26 / 04 / 2024

Yenibosna'da Borsa İstanbul Altın Saklama Merkezi inşa edilecek!

Yenibosna'da Borsa İstanbul Altın Saklama Merkezi inşa edilecek!

Yenibosna 'da Borsa İstanbul Altın Saklama Merkezi 'ni inşa edecek olan Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım, İsviçre' deki altınların ve Ortadoğu' nun değerli taşlarının Türkiye'de depolanmasını sağlayacak...




İstanbul Kuyumcu Sanatkarları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi' olarak yola çıkan kuyumcular 2005 yılında gayrimenkul projeleri geliştirmek için Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım'ı (KUYAŞ) kurdu. İstanbul'un yeni ticaret merkezi olarak belirlenen Basın Ekspres Yolu üzerinde bugüne kadar Kuyumcukent, Wedding World AVM ve İstanbul Vizyon Park Ofis Plaza ve Merkez Plaza projelerini hayata geçiren KUYAŞ şimdi, komşu ülkelerin altınlarını da saklayacak kapasitede altın saklama merkezi inşa ediyor. Yatırımın amacı yurt dışındaki altın ve değerli taşları Türkiye'de saklamak. Yatırımı gerçekleştirecek KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner'le KUYAŞ'ı, çalışmalarını ve yatırım planlarım konuştuk. 


Altın sektörüyle tanışmanızın hikayesini anlatır mısınız? 

Babam Kayseri'de manifatura işiyle uğraşıyordu. Bu iş bakkal, tekstil, kuyumu içinde KENDİ İÇİNDE FİNANS MERKEZİ Faaliyette olan ve yeni projeye komşu ofislerde Merkez Bankası Avrupa Yakası Veznesi ve Merkez Bankası Takas ve Saklama Merkezi bulunuyor. Borsa İstanbul Altın Saklama Merkezi'nde ise altının yanı sıra kıymetli taslar da bulunacak. 


Ben de küçük yaşta babamın yanma gider gelirdim, böylece ticarete alıştım. 1969 yılında İstanbul'a gelerek bakkal açtık. Liseye devam ederken bir yandan da ticarete devam ediyordum. Araya askerlik girdi. Döndükten sonra da arkadaşlarımın müteahhit babalarının vasıtasıyla inşaat işlerine başladık. Deneme amaçlı bir konut yaptık. 


Ardından başka konutlar geldi. Ama ben sıcak parayı seviyordum, durağan iş bana göre değildi. Gedikpaşa'da ayakkabı malzemeleri üretimi deneyimimiz oldu. 1985'e geldiğimizde Kapalıçarşı'da kuyumculuk işiyle uğraşmaya başladım. Hali hazırda külçe altın ve Darphane'de sarrafiye grubunu yaptırıp satıyoruz. 

Ana üretici ve altın imalatçılarına hizmet ediyoruz. 

1986'dan bu yana altının içindeyim. Bir yandan da KUYAŞ'm başkanlığını yürütüyorum. 


Kuyumcuları bir arada toplayan KUYAŞ neler yapıyor? 

Kuyumcular, bir araya geliyor ve kooperatif kurmaya karar veriyor. Doğru lokasyonda arsa arayışı başlıyor. Şu an bulunduğumuz yerde Elektrokent adıyla elektronikçilerin kooperatifi bulunuyordu ama tamamlanamamıştı. 1994 yılında 42 milyon dolara kuyumcular burayı satın alıyor ve Kuyumcukent kuruluyor. Şu anda da Kuyumcukent'in yanı sıra Wedding World AVM ve İstanbul Vizyon Park Ofis Plaza ve Merkez Plaza projeleri KUYAŞ çatısı altında bulunuyor. 


Halka açık bir şirketsiniz aynı zamanda... 

KUYAŞ, 2 bin 700 ortaklı ve tamamı halka açık. Şirketin en geç 2015 yılına kadar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) dönüşmesini planlıyoruz. Cerekli işlemler için çalışmalarımız sürüyor. 


Yeni projelerinize ilişkin bilgi verir misiniz? 

Yeni bir projeyi hayata geçirmek üzere çalışıyoruz. Borsa İstanbul Altın Saklama Merkezi inşa edeceğiz. Bugüne kadar İsviçre'de tutulan altınların yanı sıra komşu ülkelerin altınları ve değerli taşlarını burada muhafaza edeceğiz. Altınların depolanacağı üç katlı bir yapı ile 15 katlı bir ofis binası bulunacak. Türkiye'de altın saklama merkezi yok, biz bu projeyle bu ihtiyaca cevap vereceğiz. 


İnşa edilecek yapının yer altında kalan bölümlerinde kasa alanları bulunacak. Burası için en üst düzey güvenlik unsurları üzerinde çalışılıyor. 


Bu projenin maliyeti ne olacak ve yatırım tamamlandığında kimlere hizmet verecek? 


30 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Haziranda başlayıp 2015'te bitmesini planlıyoruz. Burada pırlanta ve gümüş borsasını da düşünüyorlar. 


Banka ve resmi kurumların yanı sıra Ortadoğu, Balkan ve Kafkaslar'ın altın saklama merkezi olması planlanıyor. 

İkinci proje ise yıl sonunda başlayacak. 8.500 metrekarelik bir arsamız var. Bu alan için hastane, üniversite ve uluslararası taşımacılık şirketlerinden teklif geldi. Hayata geçirmeyi planladığımız projelerimizin yatırım değerinin 200 milyon TL'yi bulacağını tahmin ediyoruz. 



Fulya Erdem/ Star 


Geri Dön