26 / 04 / 2024

Yer kaygısı mimarlarda yaratıcılığı artırdı!

 Yer kaygısı mimarlarda yaratıcılığı artırdı!

ABD'den Çin'e kadar dünyanın değişik yerlerinden arazi bulma sıkıntısı çeken yatırımcılar mimarlarla kafa kafaya verip ilginç projeler geliştirdi



Mimarlar yer kaygısından dolayı Paris'te 5 bloklu projeyi dikey hale getirdi, Hong Kong'da ise mezarlığı suyun üstüne taşıdılar


3D - ÇİN

Üç boyutlu moda merkezi

Bugüne kadar sadece filmler ya da tasarımlarda görmeye alıştığımız üç boyut teknolojisi artık inşaat sektörüne de yansıdı. Kubik bir formla hayata geçirilen bu proje de üç boyutlu olarak tasarlanan nadir projelerden biri. Çin'in Nancing eyaletinde yapılması hedeflenen, şu anda tasarım aşamasında bulunan proje bir moda merkezi olarak tasarlandı. Ülkedeki lüks markaların merkez ofislerinin taşınması hedeflenen Üç Boyut projesi, aynı zamanda defilelere ve Çin'deki moda aktivitelerine de ev sahipliği yapacak bir proje olacak. Toplam 25 bin metrekarelik merkez ofisine sahip olacak projede 3 bin metrekarelik bir defile alanı planlanıyor. Proje birbirini tamamlayan üç boyutlu iki küp tasarımdan meydana gelecek. Projeye ne zaman başlanacağı ise henüz belli değil. 


Watercube - ÇİN

% 55 tasarruflu su küpü

Su küpü anlamına gelen Water Cube Pekin'de şehrin en büyük havuz ve su oyunları merkezi olan proje dış tasarımıyla dikkat çekiyor. SCEC + PTW + CCDI ve ARUP Mimarlık ortaklığıyla gerçekleştirilen projede diğer spor tesislerine göre yüzde 40 enerji tasarrufu yüzde 55 oranında ise su tasarrufu sağlanıyor. 


Kırmızı Ev - ABD

Doğanın içinde sanatçı evi

D Gallery tarafından yapılan ve doğanın içinde kırmızı rengi vurgulayan bu proje ticari bir kaygı taşınıyor. 'Sanat sanat içindir' felsefesinden hareketle proje bir sanat galeri sahibi adı açıklanmayan bir zenginin evi olarak tasarlandı. ABD'nin Philadelphia eyaletindeki Pennsylvania bölgesinde yapılan proje çıkış noktasını doğaya fark edilen dinamik bir tasarımdan alıyor. Bu nedenle de kırmızı renge burgu yapılıyor. Evin bir betonun üstündeki keskin köşeli ilginç şekli ise dikkat çekiyor. . 


The Dongjiang - ÇİN

Sahile paralel dev proje

Çin'in güneyindeki Tianhjin şehri bugünlerde bölgenin e büyük projesine hazırlanıyor. The Dongjiang projesi olarak adlandırılan proje şehrin merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Binhai bölgesinde yapılıyor. 280 bin metrekaresi rezidanslardan oluşacak bu dev proje ülkedeki dikey projelerin aksine yatay olarak çizildi. Projenin 40 bin metrekaresi ise ofis ve perakende alanları olarak konumlandırılmış. Sahile paralel The Dongjiang projesi bir mimari ürünü değil de doğanın bir parçası olarak tasarlandı. Çin merkezli HAO mimarlık ofisi tarafından çizilen ve 2014'te tamamlanacak olan proje hem ülkenin hem de bölgenin en hareketli projelerinden biri olacak.


Floating Eternity - HONG KONG

Su üstü mezarlığı

Hong Kong merkezli mimarlık ofisi BRAD Studio suyun üzerinde bir proje geliştirdi. Adı Yüzen Sonsuzluk (Floating Eternity) anlamına gelen proje her ne kadar sosyal bir tesis gibi görünse de aslında bir su üstü mezarlığı. Ülkedeki arazi probleminden yola çıkan mimarlar giderek yanşana ve ölüm oranlarının arttığı ülkede bu sorunu suyun üstünde bir mezarlıkla çözmüş. Proje ülkede büyük ses getirirken sadece mimari bir çözüm değil sosyal bir değişimin de öncü projesi olarak algılandı. 


Le Cinq - FRANSA

Beş bloklu dikey yapı

Paris, son dönemin en ilginç gökdelen projelerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Genellikle Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan ilginç gökdelenler için arazi problemine rağmen Paris bu fırsatı kaçırmayarak projeyi kaptı. Le Cinq adını taşıyan proje 180 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Her biri altı kattan oluşan dikey olarak yapılanan beş bloktan oluşan bu nedenle de Fransızcada beş anlamına gelen Le Cinq adını alan proje bu anlamda da bir ilke ev sahipliği yapıyor. Genellikle yatay olarak görmeye alıştığımız bloklar bu projede dikey olarak konumlandırılıyor. Bloklar birbirinden yüksek tavan ve yeşil alanlarla ayrılıyor. Projenin giriş katı otel, bir üst bloğu alışveriş merkezi en üst bloklar ise rezidans olarak konumlandırıldı. 




Geri Dön