14 / 05 / 2024

Yenikapı, metro istasyonu ve müzeyle yeni bir çehre kazanacak!

Yenikapı, metro istasyonu ve müzeyle yeni bir çehre kazanacak!

Yenikapı Metro İstasyonu alanı için üç proje öne çıktı. Topbaş “8 bin 500 yıllık bu bölgeyi, sadece bir metro düğüm noktası olarak değil, müze olarak da düşündük” dedi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davet sistemi ile düzenlediği ulusal ve uluslararası 42 projenin katıldığı Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeolojik Alanı Projesi’nde uygulanabilirliği en uygun olan üç proje belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şu bilgiyi verdi:

“Metro istasyonun yapılacağı bölge 8 bin 500 yıllık geçmişi olan, arkeolojik bulgulara ulaştığımız önemli bir merkez. Bu nedenle bölgeyi sadece bir metro düğüm noktası olarak değil aynı zamanda bir müze olarak düşündük. Yenikapı metro istasyonu, İstanbul için çok önemli bir nokta... Ulaşım açısından düğüm noktası. 2013’te Marmaray’ın devreye gireceğini ve Maslak metro hattının Yenikapı’ya ineceğini de dikkat alırsak, bir an önce de yapılması gereken bir istasyon. Günde takriben 2 milyon insanın burada hareket edeceği bir noktayı da ortaya çıkarmış olacağız. Deniz ve metro açısından önemli bir alan olmasının yanı sıra tarihi bir liman olması da değerini arttırıyor. Bugün 3 proje uygulanabilirliğe en uygun olanı belirlenecek. 300 milyon civarında bir proje yatırımı olacak. Ayrıca bir biyolojik artıma tesisi kurma arzumuz var.”

İŞTE GÜNDEMDE ÜÇ PROJE

1- Cafer Bozkurt Architects & Mecanoo Architecten: “Proje alanına yeni bir doku, örüntü inşa etmiyoruz”

Mevcut dokunun daha yaşanabilir bir hale gelmesi ve alana yeni bir doku, örüntü inşa edilmeyeceğinin belirtildiği projede, alanın nelere ihtiyaç duyduğu belirlendi. Kıyı alanında Tarihi Yarımada’nın genelinde olması gerekli kamuya açık yeşil alan bırakılırken, İDO alanın batısına taşınarak alanın sadece yaya ulaşımına açılacak. Ayrıca alandaki tarihi limanın önemini ön plana çıkarmak için alandaki surların da restore edilmesi öneriliyor.

2-Atelye 70 & Cellini Francesco & Insula Architettura E Ingegneria “Aksaray Meydanı ile  Marmaray  bağlantısını kurmak”

Ekip yaptıkları sunumlarında üst ölçekli bir yaklaşımla proje alanı ve çevre ilişkisini yaya ulaşım bağlantıları ile kuvvetlendirdiklerini ifade ettiler. Aksaray Meydanı ile Marmaray bağlantısını kurmayı hedeflediklerini söyleyen ekip, İnebey Mahallesi ile Yalı Mahallesi’nde yapılacak müdahaleler ile mahallelerin kamusal donatı ihtiyaçlarını karşılayacaklarının altını çizdiler. Ekibin projesi, merkez alanı (istasyon ve arkeopark alanı), İnebey ve Yalı Mahalleleri, Aksaray Meydanı ve kıyı alanı odaklı öneriler getiriyor.

3-Eisenmann Architects & Aytaç Architects “Dekonstrüktif Yenikapı”

Geometrik öğelerin çeşitli düzenlemelerle anlam kazandığı projede ekip, esas amaçlarının bir projeden çok, o somut projeyi kuracak stratejileri fizikselleştirmek istediğini vurguladı. Proje alanından Aksaray yönünde doğru belli bir kısmı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Araştırma Birimleri ve Kampüsü gibi düzenleyen proje bu noktada jüriden olumlu eleştiriler aldı.

Meltem GÜNAY / VATAN


Geri Dön