26 / 04 / 2024

Yenigün İnşaat, Rusya'da IKEA'yı inşa ediyor

Yenigün İnşaat, Rusya'da IKEA'yı inşa ediyor

Rusya'da en yaygın fitness merkezlerine sahip, eski ünlü karate sporcusu Sergey Trafimav, krizden kendini Sufizm ile korudu



Krizde batma tehlikesi geçiren Trafimav, iş merkezinin müteahhitliğini üstlenen Yenigün İnşaat'ın sahibi Mithat Yenigün'ü analiz edip Sufi esintilerinden etkilenince `geçici' ortaklık kurdu. Bu ortaklık sonrasında işleri düzelen Trafimav, kardeş-kardeş ilkesiyle çalışan Trafimav ve Yenigün, dün Ekaterinburg'daki iş merkezini açılışını yaparken, yarın da Afganistan'da NATO üssünde bitirdiği tesisleri teslim edecek. Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ile Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un yaptığı açılış sırasında görüştüğümüz Trafimav, Yenigün ile ortak olup, batmaktan kurtulduğunu anlatırken, bu ortaklıkta Sufizmin nasıl etkili olduğunu da şöyle dile getirdi:

Ödeme sorunu ortak etti

"Rusya'nın en büyük sanayi kentlerinden biri olan Batı Sibirya'daki Ekaterinburg'da iş ve ticaret merkezlerinin sahibiyim. Krizden önce yeni bir iş merkezi inşaatını başlattım. Bu işin müteahhitliğini de Yenigün İnşaat'a verdim. Ancak krizde ödeme güçlüğü içine girdim. Batma riski ile yüz yüzeydim. Mallarımı satıp kurtulabilirdim; ama ne ortada onları alacak kişiler ne de satacağım malların hat ettiği fiyata gitmesi söz konusuydu. Mithat Bey'e de ödeme yapamaz hale geldim. Ben dinlere meraklıyım, incelerim. Bu çerçevede Sufi dünya ile de ilgilendim. Mithat Bey'i de böyle analiz ettim."

Mithat Yenigün ile ortaklık yaparken `Sufilikte tarif edilen değerlere uyuyor mu' diye baktığını söyleyen Trafimav, sözlerine şöyle devam etti: "Onu gördüm. Açık kalpli, duruşu ve görüntünün buna verdiği destek, kalitesi, kendini yetiştirmesi. Ben de bir iş yapıyorum, iyi niyetle yola çıktım; ama batabilirdim. Mithat Bey benim ne yapmak istediğime inandı. Mithat Bey beni kurtardı. Ortak olalım dedik ve olduk. Güvendik, birbirimizde kendimizi bulduk. Ortaklık yaptık. Hani win-win (kazan-kazan) derler ya biz burada, onun yerine kardeş-kardeş kuralını geçerli kıldık. Ben kurtuldum, Mithat Bey de prestij kazandı."

Mithat Yenigün de, ortaklıkla ilgili olarak "Doğru bir iş yaptık, ikimiz de kazandık" dedi.

Rusya'da IKEA'yı inşa ediyor

YENİGÜN İnşaat, 80 milyon dolara mal olan iş merkezinde geçici ortaklık yapıyor. İşin sahibi firma borcunu ödediği taktirde gelecek yılın sonunda ortaklıktan çıkacak olan Yenigün İnşaat, halen Rusya, Afganistan ve Libya'da müteahhitlik hizmeti veriyor. 10 yıldır tamamen dış piyasaya girdiklerini belirten Mithat Yenigün, Rusya'daki diğer işleri hakkında şu bilgileri verdi: "Celyavisk'de, 140 milyon dolara çıkacak 150 bin metrekarelik bir iş merkezi. Homsk da ise 240 bin metre karelik 250 milyon dolara çıkacak IKEA'yi inşa ediyoruz."

Hallacı Mansur'u anlamakta zorlandılar

KONUŞMA SINDA `En-el Hak' dediği için öldürülen din alimi Hallacı Mansur'a değinen Sergey Trafimav, şu değerlendirmeyi yaptı: "Hallacı Mansur, `Ben Allah'ım' dediği için öldürüldü. Kendisini öldürmek isteyenlere de `Siz de Allah'sınız; ama bunu farkında değilsiniz' diye seslendi. Onlar ise öldürmeyi tercih ettiler, onu anlamadılar."
Hürriyet/Şükrü Küçükşahin


Geri Dön