hissi veren nostaljik emayeler, kalın seramikler, cam ve bol bol ham ahşap. Eli işi dokumalar, keten örtüler ve yün, bu stilin başroldeki dokuları arasında.

>> Geçmişe referanslar
Etnik dekorasyonun modern bir tarzda yeniden yorumlanması hala gündemde. Teknolojinin kullanımı ile çarpıcı bir stilde geçmişin referansları yenileniyor. Modern malzemeler, grafik renkler ve eskinin değerli teknikleriyle yeni anlamlar kazanıyor. Farklı stiller, farklı devirler birbirine harmanlanarak evrensel bir mekan yaratılıyor.  Neo barok, oryantal minimalizm, dijital folk gibi stiller geliştiriliyor.

>> Kendinize güvenin
İşin özü, en ufak kişisel ayrıntıların değerlendirildiği, kendine güvenen, taklit edilemez boyutta eşsiz yaşama alanları yaratmak. İçinde yaşayan kişinin özelliklerinin eve yansımaları, adeta narsist bir boyuta ulaşıyor. Dış görünümü  sade bir mobilya içinde fanteziler taşıyan hazineye dönüşebiliyor. Egzantriklik ve otantiklik en modern tasarımların bile içine sızıyor.

ALİ AĞAOĞLU'NUN EVİ
`Yaşam mimarı' sloganıyla onbinlerce yaşam alanına imza atan Ali Ağaoğlu'nun Petek Ertüre ile birlikte yaşadığı Vaniköy'deki dört katlı yalısı, geçtiğimiz haftalarda HELLO! dergisinde yayınlanmıştı. Evi gördüğümde şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Daha şaşaalı detaylar beklerken, tamamen toprak renklerinde, rahatlığın ön planda tutulduğu, yaşam stiline göre fonksiyonel alanların yaratıldığı bir dekorasyon tarzıyla karşılaştım. Minimalist-oryantalist denge de çok iyi tutturulmuş; İsmail Acar tabloları ile Philippe Starck tasarımı sedir aynı evin bir parçası olabilmiş. Salonu için önerim, içinde mavi-gri, bordo ya da haki tonları bulunan daha nostaljik halılar kullanılması; sehpa üzerindeki örtünün ve gümüş objelerin kaldırılıp yerlerine az sayıda ama koleksiyonerlere antika aksesuarlar yerleştirilmesi.


LİSTE
- Apple'ın 26 Ocak'ta duyurusunu yapacağı söylenen yeni bombası iSlate tablet bilgisayar ile ilgili tüm dedikoduları takip etmek.
- Yeni yılda Türk tasarımcıların ürünlerini daha çok kullanmak ve alışverişe Arzu Kaprol'ün metalik krokodil portföylerinden başlamak.
- Cruise koleksiyonlarında sıkça rastlayacağımız zincir detayını Stella Mc Cartney ve Christian Louboutin'in dolgu topuk sandaletlerinde yakalamak.
- Dünyanın pek çok otelinde kendi spa merkezi bulunan %100 doğal ve misss kokulu Molton Brown ürünlerini artık internetten değil, V2K mağazalarından satın almak.

TAKİP TREND KİTABI
Sosyologlar, gazeteciler ve tasarımcı- ların bir araya gelerek oluşturdukları trend raporları son yıllarda seçim- lerimiz üzerinde oldukça etkili olmaya başladı. Maison Françase dergisinin ocak sayısı, trend ajanslarının raporlarını, markaların trend temalarını ve 15 ünlü ismin trend tahminlerini bir araya getiren 100 sayfalık "Evinizin 2010 trend falı" kitabını hediye ediyor; kaçırmayın.
Melda Narmanlı Çimen/Milliyet Cadde


Geri Dön