26 / 04 / 2024

Yenilenen kira sözleşmesinde ne kadar zam yapılır?

Yenilenen kira sözleşmesinde ne kadar zam yapılır?

Yenilenen kira sözleşmelerinde mevcut kira bedeline belli oranda zam yapılıyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde ne kadar zam yapılır? İşte Şubat 2014 enflasyon oranları bu haberde...



Yenilenen kira sözleşmesinde ne kadar zam yapılır?

Bir kira yılının dolması halinde kira sözleşmesi yenilenebiliyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde mevcut kira bedeline belli oranda zam yapılıyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde ne kadar zam yapılır?


Ev sahipleri, kiracısına istediği oranda zam yapamıyor. Kira ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre, kira bedelinde yapılacak artışlar o dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


Ancak kanunda hangi ÜFE oranının baz alınacağı belirtilmiyor. Bu nedenle ev sahipleri kiracısına bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yapmak isterken kiracılar iki aylık ortalamalara göre değişim oranında zam yapılmasını istiyordu. 


Geçtiğimiz ay TÜİK tarafından yapılan resmi açıklamaya göre yenilenen kira sözleşmesinde yapılacak zamlarda bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranlarının kullanılması gerektiği belirtildi.


Peki Şubat 2014'te yenilenen kira sözleşmesine ne kadar zam yapılacak?

Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi.


Buna göre kira üctetine yüzde 12,40 oranında zam yapılacak.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?



Geri Dön