23 / 04 / 2024

Yenikapı'ya en büyük su altı müzesi yapılacak!

Yenikapı'ya en büyük su altı müzesi yapılacak!

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, ABD'de 20 gün sürecek program kapsamında Yenikapı'da sürdürülen çalışmaların fotoğraf ve görüntüler eşliğindeki 1 saatlik sunumu büyük ilgi gördü



Türkiye’nin Amerikalı Dostları’nın (American Friends of Turkey) organizasyonu, İstanbul Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle ABD’ye geldiğini belirten Doç. Dr. Kocabaş, “İstanbul arkeoloji müzelerinin sürdürdüğü kazı ve üniversitemizin batık gemi çalışmalarını Amerikalılar’a aktaracağız” dedi.

Organik eserler de çıktı

Kocabaş, 2004’te başlayan Yenikapı’daki kurtarma kazılarında ortaya çıkan 36 batık gemi kalıntısını, ‘dünyanın en büyük batık gemi repertuvarı’ olarak değerlendirebileceklerini söyledi. Bunun yanında on binlerce arkeolojik objeye ulaşıldığını, özellikle normal kara kazılarında görülemeyecek türden organik eserlerin ortaya çıkarıldığını ifade eden Kocabaş, “Bu Yenikapı kazılarının önemini ortaya koyuyor. Bu tür buluntu gruplarıyla çok fazla karşılaşma imkanımız yok. Bunlar 100 yılda bir olacak arkeoloji keşifleri’’ diye konuştu. Kocabaş, bu kadar çok arkeolojik eserin sergilenebileceği bir müzenin de olması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu, dünyanın en büyük su altı arkeoloji müzesi olacak. Kazı alanında çıkmış bütün buluntuların sergileneceği bir müzeden bahsediyoruz’’ dedi.

Star

 


Geri Dön