26 / 04 / 2024

Yenikapı Yalı Mahallesi'nde önce restorasyon sonra dönüşüm!

Yenikapı Yalı Mahallesi'nde önce restorasyon sonra dönüşüm!

Osmanlı'dan kalma Yalı Mahallesi'ndeki tarihi binalar, Yenileme Alanı Projesi'yle aslına uygun restore edilecek. Eski binalar ve depoların yerlerine ise 3 katlı otel, ticaret ve konut alanı, cami, otopark ve yeşil alan yapılacak




Osmanlı döneminden kalma Yenikapı Yalı Mahallesi'ndeki tarihi binalar, Yenileme Alanı Projesi kapsamında aslına uygun restore edilecek. 


Yenikapı  Marmaray  İstasyonu ile sahildeki dolgunun hemen yanındaki Kennedy Caddesi arasındaki bölge, Yalı Mahallesi olarak adlandırılıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, YedikuleYenikapı 3. Etap Yalı Mahallesi Yenileme Alanı Projesi olarak belirlendiğini belirterek dönüşümü gerçekleştirilecek 58 bin metrekarelik alanda 105'i tescilli tarihi eser olmak üzere 309 yapı bulunduğunu söyledi. 


Bu tarihi binaların restore edileceğini aktaran Demir, "Avan projelerini de yaptık. Daha sonra Anıtlar Kurulu'na gittik. Proje oradan onaylandı. Şu anda 'askı süresi'nde... Bu süre bittikten sonra mülk sahipleri ile uzlaşarak dönüşüm projesi hayata geçecek" diye konuştu. 


Sahile yakın binaların yıkılıp geriye çekileceğini anlatan Demir, şunları kaydetti: "Yalı Mahallesi'nde Kennedy Caddesi'ne cephesi olan parsellere otel izni verdik. Oteller 3 katlı olacak. 3 kattan fazla olması mümkün değil. Arka taraflarda da yine maksimum 3 katlı binalar olacak. 


Konut ve ofis olacak. Ön taraflar yeşil alan olacak. Namık Kemal Caddesi ile Kennedy Caddesi'nin bitişiğindeki kesişme noktasındaki lojistik depolar ve büyük ambarlar kaldırılacak. Oraya ofis bloku ve otopark koyduk. Belediye olarak da zorlama yok. Biz sadece projelerini yaptık. Anıtlar Kurulu'ndan onayını gerçekleştirdik" dedi. 


 "BİR DE CAMİ YAPILACAK" 


Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özgün mimarimizi, geçmişten gelen şehir yapımızı devam ettireceğiz. Osmanlı mimarisi yaşatılacak. Tarihte Yalı Mahallesi neyse tekrar canlanacak ve daha da kıymetlenecek. 58 bin metrekarelik alanın tam ortasında da kilise var. Mahallenin merkezi orası. İmar planları yaparken bir de cami koyduk. Küçük meydanlar oluşturmak suretiyle buranın cazibesini artıracak çalışmalar yaptık." 


FENER-BALAT'TA CEPHE ÇALIŞMASI 


Fener ve Balat'ta Yıldırım Caddesi'nde düzenleme yapıldığını, bölgedeki yapıların 3 katlı tarihi eserler olduğunu anlatan Demir, "Şu anda tarihi binaların cephe çalışmasını yapıyoruz. Boyuyoruz ve binaların ufak tefek tadilatmı da yapıyoruz. 

Bütün yolları yeniden yapacağız" dedi. 




Habertürk


Geri Dön