26 / 04 / 2024

Yerebatan Sarnıcı'nı geçen yıl 2 milyon kişi ziyaret etti!

Yerebatan Sarnıcı'nı geçen yıl 2 milyon kişi ziyaret etti!

Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray'ın su ihtiyacını karşılamak üzere M.5.542 yılında yaptırılan Yerebatan Sarnıcı'nı geçen yıl 1 milyon 750 bini yabancı 2 milyon ziyaretçi gezdi...



Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray'ın su ihtiyacını karşılamak üzere M.5.542 yılında yaptırılan Yerebatan Sarnıcı'nı geçen yıl 1 milyon 750 bini yabancı 2 milyon ziyaretçi gezdi. 



İSTANBUL Sultanahmet'teki Yerebatan Sarnıcı'nı ziyaret eden her 8 kişiden 7'sinin yabancı turistler olduğu açıklandı. 1987'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı yapılarak ve bir gezi platformu yapılmak suretiyle ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı, müze olmanın yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı'nm Müdürü Celalettin Deniztoker, "Yerebatan, geçen yıl ziyaretçi sayısı 2 milyonun üzerine çıkmış ve her sene kendi rekorunu kıran bir ziyaret merkezidir. İstanbul'un en gözde turizm mekanlarından biri olan Yerebatan, geçen yılki rekoru itibarıyla ve ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye'de ilk üçe girmiştir" 

dedi. Deniztoker, geçen yıl Yerebatan'ı 1 milyon 750 bini yabancı olmak üzere 2 milyonun üzerinde kişinin gezdiğini söyledi. 


MEDUSALAR VE GÖZYAŞI SÜTUNU 


Her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütunun bulunduğu Yerebatan, 9 bin 800 metrekarelik alanı kaplıyor. Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başıyla diğer sütunlardan farklı olarak sürekli ıslak olan oyma ve kabartmalarla gözyaşı şekillerinin tekrarıyla süslenmiş "Gözyaşı Sütunu" ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Sarnıçta gruplar halinde dolaşan balıkların da ziyaretçilerin dikkatini çektiğini ifade eden Deniztoker, "Balıklar 1994-1995 yıllarında dışarıdan getirildi. Yerebatan Sarnıcı'yla uyum sağladı. Şu anda sarnıçta binlerce aynalı sazan ve Japon balığı var" diye konuştu. 


Akşam Gazetesi 


Geri Dön